ΤΟ BULLYING ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

images

Το bullying είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου.Η Ελλάδα κατέχει την Τρίτη θέση σε ποσοστό bullying ενώ στις δύο πρώτες θέσης βρίσκεται η Λιθουανία και η Εσθονία.Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση.

bully

Εμφανίζεται με διάφορες μορφές όπως : ο λεκτικός εκφοβισμός(π.χ. σεξουαλικά σχόλια),ο κοινωνικός εκφοβισμός(π.χ. διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων),σωματικός εκφοβισμός(π.χ. κλωτσιές, σπρωξίματα)και τέλος με ηλεκτρονικό εκφοβισμό(π.χ. εκβιασμός μέσω διαδικτύου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομίου).Ο σχολικός εκφοβισμός γίνεται ως εξής:με προσβλητικά σχόλια(60,69%),με σπρωξίματα-χτυπήματα(45,39%).Με πειράγματα λόγω εξωτερικής εμφάνισης(36,3%).Η χρήση κινητών τηλεφώνων και διαδικτύου καταλαμβάνει τα μικρότερα ποσοστά καθώς η ανάρτηση εξευτελιστικών φωτογραφιών στο διαδίκτυο έχει ποσοστό 14,26% και η διάδοση τέτοιου είδους φωτογραφιών μέσω κινητών έχει ποσοστό 12,82%.Το 25% των μαθητών έχει υποστεί κάποια μορφή εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος 2 έως 3 φορές το μήνα.
Η κατάληξη των παιδιών που τους υφίσταται σχολικός εκφοβισμός συνήθως είναι η εξής :
 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ
 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
 ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
 ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ
 ΑΓΧΟΣ, ΣΥΝΔΡΟΜΟΣ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ
 ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
 ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ
 ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΧΗ
 ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ
 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ,ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ
 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑΣ
 ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
 ΒΙΑΙΑ ΞΕΣΠΑΣΜΑΤΑ
 ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΣΕ ΕΓΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

Όμως, ποιοι είναι αυτοί που δέχονται εκφοβισμό; Καταρχήν αυτοί που είναι θύματα εκφοβισμού πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν φταίνε εκείνοι! Τα άτομα που συνήθως πέφτουν θύματα bullying είναι κυρίως άτομα που διαφέρουν. Δηλαδή έχουν διαφορετική εμφάνιση, συμπεριφορά, διαφορετικό χρώμα, διαφορετικά πιστεύω, ακόμα και διαφορετική θρησκεία. Από την άλλη πλευρά οι θύτες είναι κυρίως άτομα που προέρχονται από οικογένεια με προβλήματα ή πολλές φορές είναι άτομα που έχουν γίνει θύματα εκφοβισμού και για να νιώσουν δυνατοί ασκούν την ίδια μορφή βίας που τους είχε ασκηθεί. Βέβαια, πρέπει να βοηθήσουμε και τους θύτες να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους έτσι ώστε να μην επαναλάβουν τις πράξεις τους.

kr_sr_101711_bullying_header

Εκείνος που δέχεται bullying αποκτά συμπεριφορά ασυνήθιστη από την κανονική του. Οι γονείς πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή όταν το παιδί χάνει προσωπικά αντικείμενα ή σημειώνει απουσίες και δεν θέλει να πάει σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μία σταθερή επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τους καθηγητές.
Κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι οι εξής:
 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ,ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
 ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ-ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ/ΓΟΝΕΩΝ/ΜΑΘΗΤΩΝ
 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
 ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ
 ΔΙΑΛΟΓΟΣ

sxolikos-ekfovismos-4

Ο εκφοβισμός αν και είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί πολλούς τα τελευταία χρόνια υπάρχει αντιμετώπιση.Πρέπει όλοι όσοι υφίστανται εκφοβισμό να ξέρουν ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος δίπλα τους να τους βοηθήσει!!!

Υ.Γ. Το κομμάτι αυτό είναι επιλογή των κοριτσιών πουτο χαρίζουν σε όλους τους αναγνώστες τους Evanescence – My Immorta

ΝΤΕΜΗ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΥΡΗ

ΠΟΠΗ ΜΗΝΟΓΙΑΝΝΗ

ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

4 Responses to ΤΟ BULLYING ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

  1. Ο/Η ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΓΚΑΤΣΟΝΙΔΟΥ λέει:

    Μπράβο κορίτσια ! Μου άρεσε το άρθρο, αλλά και το τραγούδι που επιλέξατε. Τώρα πια στις εποχές μας το bullying κάθε είδος είναι ένα συχνό φαινόμενο, τόσο πολύ, που έχει καταντήσει αηδιαστικό, βαρετό και κουραστικό. Καιρός τώρα πια, να το ξεπεράσουμε θύτες, θύματα αλλά και θεατές προσπαθώντας να το εξοντώσουμε.

  2. ΓΚΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ο/Η ΓΚΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ λέει:

    Μπράβο σας ρε κορίτσια! Μου δίνετε μεγάλη χαρά με την συμμετοχή σας ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Ελπίζω φέτος να κάνουμε φοβερά πράγματα σαν τάξη με το υπέροχο αυτό σας άρθρο μα και το τόσο επίκαιρο θέμα. Μπράβο!

  3. Ο/Η Πάτρα - Μαρία Σκαμπέλα λέει:

    Πάτρα : Πολλά συγχαρητήρια κορίτσια για τη δουλειά σας!Το bullying είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας και γι΄αυτό είναι ασπαραίτητο να είμαστε όλοι ενημερωμένοι!

    Μαρία : Μπράβο για αυτήν τη δουλειά και όντως το bullying είναι ΠΟΛΥ σοβαρό καθώς κάποιοι υποτιθέμενοι «μάγκες» προσπαθούν να μειώσουν κάποιον άλλον απλώς και μόνο επειδή αυτοί οι μάγκες (της συμφοράς) νιώθουν άσχημα με τον εαυτό τους!!!

Σχολιάστε

Top