Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Να αγωνίζεστε πάντα για τον άνθρωπο!

 

To 1863 στην Ελβετία ο Ερρίκος Ντυνάν ίδρυσε τον μεγαλύτερο Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Οργανισμό, τον Ερυθρό Σταυρό. Από τότε
το έργο του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου διευρύνθηκε και σήμερα περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο
δραστηριοτήτων που αφορούν τόσο σε περιόδους πολέμου όσο και ειρήνης. Σε όλες τις εκφάνσεις της δράσης και της προσφοράς του
όμως, το Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού & της Ερυθράς Ημισελήνου θεμελιώνεται πάνω στην μακρόχρονη εμπειρία του και σε
ανθρωπιστικές αξίες που παραμένουν αδιαπραγμάτευτες με στόχο πάντα «να ανακουφίσει ο καθένας μας όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί» .
Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο.

Το Κίνημα περιλαμβάνει τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και
Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και τους Εθνικούς Συλλόγους (NS) με παρουσία και δραστηριότητες σε 186 χώρες.
Η φροντίδα και η συμπαράσταση χωρίς πολιτισμική ή εθνική διάκριση ήταν το πρωταρχικό κίνητρο και το ιδεολογικό υπόβαθρο της ίδρυσης του Ερυθρού Σταυρού. Στη διάρκεια των 160 χρόνων δράσης και προσφοράς του Κινήματος, τα ιδανικά αυτά αποτέλεσαν τον πυρήνα της προσπάθειας και της δραστηριότητάς του για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Η ανθρωπιστική δραστηριότητα του Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου αναπτύχθηκε και επεκτάθηκε παγκοσμίως με τη σταδιακή συμμετοχή όλο και περισσοτέρων χωρών. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί συνώνυμο της αλληλεγγύης και της φιλαλληλίας, γεγονός που επιστεγάζεται από την απονομή τριών βραβείων Νόμπελ στο Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού (1917, 1944, 1963).
Το Διεθνές Κίνημα  Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι το σύμβολο της αλτρουιστικής προσφοράς χωρίς σύνορα, για τη βελτίωση της ζωής των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, είναι η έμπρακτη προσπάθεια για την υλοποίηση του οράματος ενός κόσμου που πορεύεται με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προοδεύει συνολικά μέσω του ανθρωπισμού.

2. Γιατί και για ποιόν σκοπό ιδρύθηκε η οργάνωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού; Ποιος ήταν ο Έλληνας ιδρυτής και
πότε ιδρύθηκε η οργάνωση ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός;
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας. Από τη στιγμή της ίδρυσής του
αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και σήμερα αποτελεί μέρος της «οικογένειας» του Διεθνούς Κινήματος
Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Στη μακρά πορεία του παραμένει σταθερά αφοσιωμένος στις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές
και στην αλληλέγγυα εθελοντική προσφορά βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα με σύνθετο έργο που βασίζεται στην
εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών. Κινητοποιείται στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου
πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές
δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η δράση του έχει συνδεθεί με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη και τη
φιλαλληλία και είναι συνώνυμη της αφιλοκερδούς προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.
Οι βασικοί σκοποί και στόχοι του Ε.Ε.Σ. είναι:
- Σε καιρό πολέμου: η συνδρομή και επικουρία στο έργο της Στρατιωτικής Υγειονομικής Υπηρεσίας, η νοσηλευτική περίθαλψη
τραυματιών και ασθενών, καθώς και η προστασία των αιχμαλώτων, του άμαχου πληθυσμού και των θυμάτων πολέμου.
- Σε καιρό ειρήνης: η αρωγή και συμπαράσταση στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, καθώς και η αυτόνομη ή σε συνεργασία με
το Κράτος και κοινωνικούς φορείς, ανθρωπιστική δραστηριότητα.
Από το 1877 έως σήμερα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει άκοπα να επιτελεί το ανθρωπιστικό του έργο φροντίζοντας τις πιο αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας.  Σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς, κρατικούς και μη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι στο πλευρό κάθε ανθρώπου, οικογένειας ή ομάδας που αντιμετωπίζει δυσκολίες χωρίς να θέτει φυλετικά, εθνικά ή οικονομικής κατάστασης όρια στη δράση του.  Παράλληλα, όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη στο εξωτερικό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενεργοποιείται σε συνεργασία με τους Εθνικούς Συλλόγους άλλων χωρών για την αποστολή διεθνούς βοηθείας.

Με βαθιά ανθρωπιστικά ιδανικά και με αίσθημα ευθύνης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν και είναι παρών στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, και συνεχίζει να επιτελεί το σύνθετο ανθρωπιστικό έργο πάντα με στόχο τον άνθρωπο και πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

3. Όταν ιδρύθηκε η οργάνωση, δυσκολευτήκατε να βρείτε εθελοντές;
Η ιστορική πορεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, είναι συνώνυμη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Βρίσκεται διαρκώς δίπλα σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε όλες τις φορτισμένες, συναισθηματικά, εθνικά και πολιτικά, στιγμές της ελληνικής κοινωνίας.
Από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι παρών για να προσφέρει αρωγή και συμπαράσταση με συνέπεια και ανιδιοτέλεια. Η δράση του υποστηρίζεται από τη συλλογική κινητοποίηση των πολιτών, γεγονός που αναδεικνύει την πολύπλευρη και πολυσήμαντη δράση των εθελοντών του ως αδιάψευστο μάρτυρα της αλληλέγγυας προσφοράς που είναι έμφυτη στην ελληνική κοινωνία.
Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τα πρώτα χρόνια ίδρυσής του:
10 Ιουνίου 1877
Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
1878, Πρώτες δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
• Κρητική Επανάσταση και απελευθερωτικά κινήματα στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία: συγκροτούνται Πρόχειρα Νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών.
• Συγκροτείται ο Τομέας Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
1881
Ο μεγάλος σεισμός της Χίου: συγκροτείται κινητό χειρουργείο και διανέμονται τρόφιμα ρουχισμός και βοηθήματα στους τραυματίες (Χριστιανούς, Οθωμανούς και Εβραίους).
1897 Έναρξη Ελληνοτουρκικού Πολέμου
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προσφέρει νοσηλευτική επικουρία στον μαχόμενο στρατό και στον άμαχο πληθυσμό ιδρύοντας νοσοκομεία που περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του πολέμου, περιθάλπει τους πρόσφυγες απ’ όλες τις περιοχές.
1911
Ιδρύεται η Πρώτη Πρακτική Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων, μονοετούς φοίτησης με στόχο την ουσιαστική συμβολή του Συλλόγου στην υγειονομική υπηρεσία για την περίθαλψη και νοσηλεία των τραυματιών του πολέμου. Η Σχολή αποτελεί κίνητρο για την ανάπτυξη της νοσηλευτικής εκπαίδευσης στη χώρα.

1912 – 1913 Βαλκανικοί Πόλεμοι
Ανοίγουν νοσοκομειακές μονάδες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε όλη την Ελλάδα για την περίθαλψη των τραυματιών του πολέμου. Διοργανώνονται έρανοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
1914 Έναρξη Α’ Παγκόσμιου Πολέμου
Ιδρύεται η  Σχολή Επικούρων Αδελφών Νοσοκόμων, διετούς φοίτησης και χορηγείται η πρώτη Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος στην Ελλάδα.
1915 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος
• Ιδρύεται και η Επιτροπή και το Γραφείο Αιχμαλώτων Πολέμου για την αναζήτηση αιχμαλώτων και αγνοουμένων πολέμου τα οποία στη συνέχεια αποτελούν τη βάση για το αρχείο του Τομέα Αναζητήσεων.
• Συγκροτούνται Κινητά και Μόνιμα Νοσοκομεία και Ιατρεία για την περίθαλψη των τραυματιών.
6 Αυγούστου 1917 Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης

Οι Εθελόντριες Αδελφές Νοσοκόμες του ΕΕΣ συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές και προσφέρουν υγειονομική περίθαλψη, βοήθεια και διανέμουν τρόφιμα και αναγκαία είδη στους κατοίκους.
1919 – 1922 Μικρασιατική εκστρατεία
• Ιδρύονται νοσοκομεία, θεραπευτήρια και άλλα ιατρεία για την περίθαλψη και νοσηλεία των τραυματιών του πολέμου και την φιλανθρωπική αρωγή των προσφύγων.
• Δημιουργείται το αρχείο Αναζητήσεων.
1922
Ιδρύεται η  Κεντρική Ερανική Επιτροπή και διενεργείται ο Α’ Ετήσιος Πανελλήνιος Έρανος.
1923
• Ιδρύεται η Σχολή Διπλωματούχων Αδελφών Νοσοκόμων και Επισκεπτριών.
• Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αναλαμβάνει τη λειτουργία του «Ασκληπιείου Βούλας» το οποίο από το 1920 μέχρι τότε ήταν Ειδικό Σανατόριο του Πανελληνίου Συνδέσμου κατά της Φυματίωσης.
• Συνθήκη της Λοζάνης και ανταλλαγή πληθυσμών: αποστέλλονται 4 Υγειονομικές Αποστολές που διοργανώνουν ιατρεία και στρατόπεδα περισυλλογής των προσφύγων κάθε εθνικότητας όπου προσφέρονται απολύμανση, αποφθειρίαση, εμβολιασμοί, διανομή τροφίμων και ρουχισμού.
1924
Ιδρύεται η Νεότητα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και κυκλοφορεί το Περιοδικό της.
1930

Εγκαινιάζεται το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Νοσοκομείο που χτίστηκε από δωρεές των ευεργετών Εμμανουήλ Μπενάκη και Μαρίνου Κοργιαλένιου. Το Νοσοκομείο ανταποκρίνεται στις τελειότερες εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας της εποχής.

1931
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παραλαμβάνει τον επίκουρο Σύνδεσμο «Σωτήρ» που αποτελούσε τον πρώτο Σταθμό Α’ Βοηθειών της Αθήνας και οργανώνει και διευρύνει τη δράση του.
1932
• Ιδρύεται η «Σχολή Εθελοντών Τραυματιοφορέων».
• Σεισμός στη Χαλκιδική: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός οργανώνει υγειονομική αποστολή με γιατρούς και νοσοκόμες εφοδιασμένους με τα απαραίτητα νοσηλευτικά είδη για την περίθαλψη των τραυματιών του σεισμού στην Ιερισσό. Βοηθά  στην προσωρινή στέγαση των 25.000 αστέγων και διανέμει  ρουχισμό και τρόφιμα.
1940-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και Γερμανική Κατοχή
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρέχει νοσηλευτική φροντίδα, στελεχώνει νοσοκομειακές μονάδες και σταθμούς πρώτων βοηθειών για την περίθαλψη των τραυματιών, διοργανώνει συσσίτια και διανέμει κουβέρτες και είδη ρουχισμού. Σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, υποκαθιστά, στην ουσία, το κράτος προσφέροντας υπηρεσίες πρόνοιας και διαθέτοντας τις υποδομές του για τη στήριξη του ελληνικού λαού μέσα στις κακουχίες του πολέμου και της
επώδυνης Κατοχής.
Η όποια καταγραφή κάποιων σημαντικών στιγμών στην πορεία των 146 χρόνων της ιστορίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δεν μπορεί παρά να παρουσιάσει ένα ελάχιστο μέρος της προσφοράς του. Η ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συνεχίζει να γράφεται κάθε μέρα.

4. Πώς μπορεί κάποιος νέος σήμερα να συμμετέχει εθελοντικά σε ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός;
Από την ίδρυσή του (πριν από 130 χρόνια) έως και σήμερα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται δίπλα στους συνανθρώπους μας που χρειάζονται υποστήριξη, προσφέροντας βοήθεια και αγάπη μέσα από τους Εθελοντές του.
Όλοι οι Τομείς και οι Διευθύνσεις του Ε.Ε.Σ. (Κοινωνική Πρόνοια, Νοσηλευτική, Σαμαρείτες, Διασώστες – Ναυαγοσώστες, Νεότητα) μπορούν και συνεχίζουν το έργο τους χάρη στην ανεκτίμητη προσφορά των Εθελοντών τους!

Νέοι άνω των 18 ετών μπορούν να ενταχθούν σε οποιοδήποτε εθελοντικό σώμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ οι μαθητές ηλικίας 8-17 ετών μπορούν να συμμετέχουν στις δράσεις του Τομέα Νεότητας (ατομικά ή μέσω σχολικών δράσεων).

6. Με ποιους τομείς ασχολείται κυρίως ο Ερυθρός Σταυρός;
ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
Ο Τομέας Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ιδρύθηκε το 1878, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Συλλόγου.  Στην ιστορία του ερυθροσταυρικού κινήματος, οι Νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχουν συμμετάσχει σε κάθε έκτακτη ανάγκη της χώρας που
προέκυψε από τους πολέμους, μετά από φυσικές καταστροφές ή μετακινήσεις πληθυσμών. Η εικόνα της Νοσηλεύτριας του Ερυθρού Σταυρού είναι
αποτυπωμένη στη μνήμη και την ιστορία της Ελλάδας και συμβολίζει το ανθρωπιστικό έργο του Συλλόγου.
Ο Τομέας Νοσηλευτικής υλοποιεί σήμερα ένα μεγάλο μέρος του καθημερινού ανθρωπιστικού έργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μέσα
από πρωτοποριακά προγράμματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συνεχούς Εκπαίδευσης και Έκτακτης Ανάγκης. Τα προγράμματα αυτά είναι
ευέλικτα, προσαρμοσμένα στο σύγχρονο τρόπο ζωής και στοχεύουν στη διατήρηση της υγείας, την πρόληψη, την υποστήριξη της αυτοφροντίδας και
τη διαμόρφωση ατομικής υπευθυνότητας για το υπέρτατο αγαθό, την υγεία.
ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας ΕΕΣ, από την ίδρυσή του το 1964, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα και δράσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, προκλήσεων και ανθρωπιστικών κρίσεων. Μέσα από ένα ευρύ πλαίσιο υπηρεσιών ολιστικής προσέγγισης παρέχεται υποστήριξη στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα και οικογένειες με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία, άτομα με σοβαρά ή και χρόνια προβλήματα υγείας, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, ανέργους, αστέγους, μετανάστες, ασυνόδευτους ανήλικους και άτομα που βιώνουν κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού.
ΣΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ, ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ & ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ
Το  Σώμα  Εθελοντών  Σαμαρειτών, Διασωστών  & Ναυαγοσωστών του Ελληνικού  Ερυθρού  Σταυρού,  δημιουργήθηκε το 1932 και αποτελεί τη
μεγαλύτερη εθελοντική δύναμη Πρώτων  Βοηθειών  και  Διάσωσης  στην Ελλάδα, έτοιμη να δράσει σε περιπτώσεις φυσικών ή άλλων καταστροφών και σε κάθε είδους έκτακτη κατάσταση, όσο υπάρχουν άνθρωποι.
Αποτελείται σήμερα από μια αναλογία 60% γυναικών και 40% ανδρών, και διαθέτει ένα δίκτυο εθελοντών με 4.500 περίπου  ενεργά  μέλη και μέσο όρο ηλικίας το 23ο έτος.   Δραστηριοποιείται  σε  35  πόλεις   της Ελλάδας και παρέχει  εξειδικευμένες  υπηρεσίες  Πρώτων  Βοηθειών,  Προνοσοκομειακής Υποστήριξης  Ζωής,  Έρευνας  και  Διάσωσης,  Πρόληψης  και Αντιμετώπισης Καταστροφών,  Ναυαγοσωστικής.

ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Το 1924 ο Ελληνικός Ερυθρός ακολουθώντας τις υποδείξεις του τότε Συνδέσμου των Ερυθρών Σταυρών, αποφάσισε την ίδρυση της Νεότητας
Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με σκοπό να εμπνεύσει στα Ελληνόπουλα τις μεγάλες αρχές της υγείας, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, που
αποτελούν τη βάση και τη δύναμη του Ερυθρού Σταυρού. Ως Τομέας Νεότητας συστάθηκε τον Ιούνιο 2019 σύμφωνα με το άρθρο 27 του νέου
Καταστατικού ΕΕΣ. Παράλληλα με τη γενική στόχευση της ενθάρρυνσης συμμετοχής παιδιών και νέων στις δραστηριότητες του ΕΕΣ και την ενίσχυση του συνολικού του έργου, ο Τομέας Νεότητας έχει τους εξής σκοπούς:
• Προώθηση του Ανθρωπισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του πνεύματος ειρήνης στους νέους.
• Προσφορά βοήθειας χωρίς όρια και διακρίσεις σ’ όσους έχουν ανάγκη.
• Διάδοση των Θεμελιωδών Αρχών του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου και των ανθρωπιστικών αξιών, ως βασικό
θεμέλιο της ηθικής συμπεριφοράς του ατόμου.
• Προαγωγή του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, ώστε να είναι το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο σεβαστό τόσο σε καιρό ειρήνης, όσο και κατά τη
διάρκεια ενόπλων συρράξεων
• Προώθηση και ενίσχυση των παραδοσιακών τρόπων εθελοντισμού με καινοτόμους τρόπους, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών
εθελοντισμού σε παιδιά, εφήβους και νέους που θα προσελκύσει εθελοντές από ομάδες με ελλιπή εκπροσώπηση και θα αντανακλά την αλλαγή στην
τοπική κοινότητα.
• Προστασία της υγείας και της ζωής μέσα από την εκπαίδευση. Η εκπαίδευση από συνομήλικους αποτελεί πρωταρχική μέθοδο για την πρόληψη.
• Εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης για την κοινωνική αποδοχή διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων.
• Ευαισθητοποίηση και εφαρμογή προγραμμάτων Προστασίας Περιβάλλοντος. Μια γέφυρα μεταξύ κλιματικής αλλαγής και μείωσης κινδύνου
καταστροφών.
• Προώθηση του ιδεώδους του «ευ αγωνίζεσθαι».
• Προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα σε νέους διαφορετικών χωρών. Με τη συμμετοχή σε δίκτυα, που στοχεύουν στην προώθηση του ηγετικού ρόλου της Νεότητας και στην ανταλλαγή απτών και καλά θεμελιωμένων ιδεών, καινοτόμων απόψεων και δραστηριοτήτων.
ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΩΝ
Ο Τομέας Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την ίδρυσή του, το 1915, μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο. Σε όλη την πορεία του έχει δραστηριοποιηθεί σε έκρυθμες καταστάσεις, σε περιόδους πολέμου και ειρήνης αναζητώντας αγνοουμένους, στην Ελλάδα και το
εξωτερικό, αλλά και διευκολύνοντας την επικοινωνία αιχμαλώτων, φυλακισμένων και προσφύγων με τους οικείους τους.

Στόχοι:

• Διατήρηση της συνοχής της οικογένειας
• Αποκατάσταση οικογενειακών δεσμών
• Διατήρηση της επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη των οικογενειών
• Εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και ενημέρωση των οικείων τους
Ο Τομέας Αναζητήσεων διαθέτει το μεγαλύτερο αρχείο αναζητήσεων στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, με 400.000 ατομικές
καρτέλες. Η «Τράπεζα Πληροφοριών» του Τομέα Αναζητήσεων τροφοδοτείται διαρκώς με νέα δεδομένα και ντοκουμέντα ενώ, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του, συνεργάζεται στενά με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC), το Διεθνές Δίκτυο Υπηρεσιών Αναζητήσεων, με Κρατικούς ή Ιδιωτικούς Φορείς, Διεθνείς Οργανισμούς, τα Μ.Μ.Ε. και εθελοντές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δραστηριότητες:
• Συλλογή ατομικών στοιχείων των αγνοουμένων
• Αρχειοθέτηση στοιχείων των αναζητούμενων και των αιτούντων
• Συλλογή και αρχειοθέτηση γενικών πληροφοριών
• Αποκατάσταση επικοινωνίας μετά τον εντοπισμό των αγνοουμένων
• Διακίνηση ειδικού ταχυδρομείου (Μηνύματα Ε.Σ. - RCM)
• Διαμεσολάβηση επαναπατρισμού θυμάτων πολεμικών γεγονότων
• Εξυπηρέτηση Ελλήνων σε ξένες χώρες και αλλοεθνών που βρίσκονται στην Ελλάδα για τον εντοπισμό των οικείων τους, σε συνεργασία με τοπικούς ή ξένους φορείς, κρατικούς ή μη κυβερνητικούς οργανισμούς (NGOs)
• Έκδοση βεβαιώσεων ομηρίας, αιχμαλωσίας, βασανισμού, θανάτωσης, προκειμένου να βοηθηθούν τα θύματα ή οι οικείοι τους στη συνταξιοδότηση ή την αποκατάστασή τους
Οι δραστηριότητες του Τομέα Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με γνώμονα το σεβασμό για την οικογένεια και το δικαίωμα των
ανθρώπων να ενημερώνονται για την τύχη των δικών τους και να επανασυνδέονται μαζί τους, εκτείνονται πολύ πέρα από την απλή αναζήτηση
ατόμων. Επιμύθιο των εργασιών της αποτελεί η «διατήρηση της συνοχής της οικογένειας».

7. Ποιο πιστεύετε είναι το ποιο αναγκαίο σώμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού;
Μέσα στην ερυθροσταυρική οικογένεια είναι όλοι απαραίτητοι. Κάθε εθελοντικό σώμα έχει το δικό του πεδίο δράσης και όλα μαζί εκπληρώνουν το
σκοπό του ερυθροσταυρικού κινήματος τηρώντας απαρέγκλιτα τις 7 θεμελιώδεις Αρχές του Ερυθροσταυρισμού:

Ανθρωπισμός 
Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, που δημιουργήθηκε από την επιθυμία παροχής βοηθείας χωρίς διάκριση στους
τραυματίες του πεδίου της μάχης, προσπαθεί, υπό τη διεθνή και εθνική του ιδιότητα να προλάβει και να ανακουφίσει τον πόνο οπουδήποτε πιθανόν βρεθεί. Σκοπός του είναι να προστατεύει τη ζωή και την υγεία και να εξασφαλίζει τον σεβασμό προς τον άνθρωπο. Προάγει την αμοιβαία κατανόηση, φιλία, συνεργασία και διαρκή ειρήνη μεταξύ των λαών.

Αμεροληψία
Δεν κάνει διάκριση ως προς εθνικότητα, φυλή, θρησκευτικές πεποιθήσεις, τάξη ή πολιτικές απόψεις. Προσπαθεί να ανακουφίζει τις ταλαιπωρίες των
ατόμων, ωθούμενο μόνο από τις ανάγκες τους και να δίνει προτεραιότητα στις πλέον επείγουσες περιπτώσεις δυστυχίας.

Ουδετερότητα
Για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη όλων των μερών, το Κίνημα δεν δύναται να μεροληπτεί στις εχθροπραξίες ή να εμπλέκεται οποτεδήποτε σε αντιθέσεις πολιτικής, φυλετικής, θρησκευτικής ή ιδεολογικής φύσεως.

Ανεξαρτησία
Το Κίνημα είναι ανεξάρτητο. Οι Εθνικοί Σύλλογοι, ενώ είναι βοηθητικοί στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες των κυβερνήσεών τους και υπόκεινται στους
νόμους των χωρών τους, πρέπει πάντοτε να διατηρούν την αυτονομία τους έτσι ώστε να μπορούν να ενεργούν πάντοτε σύμφωνα με τις  Αρχές του
Κινήματος.

Εθελοντισμός
Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι ένα εθελοντικό κίνημα βοηθείας κατ’ ουδένα τρόπο εμπνευσμένο από την
επιθυμία για κέρδος.

Ενότητα
Μόνο ένας Σύλλογος Ερυθρού Σταυρού ή Ερυθράς Ημισελήνου δύναται να υπάρχει σε μία χώρα. Πρέπει να είναι ανοικτός σε όλους και να εκτελεί το
ανθρωπιστικό του έργο σε όλη την περιοχή του.

Παγκοσμιότητα
Το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι παγκόσμιο και όλοι οι Σύλλογοι έχουν ίση θέση και μοιράζονται εξίσου τις
ευθύνες και τα καθήκοντα στην αλληλοβοήθεια.

8. Ποια πιστεύετε είναι η πιο σημαντική δράση που έχει υλοποιήσει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός;
Όλες ανεξαιρέτως οι δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι σημαντικές γιατί στοχεύουν πάντα στον Άνθρωπο.

9. Τί μορφή έχουν οι δράσεις σας; Τί περιλαμβάνουν;
Η συμμετοχή εθελοντών στις δραστηριότητες του ΕΕΣ για την ενίσχυση του συνολικού έργου του Εθνικού Συλλόγου.

Συγκεκριμένα:

 Εκπαίδευση των εθελοντών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο
 Προώθηση των ανθρωπιστικών αξιών
 Διάδοση των Θεμελιωδών Αρχών του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
 Προαγωγή των Βασικών Αρχών του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου
 Προώθηση του εθελοντισμού (στο πλαίσιο ενεργού κοινωνικής συμμετοχής)
 Προστασία της υγείας και της ζωής με την οργάνωση μαθημάτων οδικής ασφάλειας/οδικής συμπεριφοράς
 Εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης για την κοινωνική αποδοχή διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων
 Συνεργασία με νέους διαφορετικής κουλτούρας και εθνικότητας
 Συμμετοχή σε δίκτυα ανταλλαγής καλών πρακτικών και καινοτόμων ιδεών
 Συνεργασία με εθελοντές Νεότητας άλλων Εθνικών Συλλόγων Ε.Σ./Ε.Η.
 Ευαισθητοποίηση και εφαρμογή προγραμμάτων Προστασίας Περιβάλλοντος / Κλιματικής Αλλαγής
 Συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις
10. Από ποια ηλικία μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής του Ε.Ε.Σ.;
Σε όλα τα Εθελοντικά σώματα του ΕΕΣ μπορούν να ενταχθούν όσοι είναι άνω των 18 ετών , ενώ στον Τομέα Νεότητας έχουμε παιδιά και νέους από 8 – 28 ετών.

11. Πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός κατά τη γνώμη σας στις σημερινές κοινωνίες;
Αν ρωτήσει κανείς τους περισσότερους εθελοντές τι είναι για αυτούς ο εθελοντισμός ή πώς μπορούν να μεταφέρουν τη γνώση τους γύρω από τον
εθελοντισμό, οι περισσότεροι θα απαντήσουν “πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις”. Ο εθελοντισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις ανάγκες, τα όνειρα, το ήθος του κάθε ανθρώπου που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη κοινωνία μέσα στην οποία ζει και αναπτύσσεται.
Σκοπός είναι οι εθελοντές:
 να εξοικειωθούν και να κατανοήσουν θέματα που άπτονται του εθελοντισμού
 να ενημερωθούν για τα προβλήματα της κοινωνίας τους και να αποκτήσουν επίγνωση της ατομικής υπευθυνότητας για την κοινωνική αλλαγή

 να αναπτύξουν ικανότητες και να διαμορφώσουν στάσεις, αξίες και συμπεριφορές που θα τους επιτρέψουν να διαχειριστούν ζητήματα που αφορούν την κοινωνία τους και να συμβάλλουν στην προώθηση του εθελοντισμού ως πρόταση για την επίλυσή τους
 να βρουν κίνητρα και να νιώσουν έτοιμοι να δράσουν με υπευθυνότητα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ίδιων αλλά και
των συνανθρώπων τους
 να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, ώστε να μπορούν να δίνουν λύσεις, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ασχοληθούν με συλλογικές δραστηριότητες και συνεργασίες.

12. Ως εκπρόσωπος του τμήματος Νέων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους Νέους του
σήμερα;
Να είστε οι πρεσβευτές του ανθρωπισμού στην οικογένειά σας, στο σχολείο σας, στη γειτονιά σας, στον κόσμο ολόκληρο.
Να αγωνίζεστε πάντα για τον Άνθρωπο.

επιμέλεια συνέντευξης: Ντουραμάκος Ξενοφών, Μάγκος Χρήστος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης