ΓΚΑΡΙ ΚΙΜΟΒΙΤΣ ΚΑΣΠΑΡΟΦ

images

Ο Γκάρι Κίμοβιτς Κασπάροφ (γεννημένος 13 Απριλίου 1963) είναι τέως Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι και θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών (To Αστέρι του Μπακού). Είναι επίσης συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής.

skaki-400

Στη λίστα κατάταξης της Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία) τον Ιανουάριο του 2006, ο Κασπάροφ βρισκόταν στην πρώτη θέση με βαθμολογία ΕΛΟ 2812 (ο Κασπάροφ διεγράφη από τη λίστα των ενεργών αθλητών σκακιού, από τον Απρίλιο του 2006 επειδή παρέμεινε ανενεργός περισσότερο του ενός έτους). Το ιστορικό του ρεκόρ των 2851 βαθμών από τον Ιούλιο του 1999 ξεπεράστηκε από τον Μάγκνους Κάρλσεν, ο οποίος στη βαθμολογία της FIDE του Ιανουαρίου του 2013 κατετάγη στην πρώτη θέση συγκεντρώνοντας 2861 βαθμούς ΕΛΟ .

Kasparov2

Ο Κασπάροφ βρισκόταν στην πρώτη θέση της λίστας ΕΛΟ για περισσότερα από 20 χρόνια (από το 1985 έως το 2006), και ήταν ο αδιαφιλονίκητος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι από το 1985 έως το 1993, ενώ συνέχισε να είναι ο «κλασικός» Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι (της PCA και της WCA) (το σκάκι τότε είχε διασπαστεί στην επίσημη ομοσπονδία και μια ομοσπονδία κορυφαίων αποσκιρτήσαντων σκακιστών, με μεγάλο κύρος και οι δύο ομοσπονδίες) έως την ήττα του από τον Βλαντίμιρ Κράμνικ το2000.
Ο Κασπάροφ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το επαγγελματικό σκάκι στις 10 Μαρτίου 2005, με σκοπό να αφιερώσει τον χρόνο του στην πολιτική. Είναι ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής 2008: Ελεύθερη Επιλογή, μιας ομάδας φιλελεύθερων αντιπολιτευόμενων πολιτικών αρχηγών και σφοδρός πολέμιος της πολιτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

thumbnail

 

ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΘΗΤΗΣ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

One Response to ΓΚΑΡΙ ΚΙΜΟΒΙΤΣ ΚΑΣΠΑΡΟΦ

  1. ΓΚΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ο/Η ΓΚΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ λέει:

    Μπράβο Θοδωρή πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου και πρωτότυπο! Ο άνθρωπος αυτός είναι φαινόμενο! Φοβερό μυαλό! Ελπίζω να συνεχίζεις να μας εκπλήσσεις ευχάριστα. Συγχαρητήρια και πάλι και σε ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σου.

Σχολιάστε

Top