ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ του Γιούλη Σταύρου μαθητή της Γ΄γυμνασίου

giatroi-xwris-sunora_original2_0

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση, που παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, αποκλεισμό από την παροχή ιατρικής φροντίδας και φυσικές καταστροφές, κυρίως σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, που έχουν έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης.

128_55989_1

Η οργάνωση είναι γνωστή στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου από τη Γαλλική ονομασία της ή απλά MSF, αλλά και στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ονομασία που χρησιμοποιείται συνήθως είναι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Doctors Without Borders). Το 2007 πάνω από 26.000 ντόπιοι, γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας, λογιστικοί εμπειρογνώμονες, μηχανικοί ύδρευσης και αποχέτευσης και διοικητικοί υπάλληλοι παρείχαν ιατρική βοήθεια σε περισσότερες από 60 χώρες.

F4ABA889E0B553E4ECF4CB92407C26DF

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκαν το 1971 από μια μικρή ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων, η οποία πίστευε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, τα πιστεύω ή τις πολιτικές πεποιθήσεις, και ότι οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων υπερβαίνουν το σεβασμό για τα εθνικά σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα είναι αναγνωρισμένο ως μη κερδοσκοπικό σωματείο από το Δεκέμβριο του 1990 και έχει έδρα την Αθήνα. Το Ελληνικό Τμήμα ξεκίνησε τη δράση του το 1990 και σήμερα συνεργάζεται με το Ισπανικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέσα από το Κοινό Επιχειρησιακό Κέντρο Βαρκελώνης – Αθήνας (OCBA). Το τμήμα διοικείται από ένα επταμελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο εκλέγεται από την Ετήσια Γενική Συνέλευση και αποτελείται από εθελοντές. Σήμερα αριθμεί πάνω από 136.000 υποστηρικτές που ενημερώνονται από το τριμηνιαίο περιοδικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και άλλες ενημερωτικές εκδόσεις.

Μέχρι τώρα πάνω από 450 Έλληνες γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και τεχνικοί έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα σε πάνω από 40 χώρες. Το Ελληνικό Τμήμα λειτουργεί προγράμματα στη Ζάμπια, το Νίγηρα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μαρόκο, ενώ έχουν ολοκληρωθεί προγράμματα στο Μαλάουι, τη Λιβερία, την Αρμενία, τη Γιουγκοσλαβία, την Παλαιστίνη, τη Γεωργία, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Μοζαμβίκη, την Ινδία και την Τουρκία.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν βοήθεια με κριτήριο την ανάγκη, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, φύλο ή πολιτικούς δεσμούς. Οι δράσεις της οργάνωσης διέπονται από την ιατρική ηθική και τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας.

Ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την μεγάλη προσφορά που κάνουν αυτοί οι ήρωες.

Το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Το βασικό έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι η παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας σε καταστάσεις ένοπλων συγκρούσεων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν παίρνουν μέρος, αλλά αναζητούν τρόπο για να παρέχουν βοήθεια σε αυτούς που περισσότερο την έχουν ανάγκη. Επίσης, δεν δέχονται χρηματοδότηση από κυβερνήσεις ή άλλα μέρη που εμπλέκονται άμεσα σε συγκρούσεις στις οποίες η οργάνωση ανταποκρίνεται.

-

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δεσμευτεί να ανταποκρίνονται στα δεινά που υποφέρουν κάποιοι άνθρωποι, καθώς και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που συναντούν κατά την παροχή αυτής της βοήθειας. Όταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γίνονται μάρτυρες σοβαρών πράξεων βίας, ξεχασμένων κρίσεων ή παρακώλυσης του έργου τους, δύνανται να μιλήσουν δημόσια γι’ αυτά.

ΓΙΟΥΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Σχολιάστε

Top