Οι δυσκολίες των παιδιών στην εφηβεία

ceb5cf86ceb7ceb2ceb5ceafceb1

Η εφηβεία είναι ίσως η πιο δύσκολη περίοδος της ανάπτυξης των παιδιών .
Τα σημάδια της εφηβείας, η ασφάλεια των εφήβων στο διαδίκτυο,πως μπορούμε να τους μιλήσουμε καλύτερα για την οικονομία και το χαρτζιλίκι τους.Η εφηβεία είναι μια ενδιάμεση φάση μεταξύ της παιδικής και της ενήλικης ζωής. Είναι επίσης και μια φάση κρίσης. Νιώθουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε μια συνέχεια ανάμεσα στο παιδί που ήμασταν και στον ενήλικα που θα είμαστε.
Η εφηβεία είναι συγχρόνως, και μια φάση κρίσης, επειδή υπάρχει άμεση και οριστική αλλαγή στο σώμα και στον ψυχισμό… Ωστόσο, η κρίση είναι πάντα μια πρόκληση για μια νέα αρχή.
O νέος/α βρίσκεται απέναντι στις κοινωνικές και προσωπικές απαιτήσεις σχετικά με την επαγγελματική του σταδιοδρομία και την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του. Με το τέλος της δοκιμασίας αυτής της περιόδου έχει δομήσει την ταυτότητά του, ξέρει, δηλαδή, ότι: «Είμαι έτσι ως νεαρός άντρας ή είμαι έτσι ως νεαρή γυναίκα και έχω αυτές τις επιδιώξεις στη ζωή μου».Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως η εφηβεία είναι η περίοδος, όπου τα άλυτα ή τα προβληματικά σημεία της παιδικής ηλικίας επανέρχονται στην επιφάνεια. Έχουν τώρα μια δεύτερη ευκαιρία να λυθούν ή να γίνουν τα μόνιμα προβλήματα που θα μας ακολουθούν σ” όλη τη ζωή, μέχρι να αποφασίσουμε να τα λύσουμε.
Γι” αυτό είναι ουσιώδες αν αισθάνεστε δύσκολα με κάτι, αν κάτι σας ενοχλεί επίμονα, να το πείτε σε κάποιον που εμπιστεύεστε, να απευθυνθείτε σε ειδικό. Η δουλειά του είναι ακριβώς να σας βοηθήσει να λύσετε μαζί ό,τι είναι σημαντικό για σας.
Στη περίοδο αυτή προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
Πώς μεταφράζεται ψυχολογικά η μετάβαση από την παιδική στην ενήλικη ζωή;
Πώς συμβαίνουν οι αλλαγές στο σώμα μου τόσο ξαφνικά;
Πώς και νιώθω τόση ντροπή;
Είμαι όμορφος/η ή άσχημος/η;
Είμαι βίαιος/η;
Γιατί να είμαι τόσο μόνος/η;

ΤΣΙΛΙΒΗΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ ΜΑΘΗΤΗΣ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Σχολιάστε

Top