
Της Αλεξάνδρας Νικολακοπούλου
Συχνά η “ανδρεία” μιας γυναίκας κρύβεται στα σκιασμένα, κρυμμένα μάτια της. Είτε τα μάτια της σκεπάζει η χιτζάμπ, είτε το χώμα. Μόνο δύο επιλογές υπάρχουν σε χώρες όπως το Ιράν ή το Αφγανιστάν. Και ακόμα αναρωτιέμαι… Γιατί συνεχίζει η λέξη ανδρεία να είναι ταυτόσημη της γενναιότητας, όταν αυτή ακριβώς η υπεραρρενωπή φύση ορισμένων οδηγούσε και συνεχίζει να οδηγεί σε φρικτά εγκλήματα; Ξέρω πως τα συγκεκριμένα λόγια ηχούν βαρύγδουπα στα αυτιά πολλών. Όμως δε χωρουν αερολογίες όταν η κόλαση καταβροχθίζει ανθρώπινες ζωές στη γειτονιά μας.
Πριν καν προλάβει να στεγνώσει το αίμα της αδικοχαμένης Mahsa Amini, της εικοσιδυάχρονης Κουρδο-Ιρανής που δολοφονήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022 με αφορμή την “παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα”, ένα ακόμα περιστατικο βάλθηκε να μας υπενθυμίζει τη φρίκη που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια γυναίκες. Το περασμένο Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, η ιρανική αστυνομία ηθικής συνέλαβε την εικοσιδυάχρονη Ahoo Daryaei, φοιτήτρια του πανεπιστημίου Αζάντ της Τεχεράνης διότι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την υποχρεωτική χιτζάμπ, βγάζοντας τα ρούχα της και μένοντας μόνο με τα εσώρουχα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και μετά, η χρήση του χιτζάμπ είναι υποχρεωτική στο Ιράν για όλες τις γυναίκες, ακόμη και για τις αλλοδαπές, που πρέπει να κρύβουν τα μαλλιά τους σε δημόσιους χώρους. Η παραβίαση του νόμου τιμωρείται με σκληρές κυρώσεις, ήτοι φυλάκιση έως 10 έτη, βαριά πρόστιμα, χτυπήματα με μαστίγιο ή ακόμα και θάνατο.
Η νεαρή φαίνεται να είχε δεχθεί , νωρίτερα, παρενόχληση από μέλη της πολιτοφυλακής Basij, εξαιτίας του λανθασμένου τρόπου που φορούσε τη χιτζάμπ, με τους τελευταίους να σκίζουν την μαντίλα και τα ρούχα της κοπέλας. Στη συνέχεια, η φοιτήτρια, αφαίρεσε, εντελώς, τα ρούχα της , καταλήγοντας με τα εσώρουχα να περιπλανιέται σε πολυσύχναστους, δημόσιους χώρους της πανεπιστημιούπολης, προς έκπληξη των περαστικών. Όπως είναι φυσικό η τολμηρή αυτή πράξη προκάλεσε την οργή των ιρανικών αρχών, οδηγώντας στη βίαιη προσαγωγή της. Κατά τη σύλληψη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά έπειτα από σφοδρό χτύπημα του κεφαλιού της πάνω σε αυτοκίνητο και αιμορραγούσε. Σε άλλα πλάνα που τραβήχτηκαν από αυτόπτες μάρτυρες, από γειτονικό κτίριο, φαίνεται η κοπέλα να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο από άνδρες με πολιτικά ρούχα και να οδηγείται σε άγνωστο προορισμό.
Πολλοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων και δημοσιογράφοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τη ζωή της Ahoo Daryaei, μιας και δεν έχει δώσει σημεία ζωής από το περασμένο Σάββατο, ούτε έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση. Προσπάθειες να παρέμβει έχει κάνει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Ίσως, να έχει την ίδια τύχη με τη δεκαεξάχρονη Nika Shakarami, την εικοσιδυάχρονη Ηadis Νajafi, τη δεκαεξάχρονη Sarina Esmailzadeh και με πολλές άλλες γυναίκες, οι οποίες έχασαν άδικα τη ζωή τους, διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ατόμου: να αποφασίζει ο ίδιος για το σώμα του.
Το συγκεκριμένο γεγονός έχει προκαλέσει θαυμασμό για την ηρωική πράξη της κοπέλας. Εν γνώσει της τιμωρίας που θα αντιμετώπιζε δεν δείλιασε, αλλά υπερασπίστηκε τα ιδανικά της. Το διεθνές κύμα συμπαράστασης που προκλήθηκε, αφορά τόσο απλούς ανθρώπους όσο και διάσημα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Γυναίκες και άνδρες εκθειάζουν την κίνηση της νεαρής φοιτήτριας.
Μπορεί η κοινωνία να κινητοποιήθηκε, όμώς είναι αυτό αρκετό; Χρόνια μετά τους φεμινιστικούς αγώνες και τις σουφραζέτες, έρευνες αποκαλύπτουν πως αν και οι γυναίκες αποτελούν τα 2 / 3 του εργατικού δυναμικού, αμείβονται μόνο με το 1/10 του παγκοσμίου εισοδήματος, ενώ 16 εκατομμύρια κορίτσια δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να φοιτήσουν σε σχολείο. Είναι ανάγκη να κινητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι προκειμένου να διασφαλίσουμε την ισότητα στην κοινωνία. Η Ahoo Daryaei μας υπενθύμισε άλλωστε, τη γυμνή αλήθεια…