Η σκοτεινή πλευρά του αθλητισμού: Ο φανατισμός

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην χώρα μας, ο φανατισμός και η βία στα γήπεδα, υπάρχει ως ένα δυσάρεστο και άσχημο κοινωνικό φαινόμενο. Ο όρος φανατισμός είναι η προσήλωση ενός ατόμου σε μία συγκεκριμένη άποψη, όπως σε μια ομάδα, σε ένα είδος μουσικής, σε μία θρησκεία, σε ένα πολιτικό θέμα και πολλά άλλα. Δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου, αντί αυτό το φαινόμενο να μειωθεί σε αριθμό, συνεχώς αυξάνεται. Σε μερικές περιπτώσεις, όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με ένα θέμα, υπάρχει περίπτωση να ασκηθεί βία. Υπάρχουν πολλά είδη φανατισμού, όπως ο πολιτικός, ο αθλητικός, ο θρησκευτικός φανατισμός και πολλά άλλα.

Ιστορική εξέλιξη του φανατισμού:

Η πρώτη εμφάνιση του φανατισμού σημειώθηκε στην αρχαία Ρώμη. Το είδος του φανατισμού που κυριαρχούσε τότε ήταν ο θρησκευτικός, κυρίως με την εμφάνισή του Χριστιανισμού. Υπήρχαν πολλοί διωγμοί εκείνη την περίοδο. Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός που συνέβη την εποχή εκείνη, ήταν οι Σταυροφορίες. Ωστόσο, ο φανατισμός εξελίχθηκε και σε άλλους τομείς, όπως ο πολιτικός φανατισμός, καθώς φαίνεται από την καταστροφή των δίδυμων πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου το 2001 από ισλαμιστές τρομοκράτες. Σήμερα, υπάρχουν πολλά περιστατικά όπου ο αθλητικός φανατισμός μετατρέπεται σε βία, με αποτέλεσμα πολλές ζωές να χαθούν. Όπως καταλαβαίνουμε, ο φανατισμός δεν είναι ένα φαινόμενο που άρχισε πριν λίγα χρόνια, αλλά είναι ένα φαινόμενο που υπήρξε εκατοντάδες χρόνια πριν, όμως μέχρι και σήμερα ο αθλητικός φανατισμός θεωρείται πλέον ένα συνηθισμένο φαινόμενο που δεν παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα για την μείωσή του.

Οι αιτίες του φανατισμού:

1. Ρόλος των στοιχημάτων:

Οι εφαρμογές για στοιχήματα που ενθαρρύνουν την προσήλωση σε μια ομάδα, ενισχύουν τον φανατισμό και προκαλούν σημάδια βίας στα γήπεδα. Συνήθως, οι εφαρμογές αυτές επιβραβεύουν τον χρήστη που τα χρησιμοποιεί, όταν η ομάδα που υποστηρίζει κερδίζει σε έναν αγώνα.

2. Ο σημερινός τρόπος ζωής των ανθρώπων:

Ο πιεστικός τρόπος ζωής στις πόλεις, η ανεργία και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι, μπορούν να δημιουργήσουν ανασφάλεια και να ενθαρρύνουν την έκφραση αρνητικών συναισθημάτων μέσω του φανατισμού.

3. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης:

Η συνεχής αθλητική ενημέρωση, ειδικά αν αυτή επικεντρώνεται υπέρ σε μια συγκεκριμένη ομάδα ή παίκτη, ενισχύει τον φανατισμό και το κλίμα ανταγωνισμού και εχθρικότητας.

4. Κατανάλωση αλκοόλ κι άλλων κακόβουλων ουσιών:

Η κατανάλωση αυτών των ουσιών, βλάπτει τον οργανισμό και συμβάλλει στην άσχημη επιδείνωση της υγείας των οπαδών, καθώς και να τους οδηγεί στο ξέσπασμα βιαίων πράξεων.

Όλες αυτές οι αιτίες κάνουν τον άνθρωπο να εθίζεται σε μια ομάδα και να τον κάνει να σκέφτεται με άσχημο τρόπο.

Λύσεις για την μείωση του αθλητικού φανατισμού:

1. Κατάλληλη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση:

Η κατάλληλη εκπαίδευση από μικρή ηλικία, καθώς και μία εκδήλωση ευαισθητοποίησης, είναι σίγουρα δύο λύσεις που μπορούν να ενισχύσουν την συνείδηση για τους κινδύνους του φανατισμού και της βίας.

2. Η αύξηση στην παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων:

Η παρουσία πολλών αστυνομικών στον αθλητικό χώρο, σίγουρα αποτρέπει πολλά περιστατικά βίας από την πραγματοποίησή τους. Βέβαια για να συμβεί αυτό, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει κάποια μέτρα…

3. Αυστηρές ποινές:

Τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, είναι η εφαρμογή αυστηρών ποινών για τα άτομα που ασκούν βιαίες πράξεις και για τα άτομα που εμπλέκονται σε συχνά επεισόδια.

Συνοψίζοντας:

Το φαινόμενο του φανατισμού και της βίας στα γήπεδα, αποτελεί μια μεγάλη και σοβαρή κοινωνική πρόκληση για όλους μας. Ο φανατισμός μπορεί να έχει αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου, αλλά πάντα παραμένει ως ένας κακός καθρέφτης της κοινωνίας μας. Δυστυχώς, αντί να μειώνεται ο αριθμός των περιστατικών, συνεχώς αυξάνεται, χωρίς κανέναν να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα.

Πηγές:

1. https://el.wikipedia.org/wiki/Φανατισμός

2. https://safeandsecure.gr/2023/02/23/i-via-sta-gipeda-kai-oi-aities-tis/

3. https://www.slideshare.net/samakos/ss-44314819

4. https://boro.gr/308773/opadiki-viaiotita-amp-fanatismos/

5. https://www.neakriti.gr/apopseis/2014636_o-akraios-fanatismos-stoys-filathloys

Δημήτρης Γ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης