Περιβάλλον και υγεία

Περιβάλλον και ανθρώπινη υγεία
96% των κατοίκων των πόλεων της Ευρώπης εκτίθενται σε μικροσωματίδια. τουλάχιστον 110 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται αρνητικά από το θόρυβο, 80% του νερού στη νότια Ευρώπη πάει στη γεωργία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο θόρυβος, τα βαρέα μέταλλα, οι καύσωνες και τα κύματα ψύχους συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα υγείας και θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Πρόσφατες έρευνες εξετάζουν τις επιπτώσεις στην υγεία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του θορύβου, των χημικών και της κλιματικής κρίσης.

Στα πρόσφατα ευρήματά τους περιλαμβάνονται:

  • Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι εκτιμάται ότι προκαλούν πάνω από το 18 % των θανάτων από  καρδιαγγειακές παθήσεις στην Ευρώπη.
  • Οι περιβαλλοντικοί και εργασιακοί κίνδυνοι ευθύνονται για περίπου 10% όλων των περιπτώσεων καρκίνου – και σχεδόν όλοι αυτοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
  • Οι εκπομπές βαρέων μετάλλων μειώνονται. Από το 2005 ω; το 2019, οι εκπομπές μολύβδου μειώθηκαν κατά 44%, υδραργύρου κατά 45%, καδμίου κατά 33%. Μερικοί από αυτούς τους ρυπαντές συνεχίζουν να συσσωρεύονται στο περιβάλλον.
  • Ο αέρας της Ευρώπης είναι πιο καθαρός, όμως οι επιπτώσεις στην υγεία εξακολουθούν. Η Ε.Ε. παρουσιάζει σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες. Ακόμη όμως, η έκθεση σε ρυπαντές από τις οδικές μεταφορές συνεχίζει να προκαλεί ζητήματα υγείας.
  • Τα παντοτινά χημικά συνεχίζουν να θέτουν κινδύνους υγείας. Πολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες (PFAs) συσσωρεύονται στα υδάτινα αποθέματα. Πολλά χημικά εισάγονται στο φυσικό περιβάλλον, στο νερό και το έδαφος. Οι επιπτώσεις τους στην υγεία δεν έχουν εκτιμηθεί πλήρως ακόμη.
  • Η Κλιματική Κρίση αυξάνει τους κινδύνους υγείας. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ευρώπη ζει όλο και πιο συχνές και σοβαρές απειλές που σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα, όπως ξηρασίες, δασικές πυρκαγιές,  κύματα καύσωνα και έντονες βροχοπτώσεις. Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας. Ταυτόχρονα, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας αυξάνει τις περιπτώσεις μεταδοτικών ασθενειών, αλλεργιών και ασθενειών που προέρχονται από το νερό και την τροφή, με δεδομένη την ευαισθησία των παθογόνων στο κλίμα.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος,

https://www.eea.europa.eu/en/topics/in-depth/environmental-health-impacts?activeTab=fa515f0c-9ab0-493c-b4cd-58a32dfaae0a

 

Περιβάλλον και ανθρώπινη υγεία

96% των κατοίκων των πόλεων της Ευρώπης εκτίθενται σε μικροσωματίδια. τουλάχιστον 110 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται αρνητικά από το θόρυβο, 80% του νερού στη νότια Ευρώπη πάει στη γεωργία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης