O πρώτος νομπελίστας ειρήνης
Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι ένα από τα πέντε Βραβεία Νόμπελ, που θεσπίστηκαν από τον Σουηδό βιομήχανο και εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ. Με βάση τη διαθήκη του Νόμπελ το βραβείο αυτό πρέπει να δίνεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».
Ο πρώτος Νομπελίστας ειρήνης ήταν ο Ερρίκος Ανρύ Ντυνάν. Ο Ντυνάν γεννήθηκε στις 8 Μάιου 1828 και πέθανε στις 30 Οκτωβρίου 1910. Δεν τελείωσε τις σπουδές του στο γυμνάσιο και μαθήτευσε σε μια ελβετική τράπεζα. Το 1853, ταξίδεψε στην Αλγερία για να αναλάβει την ελβετική αποικία του Σετίφ. Άρχισε την κατασκευή ενός αλευρόμυλου, αλλά δεν κατάφερε να του παραχωρηθεί η γη που ήταν ουσιαστική για την επιχείρηση. Αφού ταξίδεψε στην Τυνησία επέστρεψε στη Γενεύη, όπου αποφάσισε να προσεγγίσει τον Ναπολέοντα τον Τρίτο προκειμένου να αποκτήσει τα έγγραφα που χρειαζόταν.
Χωρίς να είναι γιατρός, παρακολούθησε τη νοσηλεία των τραυματιών του Ιταλοαυστριακού πολέμου (1859) και παρέστη στο πεδίο της μάχης του Σολφερίνο. Επιστρέφοντας στη Γενεύη, έγραψε το Μία ανάμνηση από το Σολφερίνο, που τελικά οδήγησε στην ίδρυση της Διεθνούς Επιτροπής για Βοήθεια στους τραυματίες, τη μελλοντική Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Τόση ήταν η εντύπωση που προκλήθηκε από το βιβλίο ώστε το 1863 να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη στη Γενεύη για τη σύναψη διεθνούς σύμβασης για την περίθαλψη τραυματιών. Ένα χρόνο μετά ιδρύθηκε ο Ερυθρός Σταυρός. Ο Ερυθρός Σταυρός είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα την Ελβετία. Η περιοχή δράσης του είναι παγκόσμια και είναι μέλη 192 χώρες.
Ο Ερρίκος παρόλο που έζησε πριν τόσα χρόνια έκανε ένα από τα μεγαλύτερα ανθρωπιστικά έργα. Ακόμα και στις μέρες μας ο θεσμός που δημιούργησε είναι απίστευτα σημαντικός. Στην εποχή του ίσως να ήταν και ο πρώτος όπου ίδρυσε μία μη κυβερνητική, κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο την απαραίτητη περίθαλψη σε ανθρώπους με μικρή προσβασιμότητα σε ιατρική βοήθεια. Ακόμα και κατά τη διάρκεια πολέμων. Η πράξη του αυτή δεν υποτιμάται. Έκανε ένα καλό στην ανθρωπότητα, γι’αυτό υπάρχει και ένα νοσοκομείο στο όνομά του.
Δανάη Κ., Μαρία Μπ.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.