Του μικρού βοριά

Τραγούδι: «Του μικρού βοριά»

odysseas-elitis

Γεια σας περβόλια, γεια σας ρεματιές
Γεια σας φιλιά και γεια σας αγκαλιές
Γεια σας οι κάβοι κι οι ξανθοί γιαλοί
Γεια σας οι όρκοι οι παντοτινοί

Το τραγούδι είναι από την ποιητική συλλογή του  (πραγματικό όνομα: Οδυσσέας Αλεπουδέλης, Ηράκλειο Κρήτης, 2 Νοεμβρίου 1911 – Αθήνα, 18 Μαρτίου 1996) «Τα ρω του έρωτα» σε εξαιρετική μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη (Χίος, 29 Ιουλίου 1925 – Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2021)! Ανήκει στο Άλμπουμ «Μικρές Κυκλάδες» (1963).

Μικης-Θεοδωρακης

Επέλεξα τους παραπάνω στίχους από το μελοποιημένο ποίημα, γιατί ο ποιητής, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30, συνθέτοντας το, αναφέρει τα κυρία χαρακτηριστικά που έχει η πολυαγαπημένη Ελλάδα μας. Και, παρά την ξένη καταγωγή μου, γεννήθηκα και ανατράφηκα σε αυτή την πανέμορφη χώρα και μου τη θυμίζει.

Αυτό που αποκομίζω από το μελοποιημένο ποίημα, τραγούδι που σας συνιστώ να ακούσετε, είναι η συναίσθηση της αξίας της γης και των υδάτων. Με κάνει να αναλογίζομαι πόσο σημαντικό δώρο είναι από τον Θεό τα χώματα που μας παραχώρησε για την καλλιέργεια των αγαθών μας και τη ζωή μας εδώ.

Μ. Β., παλιά μαθήτρια 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών (συνεργασία με τον Σχολικό Όμιλο Κριτικής Ανάγνωσης και Δημιουργικής Έκφρασης/υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μαρία Παραλίδου)

1 Σχόλιο

  1. Ας επιτραπεί ένα αυτοαναφορικό σχόλιο περί του «Πρίσματος». Σημειώνεται εδώ επί τη ευκαιρία ότι, πέραν των πρωτότυπων δημιουργιών των μαθητών/τριών, επιδιώκεται όποια εικόνα χρησιμοποιείται να είναι ελεύθερη δικαιωμάτων. Η συγκεκριμένη φωτογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, όμως, προέρχεται από σχετικό άρθρο* του Τετραμηνιαίου Περιοδικού για την Τέχνη και τη Ζωή «Μανδραγόρας». Ο «Μ», μαζί με άλλα περιοδικά αντίστοιχης στόχευσης και αισθητικής, αποτέλεσε πηγή διδασκαλίας (από την υποφαινόμενη), μελέτης της ομάδας και έμπνευσης για τη δική μας -και δική σας!- ανοιχτή σε όλους τους συνοδοιπόρους προσπάθεια στον χώρο του Μικρού Τύπου.

    Μ.Π.

    * Δείτε εδώ: https://mandragoras-magazine.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83-velina-minkoff/19534
    και σχετικά, επίσης, θα άξιζε τον κόπο και εδώ: https://mandragoras-magazine.gr/%CF%84%CE%B5%CF%8D%CF%87%CE%BF%CF%82-65-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%82/17969.

Υποβολή απάντησης