Köln

440px-Koeln_Hohenzollernbruecke

 ΚΟΛΩΝΙΑ!!! Η Κολωνία  είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας μετά το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο και η μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Η Κολωνία είναι χτισμένη και στις δυο όχθες του ποταμού Ρήνου.   Aπό το 1988 είναι αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη.

Η Κολωνία, αυτή η ιστορική καθεδρική πόλη στο Ρήνο με τη μεγάλη ιστορία, γεννά τη διάθεση για τέχνες και πολιτισμό, καρναβάλι και ντόπια μπύρα. Και φυσικά προκαλεί τους επισκέπτες της να την επισκεφτούν ξανά. Γιατί στην πραγματικότητα, η Κολωνία είναι ένα θέμα της καρδιάς, κάτι σαν συναίσθημα ή άποψη για τη ζωή. Όλα εδώ περιστρέφονται γύρω από τον κοσμοξακουσμένο καθεδρικό ναό, το έμβλημα και ταυτόχρονα την καρδιά αυτής της πόλης του Ρήνου, ο οποίος προβάλλει ήρεμα στο κέντρο της πόλης σαν ένας γιγάντιος φύλακας.

Η ίδρυσή της από τους Ρωμαίους το 30 π.Χ. καθιστά την Κολωνία μία από τις παλαιότερες πόλεις της Γερμανίας. Αρχικά έφερε απλά το όνομα Oppidum Ubiorum (Οικισμός των Ουβίων). Αργότερα μετονομάστηκε και πήρε το όνομα Colonia Claudia Ara Agrippinensium (CCAA), παίρνοντας το όνομα της μητέρας του Νέρωνα, της Αγριππίνας, η οποία είχε γεννηθεί εκεί. Της χορηγήθηκαν τα δικαιώματα ρωμαϊκής πόλης το έτος 50. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, η Κολωνία ήταν έδρα του κυβερνήτη της επαρχίας Germania inferior. To 80 απέκτησε υδραγωγείο, το λεγόμενο Eifelwasserleitung, που αποτελεί το μεγαλύτερο σε μήκος ρωμαϊκό υδραγωγείο και επίσης τη μεγαλύτερη εγκατάσταση της αρχαιότητας βόρεια των Άλπεων. Ο Τριακονταετής Πόλεμος δεν επηρέασε την πόλη αρνητικά, αφού πλήρωνε τα στρατεύματα που την πλησίαζαν και απέφευγε έτσι πολιορκία και κατάκτηση. Με την παραγωγή και το εμπόριο όπλων μάλιστα οι Κολωνοί έκαναν μεγάλα κέρδη. Η εισβολή γαλλικών στρατευμάτων το 1794, κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, έθεσε τέλος στην ιστορία της «Αγίας Κολωνίας». Εντάχθηκε, όπως και οι υπόλοιπες γερμανικές περιοχές της δυτικής όχθης του Ρήνου, στην Γαλλία και το 1798 έγινε μέρος του Département de la Roer, πρωτεύουσα του οποίου ήταν το Άαχεν. Αρκετοί πολίτες της Κολωνίας υποδέχτηκαν τα επαναστατικά γαλλικά στρατεύματα ως απελευθερωτές. Εβραίοι και προτεσταντικοί Χριστιανοί της Κολωνίας απέκτησαν ίσα δικαιώματα με τους ρωμαιοκαθολικούς πολίτες. Η πόλη, παρόλο που συχνά πλήρωνε μεγάλα φορολογικά ποσά, έμεινε ακόμη πιστή στην Αυτοκρατορία του Ναπολέοντα, ο οποίος την επισκέφτηκε το 1804.   

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!! Το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας είναι ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα της Ευρώπης και παγκοσμίως γνωστό για το οικονομικό του τμήμα. Ακόμη έχει ένα από τα πιο ξακουστά καρναβάλια στην Ευρώπη. Κέλς (Kölsch) ονομάζεται η τοπική διάλεκτός, και ο τύπος μπίρας της Κολωνίας, που σερβίρεται σε χαρακτηριστικά μικρά ποτηράκια. Το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της πόλης είναι ο τεράστιος καθεδρικός της ναός, ο Ντομ (Kölner Dom). Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για το διάσημο άρωμα «Eau de Cologne» («Νερό της Κολωνίας»), που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή στις αρχές του 18ου αιώνα (1709), από τον ιταλό Γιόχαν Μαρία Φαρίνα. Κάποια χρόνια αργότερα στην ίδια περιοχή, ο Φερδινάνδος Μύλενς, εγγονός του Βίλχελμ Μύλενς ιδιοκτήτη του εργοστασίου που παρήγαγε το «Eau de Cologne», αποφάσισε την παραγωγή του προϊόντος κάτω από το όνομα «4711″ (που ονομάστηκε έτσι από τον αριθμό της οικίας του). Σήμερα κυκλοφορούν και το αυθεντικό «Eau de Cologne» και το «4711″. Στο μέρος που δημιουργήθηκε το «Eau de Cologne» υπάρχει σήμερα μουσείο αρωμάτων (Duftmuseum im Farina-Haus).

Φαίδρα Χρυσάφη

 

Σχολιάστε

Top