Μήπως τελικά είσαι πίθηκος;

Εξέλιξη ανθρώπου

Aνθρώπινη εξέλιξη ονομάζεται η διαδικασία της εξέλιξης κατά την οποία οι άνθρωποι  εμφανίζονται ως ξεχωριστό είδος σε σχέση με τα άλλα όντα. Είναι το αντικείμενο της γενικότερης συστηματικής επιστημονικής αναζήτησης, που προσπαθεί να κατανοήσει και να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο συνέβησαν αυτές οι αλλαγές. Η μελέτη της ανθρώπινης εξέλιξης περικλείει αρκετούς επιστημονικούς κλάδους, κυρίως όμως τη φυσική ανθρωπολογία και την γενετική

Το 1838, o Κάρολος Δαρβίνος ανέπτυξε την θεωρία του περί «φυσικής επιλογής», σύμφωνα με την οποία οι επικρατέστεροι οργανισμοί επιβιώνουν. Όσο για τους υπόλοιπους, όπως συμβαίνει και στην κοινωνία άπλα εξαλείφονται.

Η θεωρία του Δαρβίνου πρέπει να είναι η μοναδική επιστημονική θεωρία που έχει προκαλέσει τόσο αμφιλεγόμενες απόψεις, έχει παρεξηγηθεί σε τεράστιο βαθμό, και παρ’ όλα αυτά, έχει μείνει στο προσκήνιο εδώ και πολλά χρόνια. Γιατί όμως παρεξηγήθηκε; Η απάντηση όπως και σε πάρα πολλές άλλες αντιδραστικές αμυντικές στάσεις, είναι η ημιμάθεια. Για την ακρίβεια καλύτερα κάποιος να έχει άγνοια, παρά ημιμάθεια.

Ο Δαρβίνος έχει παρεξηγηθεί σε τεράστιο βαθμό καθώς ελάχιστοι έχουν καταλάβει σε βάθος την θεωρία της εξέλιξης. Η θεωρία της εξέλιξης θεωρεί πως κάθε είδος εξελίσσεται καθόλη την διάρκεια της πορείας του στην ιστορία, με ένα ρυθμό πολύ αργό. Επομένως, ένα είδος δεν εξελίχθηκε σε μερικές δεκαετίες αλλά σε πολλά χρόνια.

Συνεπώς, κάθε οργανισμός εξελίσσεται και όσοι έχουν «δυνατότερα» χαρακτηριστικά επιβιώνουν. Οι υπόλοιποι οργανισμοί του είδους αυτού, δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν ή αν τα καταφέρνουν, σίγουρα γίνεται σε λιγότερο ικανοποιητικό βαθμό και γι’ αυτό μικραίνει σημαντικά ο πληθυσμός τους.

Επίσης, ο Δαρβίνος θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανώτερη και κατώτερη ύπαρξη ζωής. Ακόμα και αν κάποιο είδος εξελίχθηκε από κάποιο άλλο, δεν είναι ανώτερος κάποιος, απλώς μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Σε άλλες συνθήκες ίσως ισχύει το ανάποδο.

Ο άνθρωπος, έτσι δεν είναι ανώτερος εξελικτικά έναντι των υπόλοιπων ειδών, όπως μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι. Υπό κάποιες συνθήκες κάποιο είδος μπορεί να επικρατεί καθώς έχει ένα χαρακτηριστικό που τον ισχυροποιεί έναντι των υπολοίπων . Παρ’ όλα αυτά, κατά τον Δαρβίνο το χαρακτηριστικό του ανθρώπου που ίσως τον έχει διακρίνει από τα υπόλοιπα είδη (πέραν της λογικής) είναι η προσαρμοστικότητα και ίσως γι’ αυτό επιβίωσε ανά τους αιώνες.

Συχνά ακούγεται ,πως ο Δαρβίνος ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι είναι εξέλιξη των πιθήκων και εκεί εντοπίζουμε την βασική σύγχυση. Ο Δαρβίνος δεν ανέφερε ποτέ πως είμαστε μετεξέλιξη πάρα μόνο δυο είδη που προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο και  το κάθε ένα από αυτά εξελίχτηκε με διαφορετικό τρόπο.

Τέλος, καλό θα ήταν να μην είμαστε απόλυτοι, να αφήνουμε πάντα ένα ενδεχόμενο λάθους, αλλά και αδυναμίας απαντήσεως σε κάθε ερώτημα (ειδικά στα υπαρξιακά), πόσο μάλλον όταν δεν είμαστε και ειδήμονες. Δεν είναι τυχαίο, που οι φανατικοί της “θρησκείας” ήταν οι μεγαλύτεροι ενάντιοι της Δαρβινικής Θεωρίας.

Αρθρογράφοι:

ΠΗΓΕΣ:

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης