Πρόταση για Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στους Αγίους Αποστόλους Χανίων

Φορείς όπως η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων αλλά και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων καθώς και πάνω από 100 εκπαιδευτικοί που υπέγραψαν σχετικό ψήφισμα ζητάνε τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο παλιό κτήριο των Παιδικών Εξοχών στη δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων δίπλα στα Χανιά.

Όπως έγραφε στο ημερολόγιό του ο δάσκαλος Μάνος Μασούρης που πρωτοστάτησε στη δημιουργία των Παιδικών Εξοχών εκεί στη δεκαετία του 1930, «για τα παιδιά όλα γίνηκαν και στα παιδιά ανήκουν». Ο Μάνος Μασούρης συμμετείχε αργότερα στην Εθνική Αντίσταση κι εκτελέστηκε από τους Ναζί. Η πόλη – ο Δήμος- οφείλει να τιμήσει τη μνήμη του και την Ιστορία του χώρου.

Το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης των Χανίων στη δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων δίπλα στα Χανιά περιλαμβάνει  4 ελεύθερες παραλίες, δάσος και ελεύθερους χώρους που συγκεντρώνουν καθημερινά χιλιάδες Χανιώτες κι επισκέπτες. Η δημιουργία του ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης κινητοποίησης των πολιτών που με τις 11.500 υπογραφές τους και πολύχρονες κινητοποιήσεις πέτυχαν να αλλάξουν τις ειλημμένες από το 1999 αποφάσεις για ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση της παραλίας. Όπως αναφέρει η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων:

  • Η ίδια η εκπόνηση της μελέτης για τη φροντίδα του πάρκου είναι ένα σημαντικό νέο κι ελπίζουμε αλλαγή πολιτικής υπέρ της φροντίδας της περιοχής.
  • Η πρόβλεψη δημιουργίας ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομίων καθώς και απαγόρευσης κυκλοφορίας ΙΧ σε τμήμα της θα είναι αναμφίβολα μια θετική ενέργεια υπέρ των πεζών, των ποδηλατών κι όσων θέλουν να περπατήσουν ή να αθληθούν εκεί ελεύθερα χωρίς το φόβο των ΙΧ.
  • Η δημιουργία ποδηλατοδρόμων στους Αγίους Αποστόλους πρέπει να συνδυαστεί με δίκτυο ποδηλατοδρόμων στα Χανιά, και με ποδηλατόδρομο που θα συνδέει τη Νέα Χώρα με τους Αγίους Αποστόλους.
  • Η δημιουργία ανοιχτού θεάτρου είναι κάτι που χρειάζεται. Όμως θα πρέπει να μη γίνει σε βάρος του πρασίνου, να γίνει χωρίς να κοπούν δέντρα. Πρέπει επίσης να υπάρξει πρόβλεψη συχνών δρομολογίων μικρών λεωφορείων, ιδιαίτερα για μέρες που θα υπάρχουν συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις, για να μη θυσιαστεί χώρος πρασίνου για τη δημιουργία πάρκινγκ και για να αποφύγουμε ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα.
  • Η φροντίδα για την ανακατασκευή των κτηρίων των Παλιών Παιδικών Εξοχών είναι κάτι που είχαμε προτείνει ήδη από τις ημέρες της μεγάλης εκστρατείας της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων. Πρέπει όμως να διασφαλιστεί ότι δε θα επιτρέπεται με αυτή την αφορμή η κυκλοφορία ΙΧ και μηχανών στα ακρωτήρια και το δάσος..
  • Όμως ο χώρος των Παιδικών Εξοχών έχει ένα ιδιαίτερο ιστορικό βάρος για τη νεότερη Ιστορία της πόλης, με τη δημιουργία εκεί στη δεκαετία του 1930 του μεγάλου κεντρικού κτηρίου για τη φιλοξενία φτωχών παιδιών για κατασκήνωση τα καλοκαίρια, με πρωτοβουλία φωτισμένων δασκάλων όπως ο Μάνος Μασούρης, τον οποίο αργότερα στην Κατοχή εκτέλεσαν οι Ναζί για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Η πόλη οφείλει να τιμήσει τη μνήμη του Μάνου Μασούρη και μια μόνιμη έκθεση φωτογραφιών θα πρέπει να θυμίζει την Ιστορία της περιοχής..
  • Η όποια νέα χρήση του κτηρίου των Παλιών Παιδικών Εξοχών δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει τα παιδιά, αφού «γι ’αυτά όλα γίνηκαν, σε αυτά ανήκουν», όπως έγραφε στο Ημερολόγιό του ο Μάνος Μασούρης, την πρώτη ημέρα της λειτουργίας των Παιδικών Εξοχών, μετά από μεγάλο αγώνα για συγκέντρωση χρημάτων και μαζική δενδροφύτευση της περιοχής.
  • Γι’ αυτό είναι αναγκαία η λειτουργία εκεί ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κάτι που θα συμβάλλει τόσο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών όσο και στην καθημερινή παρουσία εκπαιδευτικών και μαθητών στο χώρο, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο που λειτουργούν τα σχολεία.
  • Η πρόταση αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση αλλά αντίθετα συμπληρώνει την πρόταση λειτουργίας εκεί Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων για πολιτιστικές χρήσεις. Θα εξασφαλίσει μάλιστα μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό για το χώρο και χρηματοδότηση κρατική και ευρωπαϊκή για τη λειτουργία του. Παράλληλα, το καλοκαίρι και στις σχολικές διακοπές ο χώρος θα είναι διαθέσιμος για πολιτιστική χρήση.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης