Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόναχο: Έμειναν στην Ιστορία

Το 1972, στο Μόναχο, διεξήχθησαν οι 20οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, με 121 χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την Σπουδαία Αθλητική Οργάνωση, που παίρνει μέρος σε διάφορες χώρες του κόσμου. Με 7.134 αθλητές, σε 195 αγωνίσματα των 25 αθλημάτων, ήταν μια συναρπαστική περίοδος με χιλιάδες θαυμαστές.

Έτσι, στο Μόναχο έγιναν οι 20οι Ολυμπιακή Αγώνες,  από τις 25 Αυγούστου, έως στις 16 Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς όμως,  οι Αγώνες αυτοί σημαδεύτηκαν από μια τρομοκρατική οργάνωση, οδηγώντας στην γνωστή σφαγή στο αεροδρόμιο στο Μόναχο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόναχο

Αποτελέσματα Ψηφοφορίας:

Στην Ψηφοφορία συμμετείχαν χώρες από όλες τις ηπείρους (Αφρική, Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Ωκεανία).

  • Στην πρώτη θέση στέκεται το Μόναχο, με 29 πόντους στον πρώτο γύρο και 31 στον δεύτερο.
  • Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Μαδρίτη με 16 πόντους και στους δύο γύρους.
  • Στην τρίτη, η Μόντρεαλ, με 6 πόντους στον πρώτο γύρο και 13 στον δεύτερο.
  • Στην τέταρτη, είναι το Ντιτρόιτ, με 6 ψήφους συνολικά.

Αποτελέσματα Αγώνων:

Στους Αγώνες συμμετείχαν πολλές χώρες από όλες τις ηπείρους (Αφρική, Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Ωκεανία), ενώ για πρώτη φορά αγωνίστηκαν οι ακόλουθες 11 χώρες: η Αλβανία, η Σαουδική Αραβία, το Μπενίν, η Βόρεια Κορέα, το Γκαμπόν, η Μπουρκίνα Φάσο, το Λεσότο, το Μαλάουι, η Σομαλία, η Σουαζιλάνδη και το Τόγκο.

  1. Η Σοβιετική ένωση νίκησε τους αγώνες, με 99 πόντους συνολικά.
  2. Ακολουθεί η Αμερική, ενώ συγκέντρωσε 94 πόντους.
  3. Κατόπιν, στέκεται η Ανατολική Γερμανία, συλλέγοντας 66 πόντους.
  4. Ενώ, το Μόναχο (η Δυτική Γερμανία), έχει 40 πόντους.
  • Η Ελλάδα τοποθετείται στην 29η θέση μαζί με το Βέλγιο, με 2 πόντους.

Η Σφαγή του Μονάχου:

φφ

Τα μέλη της Ισραηλινής αποστολής έπεσαν θύματα απαγωγής, από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση, με όνομα Μαύρος Σεπτέμβρης.

Η απαγωγή έληξε με την αποτυχημένη επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 9 αθλητές, ένας αστυνομικός και πέντε απαγωγείς. Συνολικά δολοφονήθηκαν 17 άτομα, αφού σκοτώθηκαν και άλλοι δύο αθλητές νωρίτερα.

Αναφέρεται επίσης ότι η ασφάλεια στον χώρο των αθλητών ήταν σκοπίμως χαλαρή και πολλές φορές οι αθλητές έρχονταν και έφευγαν, χωρίς να δίνουν την απαραίτητη ταυτότητα. Πολλοί αθλητές προσπερνούσαν τα σημεία ελέγχου, της ασφάλειας, και σκαρφάλωναν πάνω από τους φράχτες που περιέβαλλαν τον χώρο.

Η απουσία της ένοπλης και απαραίτητης ασφάλειας, αλλά και τα μη επαρκή μέτρα ασφάλειας στον χώρο, οδήγησαν στην τρομοκρατική επίθεση με πολλούς θανάτους.

Συνέπειες:

Μετά από το συμβάν αυτό, οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνέχισαν ύστερα από μία μέρα.  Κατόπιν, η πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ, έδωσε εντολή στης μυστικές υπηρεσίες Μοσάντ να ανακαλύψουν πού κρύβονται οι εγκληματίες και να τους δολοφονήσουν.

 

Πηγές:

Κύρια Εικόνα: dw.com

Δεύτερη Εικόνα: cnn.gr

 

1. wikipedia.org - https://el.wikipedia.org/wiki/Σφαγή_του_Μονάχου.

2. tovima.gr - https://www.tovima.gr/2022/08/26/world/50-xronia-apo-tous-olympiakous-kai-ti-sfagi-tou-monaxou/.

3. wikipedia.org - https://el.wikipedia.org/wiki/Ολυμπιακοί_Αγώνες.

4. wikipedia.org -https:/el.wikipedia.org/wiki/Θερινοί_Ολυμπιακοί_Αγώνες_1972#:~:text=Οι%20Θερινοί%20Ολυμπιακοί%20Αγώνες%201972,195%20αγωνίσματα%20των%2021%20αθλημάτων.

5. sansimera.grhttps://www.sansimera.gr/articles/545/103.

 

Δημήτρης Γ.

Σάββας Μ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης