Η ΜΟΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Η μόδα είναι ένα σύνολο αντιλήψεων που αφορούν την εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπου. Αποτελεί ένα κομμάτι της ζωής των ανθρώπων και κυρίως των εφήβων. Θέλουν να ξεχωρίζουν και να τραβούν τα βλέμματα πάνω τους, καθώς πλέον δίνεται μεγάλη έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση και την πρώτη εικόνα.

Οι έφηβοι αποτελούν μία κοινωνική ομάδα η οποία από μόνη της έχει έμφυτη περιέργεια για τα πράγματα γύρω της καθώς και μια δόση τρέλας. Βλέπουν τη μόδα ως έναν τρόπο να εκφράζουν τις σκέψεις τους, να σπάσουν κάθε είδους στερεότυπο και τα πρέπει της κοινωνίας. Περίεργα κουρέματα, βαψίματα, ρούχα, παπούτσια έχουμε συναντήσει αρκετές φορές στους εφήβους. Οι έφηβοι έχουν έντονες διαθέσεις για αλλαγές και δοκιμές με διαφορετικά πράγματα πάνω τους.

Όμως η μόδα μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες σε έναν έφηβο. Η ενασχόληση με την εξωτερική εμφάνιση ως μοναδικό προσόν, τα στερεότυπα ομορφιάς και η εμμονή με συγκεκριμένο σωματότυπο, έχει ως συνέπεια πολλά νέα παιδιά – κυρίως κορίτσια, να οδηγούνται σε εξαντλητικές δίαιτες, νευρική ανορεξία καθώς και κατάθλιψη. Όλα αυτά είναι σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ορθή σκέψη από τον ίδιο τον έφηβο.

Στην ανάπτυξη της ορθής σκέψης και της πρόσληψης χειρότερων καταστάσεων, είναι υπεύθυνο κυρίως το οικογενειακό περιβάλλον, καθώς και η εκπαίδευση. Θα πρέπει να μαθαίνουν από νωρίς στα παιδιά να αναζητούν μεν κάτι καινούργιο πάνω τους για την αυτοέκφραση τους, βάζοντας δε πάντα κάποια συγκεκριμένα όρια και να μην ακολουθούν τα πάντα χωρίς να κρίνουν. Τέλος είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι  κάθε άτομο είναι μοναδικό.

Συνοψίζοντας, είναι ωραίο και ενδιαφέρον ένας έφηβος να ασχολείται με τη μόδα και να τη διαμορφώνει με τη δική του άποψη και έκφραση. Όμως παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει ένας αυτοέλεγχος γιατί, όπως είδαμε, μπορεί να φτάσει σε σημείο να βλάψει τον ίδιο του τον εαυτό.

Ασπρίδου Βενετία

Αγγελική Αναγνωστοπούλου

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης