Η υπεραλίευση: Ένα μεγάλο οικολογικό πρόβλημα της χώρας μας

fishing-boat-5736839_640

 

Τι είναι η υπεραλίευση

Η υπεραλίευση είναι η αλιεία εκτός ορίων που οδηγεί στην καταστροφή των υδάτινων οικοσυστημάτων μέσα από την υπερβολική μείωση του αριθμού των υδρόβιων οργανισμών και ορισμένες φορές την ολοκληρωτική εξαφάνισή τους από τους βιοτόπους τους.  Η υπεραλίευση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι θάλασσες συμπεριλαμβανομένης και της Μεσογείου.

Το πρόβλημα της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο

Η Μεσόγειος είναι πλέον μια φτωχή θάλασσα επειδή για αιώνες ψαρέυουμε τα νέρα της χωρίς μέτρο. Ιδιαιτέρως τα τελευταία εκατό χρόνια έχει μεταβληθεί σε ένα ακατοίκητο -σε σχέση με το παρελθόν- οικοσύστημα. Σύμφωνα με στοιχεία της WWF, το 80% των πληθυσμών των ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται. Διπλάσιοι αλιευτικοί στόλοι από όσους η θάλασσα μπορεί να αντέξει, αλιεύουν παράνομα ή ακόμα και μικρά ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ούτε μία φορά! Το να αλιεύουμε όποια και όσα ψάρια μπορούμε ίσως να φαίνεται επικερδές, όμως οι συνέπειες είναι καταστροφηκές. Η υπεραλίευση καταστρέφει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, μειώνει πολλά είδη θαλάσσιων οργανισμών, απειλεί την τροφή μας και το εισόδημα εκατομμυρίων ανθρώπων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.

Η υπεραλίευση σε συνδυασμό με την ρύπανση της Μεσογείου

Σύμφωνα με τον Ισπανό Ξαβιέ Λόπεθ, που είναι μέλος της οργάνωσης Oceana, «Περίπου 800.000 τόνοι ψαριών αλιεύονται ετησίως σε όλη τη Μεσόγειο, και αυτό είναι όντως ένα μη βιώσιμο επίπεδο αλιευμάτων. Θα μπορούσε να είναι βιώσιμο μόνο υπό την προϋπόθεση της παροχής χρόνου στα ψάρια να ανακτήσουν ένα υγιές επίπεδο πληθυσμού». Για τον Ισπανό οικολόγο έχει εξίσου σημασία και το επίπεδο των ρύπων: «Η Μεσόγειος είναι επίσης μια από τις πιο μολυσμένες θάλασσες, με υπερσυγκέντρωση μικροπλαστικών. Το 40% των θαλασσίων θηλαστικών έχουν εξαφανιστεί».

Ακόμη υπάρχουν προβλήματα υπερκατανάλωσης  των μικρών ψαριών και των αφρόψαρων στη Μεσόγειο, από Έλληνες, Ιταλούς και Ισπανούς αλλά και εξαιτίας παράνομης αλίευσής τους. Σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική μόλυνση, τη ζημιά την κάνουν οι μεγάλες τράτες αφού αυτές καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα. Τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη ευθύνονται επίσης και για τη μαζική αλίευση.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης