ΣΧΟΛΙΚΟ manifesto

mask2-ts1424316063

Αυτό το τεύχος είναι ιδιαίτερο… Ύστερα από πολύ καιρό ξαναγράφω στη διαδικτυακή εφημερίδα μας με πολύ συγκίνηση. Αν και πίστευα και πιστεύω ότι η εφημερίδα  δημιουργήθηκε για τα άρθρα των παιδιών -μαθητών και όχι για τις απόψεις και τις φιλοδοξίες των μεγάλων , υπάρχουν μερικές φορές που οι εξελίξεις δεν σε αφήνουν ασυγκίνητο και επιθυμείς να εκφραστείςδημόσια.Μια τέτοια εξέλιξη καταγράφω στο σημερινό άρθρο μου. Σχολικό Μανιφέστο ο τίτλος του τεύχους μας και μόνο τυχαίος δεν είναι…!!
Οι σχολικοί πειρατές πραγματοποιώντας  ένα όνειρο τους έκαναν πράξη και με μεγάλη επιτυχία την πρώτη τους διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή απογειώνοντας το περιοδικό αλλά και την προσπάθεια των παιδιών που παίρνουν μέρος σ’ αυτό. Κάποιοι αδιαφόρησαν, άλλοι μας αμφισβήτησαν αλλά ευτυχώς υπήρξε η Πόπη και η Ντέμη αλλά και πολλά άλλα παιδιά που τα κατάφεραν, γιατί το πίστεψαν!! Έτσι το πειρατικό μας ταξίδι συνεχίστηκε, με παλιούς(Πάτρα-Μαρία) και νέους(manifesto)πειρατές, αλλά αυτή τη φορά σε καινούργιες θάλασσες και με άλλον αέρα… Συνταξιδιώτη σε αυτό το ταξίδι(άλλωστε φιλοξενούμε και άρθρο του) είχαμε και το radiomanifesto που δέχτηκε με μεγάλη χαρά να μας δώσει βήμα και να κάνει το όνειρό μας πραγματικότητα φιλοξενώντας μας σε μια μοναδική δίωρη διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη στους Σχολικούς Πειρατές(Άγγελε σε ευχαριστούμε!!).

Ο δρόμος πλέον έχει ανοίξει για να πραγματοποιήσουμε ακόμη και άλλες δημιουργικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες αρκεί να το θελήσουμε και να αφήσουμε τα παιδιά να μας δείξουν τον τρόπο.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τους πειρατικούς αρθογράφους μας πολλοί από αυτούς μόνιμοι πλέον στην εφημερίδα μας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο της Πόπης που μας ενημερώνει για την ιστορία μιας μοναδικής μπάντας της rock-metal σκηνής. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και όλα τα άρθρα αυτού του τεύχους .Τι να πει κανείς για τα πολιτιστικά νέα και σχόλια της Μαριλένας; Πάντα επίκαιρη και δημιουργική, μονοπωλεί τα πολιτιστικά δρώμενα της εφημερίδας μας δίνοντας άλλο ύφος κάνοντας την ξεχωριστή. Αλλά και η μόνιμη πλέον αρθογράφος των Σχολικών Πειρατών Νικολέτα που προβληματίζει πάντα με τα άρθρα της. Όλη αυτή η προσπάθεια κινητοποιεί και άλλους μαθητές όπως είναι ο Αλέξανδρος και ο Διονύσης Ικίμ που με τα άρθρα τους για τον ρατσισμό, αλλά και το μοναδικό άρθρο του Ικίμ για το Πάσχα στη Ρουμανία στη ρουμανική γλώσσα ,έρχεται άριστα να δέσει και να μας πει στην πράξη πλέον για τη διαφορετικότητα που μόνο ενώνει όπως λέει και ο Αλέξανδρος .
Αλλά και τα υπόλοιπα άρθρα των παιδιών είναι ενδιαφέροντα και επίκαιρα σαν αυτό της Ντέμης, που όπως και στη ραδιοφωνική εκπομπή έτσι και εδώ στο άρθρο της, συνεχίζει να μας προβληματίζει με το ακανθώδες πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης.
Αυτά τα παιδιά λοιπόν αξίζουν συγχαρητήρια!!

Αξίζουν συγχαρητήρια γιατί δε σταμάτησαν ποτέ να προσπαθούν και να ονειρεύονται ότι αξίζουμε πράγματι έναν καλύτερο κόσμο.Γιατί αλλάζοντας εκείνα, διδάσκουν να αλλάξουμε και εμείς.
Γιατί η προσπάθεια είναι που μετράει, και εκεί πάντα θα βρίσκεται το ταξίδι.
Γιατί  δίδαξαν και μας διδάσκουν να σηκωνόμαστε από τον «βολεμένο» μας καναπέ της απραξίας κάνοντας μικρά, αλλά σημαντικά βήματα αλλαγής.Γιατί η ελπίδα και η αισιοδοξία δεν χαρίστηκε ποτέ σε κανέναν, όλα τα άλλα είναι φτηνές δικαιολογίες.

Για όλα αυτά, ας τα ευχαριστήσουμε  προσπαθώντας από αύριο να κάνουμε πράξη τα όνειρά τους!

Παιδιά ευχαριστώ πολύ…

Δημήτρης Γκάτσος
Θεολόγος

One Response to ΣΧΟΛΙΚΟ manifesto

  1. Ο/Η ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΓΚΑΤΣΟΝΙΔΟΥ λέει:

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΣΑΣ. ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ (ΝΤΕΜΗ ΚΑΙ ΠΟΠΗ) ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ.

Σχολιάστε

Top