Μεγάλη συμμετοχή στην Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Βάμου, στα πλαίσια των Περιφερειακών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάζω για το Κλίμα», «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωS.O.S.τε!» και «Ένας Κήπος στο σχολείο μου», που συντονίζει και της Διεθνούς Ημέρας Υπαίθριας Εκπαίδευσης συντόνισε τη διοργάνωση Ημέρας Υπαίθριας Εκπαίδευσης την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023.

Στη δράση αυτή συμμετείχαν 394 εκπαιδευτικοί, 3.472 μαθητές από 110 σχολεία από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα.

Σκοπός της δράσης αυτής ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικής κοινωνίας κάθε σχολείου σχετικά με τη σημασία και τα οφέλη της υπαίθριας εκπαίδευσης. Στόχοι της δράσης ήταν να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σχετικά με την κλιματική κρίση, την σημασία της μείωσης των απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της σωστής διαχείρισης του νερού και των φυσικών πόρων. Να  γνωρίσουν οι μαθητές τον πλούτο της τοπικής χλωρίδας και τη σημασία του για τη διατροφή μας, την υγεία, την οικονομία και την οικολογική ισορροπία και να ευαισθητοποιηθούν γι’ αυτά με βιωματικό τρόπο έξω στη φύση. Παράλληλα, στόχος ήταν να αλλάξει η αυλή του σχολείου με την καλλιέργεια τοπικών φυτών, να πρασινίσει η σχολική αυλή και να καλλιεργηθούν δεξιότητες φροντίδας και χρήσης των φυτών σαν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Για το σκοπό αυτό, προτείναμε, για την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 να δράσουν από κοινού και ταυτόχρονα εκπαιδευτικοί, μαθητές και σχολεία των Δικτύων μας και όχι μόνο, για την Υπαίθρια Εκπαίδευση.

Την ημέρα αυτή, μαθητές κι εκπαιδευτικοί οργάνωσαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου ή σε υπαίθριο χώρο (π.χ. πάρκο, άλσος, παραλία) στη γειτονιά τους ή ευρύτερα.

Η Διεθνής Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης ξεκίνησε στη Βρετανία το 2012 κι έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα πάνω από 10 εκατομμύρια μαθητές σε 170 χώρες. Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι η υπαίθρια εκπαίδευση συμβάλλει στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, ενισχύει τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και τις δεξιότητες δημιουργίας ομάδας και, βέβαια, είναι διασκεδαστική για τα παιδιά. Τα μαθήματα που γίνονται στην ύπαιθρο είναι μια σημαντική βιωματική εμπειρία που συχνά μας ακολουθεί μια ζωή. Επίσης η υπαίθρια εκπαίδευση βοηθάει σε μια καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος και προσέγγισή του. Το ενεργητικό και φυσικό παιχνίδι, το παιχνίδι στη φύση είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν και αναπτύσσονται τα παιδιά και ενισχύει τη φυσική και ψυχική υγεία.

Περισσότερα για τη Διεθνή Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης μπορεί κανείς να δει  στην ιστοσελίδα https://outdoorclassroomday.com/ .

Οι εκπαιδευτικοί και οι σχολικές ομάδες που συμμετείχαν ανέβασαν φωτογραφίες, βίντεο, παρουσιάσεις και κείμενα  στο διαδίκτυο σε ένα Padlet (κοινή επιφάνεια εργασίας για ανταλλαγή μηνυμάτων, εικόνων, βίντεο κοκ) που διαμόρφωσε το ΚΕΠΕΑ Βάμου για τη Δράση αυτή, ώστε να μοιραστούμε όλοι τη χαρά και τη φαντασία!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης