Φυσική πολιτιστική κληρονομιά Νέας Ιωνίας

Η ιστορία της γειτονιάς του κάρβουνου

 

Picture9 Picture10

 

Σημαντικό ρόλο στην ζωή και στην ιστορία της Νέας Ιωνίας έπαιξαν τα ορυχεία της Καλογρέζας. Ο λιγνίτης εθνικό προϊόν και σημαντικό εγχώριο καύσιμο αποτελούσε κλειδί στην οικονομική ζωή του τόπου.

Ένα μικρό δρομάκι, η οδός Ανθρακωρύχων, και κάποια βιβλία θυμίζουν σήμερα την ύπαρξη της 20χρονης λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων Καλογρέζας – Ν. Ηρακλείου, όμως από το 1940 έως και το 1960, στις υπόγειες στοές γραφόταν μια διαφορετική ιστορία. Δύο δεκαετίες εξόρυξης, εργασίας στα έγκατα της γης, εκεί όπου δεν τρύπωνε ούτε μικρή ακτίνα ηλίου, με λιγνιτωρύχους διπλωμένους στα δυο μέσα στις στοές με την καρβουνόσκονη και την ανελέητη θερμοκρασία, για έναν λιγνίτη εξαιρετικής ποιότητας, όπως καταγράφεται σε εκθέσεις μεταλλειολόγων.

Οι κάτοικοι του Ν. Ηρακλείου των οποίων τα ακίνητα είχαν υποστεί ζημιές από τις καθιζήσεις που προκαλούσαν καθημερινά οι υπόγειες στοές, αρχίζουν έντονες διαμαρτυρίες για να κλείσουν τα ορυχεία. Έκλεισαν το 1956-57 του Ηρακλείου και τις Καλογρέζας το 1961-62.

 

Ορυκτά της Νέας Ιωνίας

Ο Δεσκλοιζίτης, Ανδραδίτης, Γρηνοκίτης, Ερυθρύτης, Ενδελλίτης, Ημιμορφήτης και οΘουλίτης είναι τα πιο γνωστά από τα ορυκτά της Νέας Ιωνίας.

Δεσκλοιζίτης , Θουλίτης, Ενδελλίτης είναι τα πιο σπάνια και τα βρίσκεις συνήθως πολύ κάτω από το χώμα, ενώ ο ΑΑνδραδίτης, Γρηνοκίτης , Ερυθρ΄θύτης και Ημιμορφήτης είναι τα πρώτα που θα δεις στις σπηλιές.

Χλωρίδα της Νέας Ιωνίας

Η Νέα Ιωνία έχει πολλές μουριές, Λεύκες, Ευκάλυπτους, Πεύκα, Νάρκισσους, Ανεμώνες, Μανουσάκια, Βιολέτες, Παπαρούνες, και Μαργαρίτες. Η παλιά περιοχή της Νέας Ιωνίας ήταν γεμάτη με ακανθώδεις θάμνους και άγρια δέντρα

 

Picture11

Μουριά

Picture12

Πεύκο

Picture14

Ευκάλυπτος

Picture15

Λεύκες

Picture16

Αγριολούλουδα

Πανίδα της Νέας Ιωνίας

Η πανίδα της Νέας Ιωνίας αποτελείται από: Περιστέρια, κουκουβάγιες, γάτες, σκύλους, σκίουρους, καρακάξες, σπουργίτια, έντομα, χελώνες, κατσίκες, κότες, ερπετά και χήνες.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης