Λαϊκή συμμετοχή: νέοι και κοινά

 

Η συμμετοχή των νέων στα δημόσια θέματα είναι ένα θέμα που συζητιέται συχνά στη σημερινή κοινωνία. Πολλοί θεωρούν ότι οι νέοι δεν έχουν αρκετά κίνητρα ή δεν ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή τους στα κοινά και απέχουν, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι έχουν απλώς διαφορετικούς τρόπους συμμετοχής. Προσωπικά, πιστεύω ότι η συμμετοχή των νέων στα δημόσια θέματα είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Οι νέοι είναι οι πολίτες του αύριο, οι μελλοντικοί ηγέτες και πολιτικοί και πρέπει να επιδιωχθεί να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στα θέματα που αφορούν την κοινωνία τους. Η συμμετοχή τους μπορεί να οδηγήσει σε καινοτομίες και βελτιώσεις στους τομείς της πολιτικής συμπεριφοράς και της κοινωνικής ζωής. Ωστόσο, έχουν διαφορετικές προτεραιότητες και τρόπους επικοινωνίας σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές. Με την επικράτηση της τεχνολογίας και των κοινωνικών μέσων επικοινωνίας, οι νέοι επιλέγουν συχνά να συμμετέχουν στα δημόσια θέματα μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων. Επίσης, αντιλαμβάνονται διαφορετικά τους κοινωνικούς προβληματισμούς και ενδιαφέρονται περισσότερο για ζητήματα όπως η περιβαλλοντική προστασία, η ισότητα και η δικαιοσύνη. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν καινοτόμα και προσαρμοστικά μέσα συμμετοχής, αλλά και να προσαρμοστούν και οι διαδικασίες και οι μέθοδοι διάδρασης, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προτεραιότητες των νέων. Αυτοί οι παράγοντες θα ευνοήσουν και θα προσελκύσουν την παρουσία των τελευταίων στα δημόσια θέματα, ώστε να υπάρξει εμπλουτισμός και πολυφωνία. Επιπλέον, η εκπαίδευση και η ενημέρωση είναι σημαντικά στοιχεία και προϋποθέσεις, για να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των νέων στα κοινά. Οι νέοι οφείλουν να είναι ικανοί να ενημερώνονται για τις σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και να κατανοούν τις επιπτώσεις τους στη ζωή τους και στην κοινωνία τους. Γι’ αυτό, χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση πάνω στην ενεργό πολιτότητα και στα θέματα δημοκρατικής αγωγής, ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται, για να αρθρώνουν υγιή δημόσιο λόγο.

Συνοψίζοντας, η συμμετοχή των νέων στα δημόσια θέματα είναι ουσιώδης για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας στην πράξη και την ανάπτυξη της κοινωνίας. Γι’ αυτό, πρέπει να γίνει προσπάθεια από τον κόσμο των μεγάλων και οι ίδιοι να απευθύνονται στους νέους με τρόπους που είναι πιο κοντά στις προτεραιότητες και τους τρόπους σκέψης τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει την ανάπτυξη διαδικτυακών εργαλείων και εφαρμογών, που είναι «ευανάγνωστες» και προσιτές στους νέους, καθώς και την προώθηση της παιδείας στην κοινωνική συμμετοχή στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Εξάλλου, η συμμετοχή των νέων στα δημόσια θέματα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της δημοκρατικότητας μιας κοινωνίας και την ανάπτυξη της χώρας.

 

Πρωτόλειο Η. Π., απόφοιτου 1ου ΕΠΑ.Λ. Σερρών, ως επέκταση σχετικής ενότητας των Νέων Ελληνικών, σε διασκευή της υπεύθυνης εκπαιδευτικού Μαρίας Παραλίδου, ΠΕ02, για τις ανάγκες του «Πρίσματος», ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 στην Ελλάδα

[Πηγή εικόνας: https://parallaximag.gr/featured/giati-apechoume-oi-neoi-apo-tin-politiki-oi-syntaktes-tis-parallaxi-grafoun]

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης