Συμμετοχή σε Σεμινάριο Erasmus+ στις Αζόρες

Στα πλαίσια του εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 “Εκπαίδευση για το Κλίμα, το Περιβάλλον και την Αειφορία” με αρ. σύμβασης 2022-1-EL01-KA122-ADU-000071143, η Μπάσιου Ανδριάνα, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ (ΚΕΠΕΑ) Βάμου παρακολούθησε 6ήμερο δομημένο κύκλο μαθημάτων με τίτλο “In Search of the Sunset ̈The Azores” του φορέα “Chain Foundation’“στις 24-29 Ιουλίου 2023 στα νησιά Αζόρες της Πορτογαλίας.

Ο οργανισμός Chain Foundation (δίκτυο δραστηριοτήτων και ινστιτούτων πολιτιστικής κληρονομιάς) είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, που προωθεί εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον τομέα της (ευρωπαϊκής)πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ίδρυμα εδρεύει στο Άμστερνταμ και αντιπροσωπεύει ένα εκτεταμένο δίκτυο διοργανωτών μαθημάτων, εκπαιδευτών και συναφών ινστιτούτων σε όλη την Ευρώπη με περισσότερα από 200 μαθήματα για περισσότερους από 2000 δασκάλους/συμμετέχοντες.
Τα μαθήματα διεξαχθήκαν σε εξωτερικούς χώρους/ πεδία σε 3 από τα 9 νησιά των Αζορών (Terceira,Faial,Pico)με επιμορφωτές τους Carlos Ubaldo,Catarina Amaral και Luis Maciel.
   Το μάθημα «Αναζητώντας τη Δύση: οι Αζόρες» επικεντρώνεται σε δύο θέματα. Την έννοια της Ευρώπης ως το γεωγραφικό σύνορο της ευρασιατικής ηπείρου. Οι Αζόρες και η Ισλανδία είναι επιφανειακές εκδηλώσεις αυτού του «άκρου»: η Ευρώπη τελειώνει εδώ. Την «παρόρμηση προς τη δύση» στην Ευρώπη: ο Ατλαντικός ως φράγμα και πρόκληση. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος μελετήθηκαν (λογοτεχνικές) εκδηλώσεις αυτού του θέματος. Και οι δύο πτυχές δίνουν ένα άνοιγμα στη μοναδική γεωγραφική και πολιτιστική κληρονομιά των Αζορών: τοπίο και ηφαίστεια. ανακαλύψεις, αποικισμός και μετανάστευση· κυνήγι και ψάρεμα φαλαινών· την οικολογία και τους ωκεανούς ως μέρος του κόσμου μας. Εν ολίγοις: η πορεία ταξιδεύει μέσα από τα τέσσερα στοιχεία: η φωτιά δημιουργεί το αρχιπέλαγος (ηφαίστεια και γη), το νερό είναι η γέννηση του αρχιπελάγους και όλης της ζωής, αέρας/άνεμος: άνθρωπος που πλέει στην άγνωστη γη: ανακαλύψεις και κυνήγι φαλαινών.
ΑΖΟΡΕΣ 2
Στον κύκλο μαθημάτων συμμετείχαν εκπαιδευτικοί  από Ελλάδα, Λιθουανία, Γερμανία, Εσθονία, Βέλγιο και Φινλανδία.

 Οι συμμετέχοντες :
-πήραν μέρος σε λεπτομερείς ιστορικές ξεναγήσεις σε σημαντικά μνημεία και των 3 νησιών που θεωρούνται Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και στη συνέχεια ,σε ομάδες,δημιούργησαν performances με σημαντικές ιστορικές στιγμές που τους δόθηκαν σε καρτέλες,(ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο πλαίσιο του σχολείου με τους μαθητές), καθώς και απεικόνιση των πιο σημαντικών στοιχείων της φύσης στις Αζόρες (σεισμός, δελφίνια, ηφαίστειο, φάλαινες, θάλασσα κ.α)
 -ξεναγήθηκαν σε ιστορικά μουσεία, μουσεία φαλαινών και ηφαιστείων (καθώς τα νησιά Αζόρες δημιουργήθηκαν εξολοκλήρου από ηφαιστειακές εκρήξεις και εξακολουθούν να έχουν ενεργά ηφαίστεια)
-επισκέφθηκαν σπήλαια, ηφαιστειακά τοπία,πήραν μέρος σε οργανωμένη εξόρμηση για παρατήρηση φαλαινών και δελφινιών στον Ατλαντικό,
-έκαναν πεζοπορίες σε μέρη σημαντικής τοπικής βιοποικιλότητας όπως το Monte Brazil και το Serra do Cume που ανήκει στο προστατευόμενο Γεωπάρκο των Αζορών και ενημερώθηκαν για τα ενδημικά είδη και την ιδιαίτερη φυσιολογία του εδάφους.

-επισκέφθηκαν τοπική μουσική Ακαδημία όπου άκουσαν παραδοσιακά τραγούδια και μουσικές του νησιού.

ΑΖΟΡΕΣ 3
Η πόλη Agra do Heroismo στο νησί Terceira,που θεωρείται Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
ΑΖΟΡΕΣ 4 ΑΖΟΡΕΣ 5
-Μουσείο Φαλαινών στο νησί Pico και έργα τέχνης σε δόντι φάλαινας (scrimshaw)
ΑΖΟΡΕΣ 6
 -Μουσείο και Κέντρο πληροφόρησης Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Capelinhos
ΑΖΟΡΕΣ 8
-το Serra do Cume, μέρος του Γεωπάρκου των Αζορλών
ΑΖΟΡΕΣ 9 ΑΖΟΡΕΣ 10 ΑΖΟΡΕΣ 11 ΑΖΟΡΕΣ 12 ΑΖΟΡΕΣ 13
-ιστορικές ξεναγήσεις και αναλύσεις χαρτών
ΑΖΟΡΕΣ 14 ΑΖΟΡΕΣ 15 ΑΖΟΡΕΣ 16
-performances σε ομάδες σημαντικών ιστορικών γεγονότων στα σημεία που έγιναν
ΑΖΟΡΕΣ 17
-Obridago Chain (Ευχαριστούμε Chain)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης