Η ημέρα που τα αποθέματα της Γης εξαντλούνται

H Earth Overshoot Day είναι η ημέρα που η κατανάλωση φυσικών πόρων της Γης από τους ανθρώπους υπερβαίνει τις δυνατότητες της Γης να αναδημιουργήσει αυτούς τους φυσικούς πόρους τη συγκεκριμένη χρονιά. Υπολογίζεται η βιοϊκανότητα, δηλαδή η ποσότητα φυσικών πόρων που ο πλανήτης μπορεί να δημιουργήσει τη συγκεκριμένη χρονιά. Αυτό διαιρείται με το Παγκόσμιο Οικολογικό Αποτύπωμα, δηλαδή τη ζήτηση φυσικών πόρων από τους ανθρώπους με βάση την κατανάλωσή τους. Στη συνέχεια ό,τι βρούμε πολλαπλασιάζετια επί 365 (ημέρες του χρόνου). Δηλαδή:

(Βιοϊκανότητα της Γης / Παγκόσμιο Οικολογικό Αποτύπωμα) Χ 365 = Ημέρα Εξάντλησης Αποθεμάτων της Γης (Earth Overshoot Day)

Έτσι, το 2020,  η Ημέρα Εξάντλησης των αποθεμάτων της Γης Earth Overshoot Day έπεσε στις 22 Αυγούστου.

Αντίστοιχα, υπολογίζεται η Ημέρα Εξάντλησης Αποθεμάτων της Γης για κάθε χώρα, δηλαδή, εάν πχ όλοι οι άνθρωποι κατανάλωναν φυσικούς πόρους χωρίς να φροντίζουν για την αναδημιουργία τους (πχ με αύξηση των δασών, παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές αντί ορυκτών καυσίμων) όπως η Ελλάδα, τότε, για το 2021, οι φυσικοί μας πόροι θα εξαντλούνταν στις 22 Μαΐου 2021, που είναι η φετινή Ημέρα Εξάντλησης Φυσικών Πόρων για την Ελλάδα.

Μπορείτε να υπολογίσετε και το δικό σας προσωπικό Οικολογικό Αποτύπωμα, πατώντας εδώ (Αγγλικά).



Λήψη αρχείου

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης