Ρομποτική: από τον καθηγητή του ΠΑΔΑ κύριο Χατζόπουλο
Ο καθηγητής του ΠΑΔΑ, του τμήματος ρομποτικής, κύριος Μάκης Χατζόπουλος, ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του ομίλου της της Σχολικής Εφημερίδας και του ομίλου του Web Channel του Πρώτου Πρότυπου Σχολείου Ιλίου, προκειμένου να μας κάνει διαδικτυακά μία ενημερωτική παρουσίαση σχετικά με την λειτουργία των ρομπότ.
Ο κύριος Μάκης Χατζόπουλος μας εισήγαγε στον κόσμο της ρομποτικής και της μηχανικής, ενώ παράλληλα διατηρούσε την παρουσίαση διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα. Στο τέλος της παρουσίασης, απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών και μαθητριών.
Πρώτα απ” όλα, συστήθηκε και μας έδωσε μια ιδέα για τον τομέα της ρομποτικής και της μηχανικής που δουλεύει. Στην συνέχεια μας ανέφερε τα είδη των ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων τα ρομπότ γενικής χρήσης που εκτελούν ποικίλες λειτουργίες και λειτουργούν με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και τα αποκλειστικά ρομπότ που εξιδεικεύονται σε μια συγκεκριμένη λειτουργία που συνήθως χαρακτηρίζεται βαρετή ή δύσκολη για τους ανθρώπους. Μας τόνισε τις λειτουργίες των ρομπότ γενικής χρήσης, όπως το να μπορούν να κάνουν ενέργειες με βάση τις σκέψεις που κάνουν, να εκτελούν διάφορες λειτουργίες, να αναγνωρίζουν πρόσωπα ανθρώπων και πολλά άλλα, ενώ για τα αποκλειστικά ρομπότ μάθαμε ότι λειτουργούν με οδηγίες που τους έχει δώσει ένας προγραμματιστής. Μετέπειτα, μιλήσαμε για μια ακόμη κατηγορία ρομπότ, τα εικονικά ρομπότ, όπου είναι προγράμματα που τρέχουν σε υπολογιστές.
Επιπλέον, μοιραστήκαμε ιδέες για το τι σημαίνει ρομπότ και ύστερα μάθαμε ότι ρομπότ ονομάζεται οποιαδήποτε μηχανική συσκευή που μπορεί να υποκαθιστά τον άνθρωπο σε μία ή περισσότερες εργασίες και ενέργειες. Αξίζει να αναφερθεί ότι παίξαμε κι ένα παιχνίδι με σκοπό να καταφέρουμε να βρούμε αν το αντικείμενο που απεικονιζόταν σε μια εικόνα ήταν ένα ρομπότ ή ένας ζωντανός οργανισμός. Με το παιχνίδι αυτό, καταλάβαμε ότι η εξέλιξη των ρομπότ τα καθιστά ολοένα και πιο παρόμοια με τους ανθρώπους και με άλλους οργανισμούς.
Ενδιαφέρουσα ήταν η απάντηση του κύριου Μάκη Χατζόπουλου για την λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης, που μας τόνιζε ότι εξειδικεύεται μόνο σε συγκεκριμένες λειτουργίες και ότι δεν μπορεί μέχρι στιγμής να φτάσει τις ικανότητες του ανθρώπινου μυαλού.
Κλείνοντας, ο κύριος Μάκης Χατζόπουλος μας έδειξε δύο ρομπότ γενικής χρήσης, τον Atlas και τη Sophie, όπου και τα δύο έχουν παρόμοια μορφή με τους ανθρώπους. Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο από την εταιρία που δημιούργησε τον Atlas και μείναμε έκπληκτοι από τις ικανότητές του, στο να κάνει parkour και στο να μεταφέρει βαριά αντικείμενα με ευκολία.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Χατζόπουλο που μας έκανε αυτή την υπέροχη παρουσίαση, σχετικά με τα ρομπότ!
Δημήτρης Γ.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.