Η ιστορία της σοκολατας στην Ελλάδα

Διαφήμιση της σοκολάτας ΙΟΝ

Αποτελεί αγαπημένο γλύκισμα για τους περισσότερους από εμάς. Λίγοι όμως γνωρίζουμε την ιστορία αλλά και τα οφέλη της. Ας δούμε σε αυτό το τεύχος την ιστορία της σοκολάτας στην Ελλάδα.

Η είσοδος της σοκολάτας στην Ελλάδα οφείλεται στον πρωτοπόρο Σπυρίδωνα Παυλίδη. Με το γλυκυσματοποιείο του, που βρισκόταν στην συμβολή των οδών Αιόλου και Βύσσης και το οποίο πρωτάνοιξε το 1841, προσέφερε ένα καινούριο προιόν στην ελληνική αγορά, το οποίο αγαπήθηκε απο μικρούς και μεγάλους.

Ο Παυλίδης αρχικά παρήγαγε παραδοσιακά γλυκά, όπως μπακλαβά και λουκούμια, ενώ εμπορευόταν και μέλι, φυστίκια εισαγόμενα καθώς και κάποια οινοπνευματώδη ποτά. Η παρασκευή της πρώτης σοκολάτας τοποθετείται το 1852. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι την εποχή εκείνη, δεν γίνονταν εισαγωγές κακάο στην Ελλάδα. Η όλη διαδικασία έγινε με την χρήση ενός μύλου για καφέ που είχε εισαχθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα και με την βοήθεια ενός Πολωνού τεχνίτη που εργαζόταν στο κατάστημα του Παυλίδη. Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Σπυρίδων Παυλίδης πραγματοποίησε διάφορα ταξίδια, λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες εκθέσεις στο εξωτερικό όπου και βραβεύτηκε για την σοκολάτα του.

Μετά απο την σοκολατοβιομηχανία Παυλίδου ακολούθησαν διάφορες εταιρίες που ασχολήθηκαν με την παραγωγή σοκολάτας και κακάο, καθώς και προιόντων που την περιέχουν. Χρονολογικά συναντούμε πρώτα την βιομηχανία Ζαβορίτου, Λόγγου και Μουλά, Γαβριήλογλου, έπειτα την Ίρις, την ΑΒΕΖΑΠ, την ΑΣΤΗΡ, την Άλφα, την ΙΟΝ, την εταιρεία Ατσάρου και Φλόκα. Άλλες βιομηχανίες που παρήγαγαν προιόντα με συστατικό τους την σοκολάτα ή το κακάο ήταν η εταιρεία Ρούσσος,η ΕΒΓΑ, η Παπαδοπούλου, η ΜΕΛΟ, η mabel, η ΓΚΑΡΙΣ, η ΣΕΡΑΛ και ο Λουμίδης.

Η εταιρεία Nestle εμφανίστηκε το 1912 και ασχολήθηκε αποκλειστικά με εισαγωγές. Από το 1852 έως το 1970, η ποικιλία των διαθέσιμων προΐόντων στο εμπόριο αυξήθηκε σημαντικά. Ορόσημο στην Ιστορία της σοκολάτας για την Ελλάδα αποτελεί το έτος 1859, όταν ο Παυλίδης παράγει και βραβεύετε για την γνωστή σοκολάτα «Υγείας». Σταδιακά και άλλα είδη σοκολάτας άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στην ζωή των Ελλήνων. Διαφημίσεις και κατάλογοι που έχουν διασωθεί μας πληροφορούν για παράδειγμα,ότι το 1912 η βιομηχανία του Ζαβορίτου που παράγει σοκολάτα γάλακτος, ενώ την ίδια χρονιά το προιόν αυτό εισάγεται και απο την Νestle. Την δεκαετία του 1920 ο Παυλίδης προχωρά σε μία ακόμη καινοτομία παράγοντας την πρώτη σοκολάτα αμυγδάλου στην Ελλάδα, ενώ το 1930 ακολουθεί η εταιρεία Ίρις και λίγο αργότερα η ΕΒΓΑ και η ΙΟΝ.

Κάθε εταιρεία εμπλούτισε την αγορά με ποικίλα προιόντα,άλλα απο τα οποία υπάρχουν και σήμερα και άλλα όχι…

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι μαθήτριες: Ρουσσάκη Στέλλα, Τσουκαλά Παναγιώτα, Τσουλουχοπούλου Μαργαρίτα και Φαρμακίδου Χρύσα

Σχολιάστε

Όροι Χρήσης schoolpress.sch.gr | Δήλωση προσβασιμότητας
Top