ΟΝΕΙΡΑ, Η ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΜΥΧΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ

Πολλές φορές βασανιζόμαστε από μία ακατάσχετη και αλλοπρόσαλη ροή ονείρων κυρίως σε περιόδους έντονων συγκινήσεων και απότομων ψυχολογικών διακυμάνσεων.Το ονειρικό στοιχείο καταλαμβάνει μια κυρίαρχη θέση στον βραδινό κυρίως ύπνο στη φάση Rem γνωστή και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών.Αποτελεί το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο.
Το περιεχόμενο των ονείρων δεν έχει συνήθως τη λογική αλληλουχία της φυσικής πραγματικότητας και είναι πέρα από τον συνειδητό έλεγχο αυτού που το βιώνει. Φανταστικά πρόσωπα ή πρόσωπα του παρόντος, μέρη εξωπραγματικά και καταστάσεις ασύμβατες με την έννοια και ροή της πραγματικότητας συνιστούν την ενσάρκωση των προσωπικών επιδιώξεων κάνοντας επίκληση στην ψυχή όπου εδράζονται όλες οι κρυφές επιθυμίες. Ο Freud άρχισε να ασχολείται με την ανάλυση των ονείρων καθώς πίστευε ότι κάθε ανθρώπινη πράξη, αντίδραση δεν συμβαίνει τυχαία αλλά υποκινείται ως ένα βαθμό από το υποσυνείδητο. Ο άνθρωπος στη σημερινή κοινωνία τείνει να καταστέλλει τις επιθυμίες και τα ένστικτά του, τα οποία του βγαίνουν στη διάρκεια των ονείρων με μία ανορθόδοξη μορφή.
Άτομα που βιώνουν οξύ το αίσθημα του άγχους ,της απώλειας προσώπων,της απογοήτευσης και απαισιοδοξίας κυρίως έπειτα από μια απόρριψη ή μη υλοποίηση ατομικών στόχων τείνουν να εμφανίζουν όνειρα στα οποία καταδιώκονται και απειλούνται από άτομα ή καταστάσεις λεγομένα εφιάλτες. Αυτή ή ιδιαίτερα έκφραση του ονειρικού στοιχείου συνοδεύεται σε υψηλο βαθμό με μουρμούρισμα, ομιλία, έντονη ταχύτητα στις κινήσεις, δυσχέρεια στην αναπνοή,фύξηση καρδιακού παλμού ,οξεία εφίδρωση,δυσπνοία και άλλες εκδηλώσεις φόβου όπως ανακάτεμα και το αίσθημα της ζαλάδες με μορφές ιλίγγου ή πονοκεφάλων. Αφού ξυπνήσει, είναι σε θέση να θυμάται το όνειρο και τα στοιχεία που του προκαλούσαν έντονο φόβο. Εξαιτίας του γεγονότος ότι το άτομο έχει ξυπνήσει και εμφανίζει ιδιαίτερη ανησυχία, η επιστροφή στην κατάσταση του ύπνου μπορεί να είναι δύσκολη μετά από έναν εφιάλτη. Μάλιστα, ορισμένα άτομα είναι πιθανό εσκεμμένα να αποφεύγουν να ξανακοιμηθούν, ώστε να μην «δουν» το ίδιο όνειρο. Ο φόβος μήπως επαναληφθεί ο εφιάλτης τις επόμενες νύχτες μπορεί να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, οπότε σχετίζεται με χρόνια διαταραχή του ύπνου προκαλώντας μείωση της πνευματικής διαύγειας και της δυνατότητας συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, ήπια κατάθλιψη και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ένα από τα πιο περίεργα όνειρα είναι τα επαναλαμβανόμενα ή όσα σταματούν κατα τη διάρκεια του ύπνου και συνεχίζονται την επόμενη νύχτα.Τα όνειρα είναι ένας τρόπος, με τον οποίο ο εγκέφαλος αξιολογεί τα πράγματα που πρέπει να επεξεργαστεί, προτού τα αρχειοθετήσει ως μνήμες. Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα μπορεί να εμφανίζονται με άλυτα ψυχολογικά προβλήματα που ο εγκέφαλός σας προσπαθεί να λύσει» συνέχισε. Συχνά, τα επαναλαμβανόμενο όνειρα βασίζονται εν μέρει στην πραγματικότητα.
Παράδοξα φαινόμενα κατά την αφύπνιση απο πολύωρο ύπνο ή κατα τη διάρκεια αυτού
Πολλές φορές νιώθουμε ότι πέφτουμε στο κενό γνωστό αλλιώς και ως υπνικός ή υπναγωγικός σπασμός. Πρόκειται για ένα ακούσιο τίναγμα (γνωστό και ως μυοκλονική κρίση ή μυοκλονικός σπασμός), το οποίο συμβαίνει όταν κάποιος μεταβαίνει σε κατάσταση υπναγωγίας. Συχνά περιγράφεται ως ένα ηλεκτρικό σοκ ή αίσθηση ότι πέφτει κάποιος από μεγάλο ύψος και μπορεί να κάνει κάποιον να τιναχτεί από το κρεβάτι. Οι υπνικοί σπασμοί βιώνονται από σχεδόν όλους τους ανθρώπους όταν κοιμούνται κουρασμένοι ή όταν κάνουν ανήσυχο ύπνο.Συμβαίνει συνήθως όταν πέφτουμε για ύπνο κουρασμένοι, άυπνοι ή στρεσαρισμένοι. Ο εγκέφαλος εισέρχεται στις φάσεις ύπνου πιο επιθετικά, όμως το σώμα μας δεν έχει προλάβει να “εγκλιματιστεί”
Άλλο ένα παράδοξο φαινόμενο που εμφανίζεται κατπνάμε το πρωί και συνειδητοποιολυμε ότι δεν μπορούμε να κινήσουμε μια ομάδα μυών ή να μιλήσουμε. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι κάποια λεπτά και είναι πολύ τρομακτικό. Στην ουσία, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με τον υπνικό σπασμό. «Ο εγκέφαλος ξυπνά προτού φύγει η παράλυση που συνοδεύει το βαθύ ύπνο» εξηγεί ο Winter. «Μπορεί να νιώσετε ότι δε μπορείτε να αναπνεύσετε. Πολλοί άνθρωποι το περιγράφουν σαν να έχει καθίσει ένας ελέφαντας στο στήθος τους. Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι οι μύες που ελέγχουν την αναπνοή, εκτός από το διάφραγμα, έχουν παραλύσει».
Η υπνοβασία αποτελεί τη συνηθέστερη εκδήλωση του άγχους κατα τη διάρκεια του ύπνου.Μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη, καθώς το άτομο που υπνοβατεί μπορεί να πέσει, να σκοντάψει, να φύγει από το σπίτι ακόμη και να βάλει μπρος στο αυτοκίνητο. «Οι υπνοβάτες, βγαίνουν από την κατάσταση ύπνου σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί να κινείται το σώμα τους, αλλά όχι αρκετά για να ξυπνήσει ο εγκέφαλός τους» . Γι’ αυτό και όσοι υπνοβατούν δε θυμούνται τα… νυχτοπερπατήματά τους.
6 + 1 απορίες για τα όνειρα
Πόσο διαρκούν;
Συνήθως κάποια δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά. Κατά κανόνα βλέπουμε διακεκομμένα όνειρα κάθε φορά που μπαίνουμε στη φάση REM του ύπνου, τα οποία στη συνέχεια συνδυάζουμε μεταξύ τους δημιουργώντας μια ενιαία ιστορία.
Δεν θυμάμαι κανένα όνειρο. Μήπως δεν ονειρεύομαι;
Όλοι ονειρευόμαστε. Απλώς ορισμένες φορές πέφτουμε σε πραγματικά βαρύ ύπνο, οπότε δεν θυμόμαστε τα όνειρά μας.
Υπάρχουν άνθρωποι που ονειρεύονται λιγότερο από τους υπόλοιπους;
Οι ηλικιωμένοι ονειρεύονται λιγότερο, γιατί συνήθως κοιμούνται λιγότερες ώρες, επομένως πέφτουν λιγότερο σε REM ύπνο (γιατί απαιτείται χρόνος για να φτάσει κανείς σε αυτή τη φάση).
Ονειρεύονται τα ζώα;
Υποθέτουμε ότι βλέπουν όνειρα, επειδή, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να έχουν ταχείες οφθαλμικές κινήσεις, επομένως μπαίνουν στη φάση REM του ύπνου.
Τι συμβαίνει με τα μωρά και τα παιδιά;
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα νεογέννητα βλέπουν όνειρα, ενώ υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι ονειρευόμαστε ήδη από την εμβρυϊκή μας ζωή. Τα παιδιά φαίνεται να ονειρεύονται περισσότερο – ίσως επειδή κοιμούνται περισσότερες ώρες από τους ενηλίκους και κάνουν επομένως περισσότερους κύκλους REM. Συχνά μάλιστα τα όνειρά τους είναι πιο έντονα και γι’ αυτό μπορεί ν
α έχουν ταραγμένο ύπνο.
Οι τυφλοί ονειρεύονται;
Οι άνθρωποι που τυφλώθηκαν μετά την γέννηση τους μπορούν να δούν εικόνες στα όνειρα τους. Οι άνθρωποι που γεννιούνται τυφλοί δεν βλέπουν εικόνες αλλά έχουν όνειρα εξίσου έντονα στα οποία συμμετέχουν κυρίως άλλες αισθήσεις ιδιαίτερα αναπτυγμένες σ” αυτούς όπως ήχος , οσμή , αφή και συναίσθημα
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.