Συνέντευξη από την κα Μαρία Γουρζή για τον όμιλο αστρονομίας

-Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε τον όμιλο αστρονομίας;

Το σύμπαν προσελκύει το ενδιαφέρον, προκαλεί δέος και εξάπτει τη φαντασία όλων, μικρών και μεγάλων. Η αστρονομία είναι μία από τι πιο παλιές επιστήμες. Η μελέτη της αστρονομίας οδηγεί στην συνειδητοποίηση του θεμελιώδους ρόλου της στη γνώση των θεμελιωδών νόμων της φύσης και στο σχηματισμό μίας σύγχρονης επιστημονικής εικόνας του κόσμου, αλλά και στην συνειδητοποίηση της καθοριστικής συμβολής της στην ανάπτυξη του πολιτισμού.

Αν και η μελέτη της αστρονομίας είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να καλλιεργηθεί το ενδιαφέρον για τις επιστήμες, το μάθημα της αστρονομίας απουσιάζει από το σημερινό ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες αναζητούν απαντήσεις και αντλούν πληροφορίες κυρίως από το διαδίκτυο, σχηματίζοντας αρκετά συχνά  μία εικόνα τόσο συγκεχυμένη όσο και στρεβλή. Ο αστρονομικός αναλφαβητισμός οδηγεί στην δημιουργία μίας μη επιστημονικής και λανθασμένης εικόνας για τον κόσμο μας, που βασίζεται συχνά σε ιδέες των ψευδοεπιστημών, όπως εκείνες της αστρολογίας.

Αποφάσισα να δημιουργήσω τον όμιλο της Αστρονομίας προκειμένου οι μαθητές να ικανοποιήσουν τη φυσική τους περιέργεια,  να  διευρύνουν τους ορίζοντές τους,  να αποκτήσουν με έναν τρόπο συστηματικό τις βασικές γνώσεις για τα ουράνια σώματα, τη δομή και την εξέλιξη του σύμπαντος καθώς και τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που καθόρισαν την ανάπτυξη της επιστήμης.

Και όλα αυτά διασκεδάζοντας. Επειδή η αστρονομία εκτός από συναρπαστική είναι και διασκεδαστική. Προσφέρει επίσης άφθονο χώρο για δραστηριότητες, στις οποίες μπορούν να εμπλέκονται μαθητές και μαθήτριες με διαφορετικά ενδιαφέροντα και κλίσεις.

 -Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την αστρονομία

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την αστρονομία πολύ νωρίς. Ωστόσο, δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς πότε. Ίσως από τα πρώτα χρόνια του Δημοτικού Σχολείου.

Ήμουν κι εγώ ένα από τα εκατομμύρια παιδιά που, γοητευμένο και εντυπωσιασμένο από την εικόνα του νυχτερινού ουρανού, μετράει τα άστρα και προσπαθεί να εντοπίσει τη Μεγάλη Άρκτο και τους άλλους αστερισμούς.

Εκείνο που θυμάμαι έντονα είναι η αίσθηση του απέραντου, όταν ξάπλωνα στο έδαφος και κοίταζα για πολλή ώρα ψηλά στον ουρανό. Ήταν ένα είδος παιχνιδιού που  παίζαμε πολύ συχνά με τα άλλα παιδιά της παρέας μου.

Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε το διαδίκτυο. Οι πληροφορίες έρχονταν από το σχολείο, τα βιβλία, τις εγκυκλοπαίδειες και κάποια ντοκυμαντέρ στην τηλεόραση. Ίσως αυτό ενέτεινε την περιέργειά μας αλλά και την επιμονή μας να μάθουμε περισσότερο για τον κόσμο γύρω μας.

 -Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο στην αστρονομία;

Μου αρέσει η ζωντάνια της. Η αστρονομία και η εξερεύνηση του διαστήματος αναπτύσσονται ταχύτατα στον κόσμο και οι ανακαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η αστρονομία είναι μία επιστήμη που συνεχώς μας αποκαλύπτει καινούρια πράγματα.  Παρακολουθώ τις εξελίξεις στην αστρονομία και συλλαμβάνω τον εαυτό μου να ενθουσιάζεται σαν παιδί κάθε φορά που κάτι καινούριο έχει να μας δώσει. Και πάντα αισθάνομαι το ίδιο δέος μπροστά στο μεγαλείο του Σύμπαντος αλλά και στις επιστήμες που το μελετούν  και μας το αποκαλύπτουν.

-Γιατί πιστεύετε πως είναι χρήσιμο να ξέρει κάποιος αστρονομία;

Όταν κοιτάζουμε ψηλά στον ουρανό, πρέπει να έχουμε τουλάχιστον τις στοιχειώδεις γνώσεις για αυτά που βλέπουμε.

Η αστρονομία είναι μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού, είναι γνώση που πρέπει να έχει ο καθένας από εμάς. Πρέπει να γνωρίζουμε τι υπάρχει εκεί έξω, τι είναι τα αστέρια, τι είναι οι πλανήτες, ποια είναι η εξέλιξη των αστεριών και του σύμπαντος, πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν και πόσο μικροί είμαστε εμείς.

Έτσι, μπορούμε να αντιληφθούμε την μικροσκοπική μας ύπαρξη πάνω στον μικρό πλανήτη που μας φιλοξενεί, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με αυτόν και να συναισθανθούμε την ανάγκη να τον φροντίσουμε και τον προστατεύσουμε, αφού είναι το μόνο σπίτι που έχουμε αυτή τη στιγμή.

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης