COP15: Ιστορική Συμφωνία για τη Βιοποικιλότητα

Έως το 2030: Προστασία του 30% της επιφάνειας, των ωκεανών, ακτών και υδατικών αποθεμάτων. Μείωση κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια των επιβλαβών κυβερνητικών επιδοτήσεων. Περικοπή στο μισό της απόρριψης τροφίμων στα σκουπίδια.

Ανάμεσα στους παγκόσμιους στόχους που τέθηκαν για το 2030 στη Διεθνή Συμφωνία του Μόντρεαλ του Καναδά για τη Βιοποικιλότητα στις 19 Δεκεμβρίου του 2022:

  • Αποτελεσματική προστασία και διαχείριση τουλάχιστον του 30% της γης, των νερών, των ακτών και των ωκεανών, με έμφαση σε περιοχές με ιδιαίτερη σημασία για τη βιοποικιλότητα και τη λειτουργία και τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων. Προτεραιότητα η οικολογικά αντιπροσωπευτική προστασία, καλά διασυνδεδεμένη και με ισότιμη διαχείριση συστημάτων προστατευόμενων περιοχών, αναγνωρίζοντας τις ιθαγενείς και παραδοσιακές περιοχές και πρακτικές. Αυτή τη στιγμή 17% της επιφάνειας της γης και 10% της θάλασσας είναι υπό προστασία.
  • Ολοκλήρωση ή δρομολόγηση της αποκατάστασης τουλάχιστον του 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων σε γη, θάλασσα, ακτές και νερά.
  • Μείωση σχεδόν στο μηδέν της απώλειας περιοχών υψηλής βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων οικοσυστημάτων υψηλής συνοχής.
  • Μείωση των τροφικών απορριμμάτων στο μισό και σημαντική μείωση της υπερκατανάλωσης και της παραγωγής απορριμμάτων.
  • Μείωση στο μισό των κινδύνων που τίθενται από τα εντομοκτόνα και χημικά υψηλής επικινδυνότητας.
  • Προοδευτική κατάργηση μέχρι το 2030 επιδοτήσεων που βλάπτουν τη βιοποικιλότητα κατά τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, και ταυτόχρονα αναβάθμιση θετικών πρωτοβουλιών για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη χρήση
  • Κινητοποίηση μέχρι το 2030 τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο σε χρηματοδοτήσεις για εθνικές και διεθνείς δράσεις για τη βιοποικιλότητα από όλες τις πηγές – δημόσιες και ιδιωτικές.
  • Αύξηση διεθνών χρηματοδοτήσεων από τις αναπτυγμένες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα προς τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, τα μικρά αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη και χώρες με οικονομίες σε μετάβαση, σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το χρόνο μέχρι το 2025 και τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο μέχρι το 2030.
  • Παρεμπόδιση της εισαγωγής ξενικών ειδών και μείωση τουλάχιστον στο μισό της εισαγωγής και εγκατάστασης άλλων πιθανών εισβαλλόντων ξενικών ειδών, και εξάλειψη ή έλεγχος εισβαλλόντων ξενικών ειδών σε νησιά και άλλες περιοχές προτεραιότητας.
  • Απαίτηση από τις μεγάλες και πολυεθνικές εταιρείες και οικονομικά ιδρύματα να επιβλέπουν, να αξιολογούν και να δημοσιοποιούν με διαφάνεια τα ρίσκα τους, τις εξαρτήσεις και τις επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα μέσα από τις δράσεις τους, τις αλυσίδες προμήθειας και αξίας και τα χαρτοφυλάκιά τους.

Προειδοποίηση: «Χωρίς τέτοια δράση, θα υπάρξει επιπλέον επιτάχυνση του παγκόσμιου ρυθμού εξαφάνισης ειδών, που είναι ήδη τουλάχιστον δεκάδες έως εκατοντάδες φορές υψηλότερος από το μέσο όρο των τελευταίων 10 εκατομμυρίων ετών.»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης