Τραγουδιστές της Όπερας

οπερα1

Jan-Hendrik Rootering,

ΓΙΑΝ

Ο Γιάν Χέντρικ Ρότερινγκ (Jan-Hendrik Rootering, 18 Μαρτίου 1950) είναι Γερμανός βαθύφωνος και βαρύτονος τραγουδιστής της όπερας

Γεννήθηκε στο Βέντινγκφελντ (Wedingfeld) κοντά στο Φλένσμπουργκ (Flensburg) της Γερμανίας. Διδάχτηκε φωνητική από τον Ολλανδό πατέρα του και τενόρο Χεντρίκους Ρότερινγκ (Hendrikus Rootering). Σπούδασε επίσης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου. Την πρώτη του εμφάνιση έκανε το 1983. Έκτοτε ανεβαίνει σε όλες τις διάσημες όπερες του κόσμου, του Λονδίνου, της Βιέννης, του Άμστερνταμ, του Βερολίνου, του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Γενεύης, της Δρέσδης, του Αμβούργου, του Μιλάνου, της Νέας Υόρκης, του Σαν Φρανσίσκο, του Σικάγο. Κατέχει επίσης την έδρα καθηγητού Φωνητικής στο Πανεπιστήμιο Φόλκβανγκ της Έσσης (Γερμανία).

 

 Ελίζαμπεθ Σβάρτσκοπφ

Ελίζαμπεθ Σβάρτσκοπφ

 

Η Ελίζαμπεθ Σβάρτσκοπφ (9 Δεκεμβρίου 1915 – 2 Αυγούστου 2006) ήταν Γερμανο-αυστριακή υψίφωνος της όπερας και του ληντ, από τις διασημότερες στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα. Πρωτοεμφανίστηκε το 1928 σε σχολική παράσταση της όπερας Ορφέας και Ευρυδίκη του Γκλουκ ερμηνεύοντας τον ρόλο της Ευρυδίκης και έκανε διεθνή καριέρα μεσουρανώντας στην περίοδο 1945-1970. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στην Αυστρία

 

Βόλφγκανγκ Σένε

Γεννήθηκε στην πόλη Μπαντ Γκάντερσχαϊμ (Bad Gandersheim) της Γερμανίας. Σπούδασε στη Μουσική Σχολή του Ανοβέρου και στο Αμβούργο. Το 1973 άρχισε στην Κρατική Όπερα της Στουτγκάρδης.

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει περίπου εβδομήντα ρόλους οπερατικών έργων. Έχει εμφανιστεί στο Σάλτσμπουργκ, στο Ισραήλ, στο Μόναχο, στη Βιέννη, στο Αμβούργο, στο Βερολίνο και στη Βασιλεία και έχει συνεργαστεί με διάσημους διευθυντές ορχήστρας, όπως τον Σερ Γκεόργκ Σόλτι (Solti), τον Ρικάρντο Μούτι (Muti), τον Ζούμπιν Μέτα, τον Ντανιέλ Μπαρενμπόιμ (Barenboim), τον Ραφαέλ Κουμπέλικ (Kubelik), τον Βόλφγκανγκ Σαβάλις (Sawallisch), τον Τζουζέπε Σινόπολι (Sinopoli), και άλλους.

Έλσα Ένκελ

 

Η Έλσα Ένκελ ήταν διακεκριμένη καλλιτέχνις του μουσικού θεάτρου από την Γερμανία και παντρεύτηκε τον θεατρικό επιχειρηματία Απόστολο Κονταράτο. Είχε φοιτήσει σε ωδείο του Βερολίνου και πρωτοεμφανίσθηκε στη Βιέννη το 1908. Στην Ελλάδα έγινε γνωστή από το 1913, αρχικά ως μέλος του θιάσου Goodman. Με τον θίασο Απ. Κονταράτου-Γ. Παπαϊωάννου έλαβε μέρος στην πρεμιέρα της Πόλεμος εν Πολέμω του Σπυρίδωνος Σαμάρα υπό την μουσική διεύθυνση του Στεφάνου Βαλτετσιώτη.Το 1915 στην επιθεώρηση “Παναθήναια του 1915′ δίδαξε τον περίφημο Χορό των καρεκλών. Το 1916 έλαβε μέρος στην παράσταση της όπερας Μάρτυς του Σπυρίδωνος Σαμάρα από τον Ελληνικό Μουσικό Θίασο στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών.[2] Το 1916 πρωταγωνίστησε στην θεαματική επιθεωρησιακή παραγωγή του “Ξιφίρ Φαλέρ” στο Θέατρο Π. Φαλήρου. Ήταν η πρώτη χορογράφος που προσλήφθηκε από επιθεωρησιακό θίασο. Μετά το 1919 έζησε στην Θεσσαλονίκη όπου συντηρούνταν θίασοι οπερέτας. Το 1919 πρωταγωνίστησε στην κωμική όπερα Κρητικοπούλα του Σπυρίδωνος Σαμάρα. Έως το 1924 είχε τον δικό της θίασο οπερέτας. Πέθανε το 1933.

 

Έντα Μόζερ

ΜΖΕΡ

Η Έντα Μόζερ (γερμανικά: Edda Moser), γεννημένη στις 27 Οκτωβρίου 1938, είναι Γερμανίδα υψίφωνος, μια από τις επιφανέστερες και πιο πολύπλευρες των τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Υπήρξε αποτελεσματική σε οπερατικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου, όπως για παράδειγμα του Μότσαρτ, του Βάγκνερ και του Πουτσίνι, καθώς και σε σύγχρονα έργα, όπως των δημιουργών Λουίτζι Νόνο, Βόλφγκανγκ Φόρτνερ και Μπερντ Αλόις Ζίμερμαν. Η φωνή της χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς ιδιαίτερα δυναμική, ικανή να υιοθετεί τόσο τις τεχνοτροπίες μιας κολορατούρα όσο και μιας λυρικο-δραματικής σοπράνο.

Dorothee Mields

Dorothee Mields

Η Ντοροτέε Μιλντς (γερμ. Dorothee Mields) είναι Γερμανίδα σοπράνο τραγουδίστρια του μπαρόκ και της σύγχρονης μουσικής.

Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1971 στο Γκελζενκίρχεν. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, και συνέχισε τις σπουδές της στην Στουτγκάρδη. Ηχογράφησε πολλά κομμάτια κλασσικής και μοντέρνας μουσικής, ενώ τραγούδησε σε πολλά φεστιβάλ. Δίδαξε στην Σχολή Μουσικής της Βαϊμάρης.

 

 

Βάλτραουντ Μάγιερ

ΒΑΛΤΡΑΟΥΝΤ

Γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1956 στο Βίρτσμπουργκ. Από την σχολική ηλικία άρχισε να επιδίδεται στο τραγούδι λαμβάνοντας μέρος σε πέντε διαφορετικές χορωδίες. Μετά το απολυτήριο του γυμνασίου άρχισε να σπουδάζει αγγλική και λατινική φιλολογία. Το 1976 αποφάσισε να αφοσιωθεί εντελώς στην ωδική μουσική. Μέσα σε μια δεκαετία κατέκτησε τη Γερμανική και διεθνή σκηνή, και από το 1983 εμφανίστηκε στην όπερα του Μπαϊρόιτ στον ρόλο της Κούντρυ στο έργο Πάρσιφαλ και υποδύθηκε τον ίδιο ρόλο με μεγάλη επιτυχία για δέκα ολόκληρα χρόνια. Ακολούθησαν οι ρόλοι της Ιζόλδης που υποδύθηκε με επίσης μεγάλη επιτυχία από το 1993 ως το 1999, της Ζιγκλίντε, και άλλοι. Στους ρόλους αυτούς θεωρήθηκε ιδανικό ζευγάρι με τους Πλάθιντο Ντομίνγκο και Ζίγκφριντ Γερούζαλεμ.

 

Ζίγκφριντ Γερούζαλεμ

Ο Ζίγκφριντ Γερούζαλεμ, (γερμ. Siegfried Jerusalem, Ομπερχάουζεν, 17 Απριλίου 1940) είναι Γερμανός τενόρος τραγουδιστής της μελοδραματικής όπερας. Έχει ταυτιστεί με τους ηρωικούς ρόλους των έργων του Βάγκνερ, και έχει υΖΙΓΚΦΡΙΝΤποδυθεί τον Ζίγκφριντ, τον Ζίγκμουντ, τον Λόενγκριν, τον Πάρσιφαλ και τον Τρίσταν. Από τη δεκαετία του 1990, έχει αφοσιωθεί στα μελοποιημένα έργα, ιδιαίτερα των Στράους, Μάλερ και Σούμαν

 

 

 

  1. Γλίτζος Χρήστος
  2. Τραμουντούρη Θεοδώρα

Σχολιάστε

Top