Παράδοση και Εορτές

Και στις φετινές γιορτές κυριαρχούν οι στολισμοί, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα αμέτρητα λαμπάκια. Οι πόλεις όλου του κόσμου έχουν φορέσει τα καλά τους και συναγωνίζονται η μία την άλλη σε λάμψη και στολίδια. Έτσι άλλωστε επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που κάθε νέα χρονιά μας απομακρύνει όλο και περισσότερο από την απλότητα του παρελθόντος και από την παράδοση.
Γιατί τα Χριστούγεννα ήταν πάντα μια λαμπρή γιορτή, ακόμα και στο μακρινό παρελθόν, όταν δεν υπήρχαν αυτοί οι εντυπωσιακοί εορτασμοί. Τότε που ο κάθε τόπος γιόρταζε σύμφωνα με τα έθιμα που παραδόθηκαν από γενιά σε γενιά. Όταν αντηχούσαν σε κάθε γειτονιά οι παιδικές φωνές που τραγουδούσαν τα κάλαντα και απλώνονταν παντού οι μοσχοβολιές από τα εδέσματα που ετοιμάζονταν σε κάθε σπίτι.

ΓΙΟΡΤΗ
Ας μην επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα, αν οι άνθρωποι ήταν τότε πιο ευτυχισμένοι από σήμερα, ή αν οι φαντασμαγορικές  γιορτές των δικών μας καιρών μάς γεμίζουν περισσότερο. Ας σκεφτούμε μόνο ότι η χλιδή και η καλοπέραση δεν ζεσταίνει την ψυχή, όπως η καλοσύνη και η αγάπη προς τους άλλους. Κι αυτή η ένωση των ανθρώπων επιτυγχάνεται, όταν όλοι μαζί γιορτάσουμε τηρώντας τις παραδόσεις που ταξίδεψαν στο πέρασμα των αιώνων και φθάνουν ως εμάς σήμερα, συνδέοντάς μας με το παρελθόν, με τους ανθρώπους και την ιστορία τους.

Μια ζεστή και πρωτότυπη γιορτή για τα Χριστούγεννα διοργανώθηκε και φέτος στο σχολείο μας. Με απλά μέσα στήθηκε ένα ζωντανό σκηνικό, στο οποίο οι μαθητές-συντελεστές της παράστασης κάθισαν σε τραπέζια, σχηματίζοντας χαρούμενες παρέες. 
Η κάθε παρέα παρουσίασε χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και έκαναν αναφορές σε χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα.
Η συντακτική ομάδα της εφημερίδας μας, ορμώμενη από το ίδιο σκεπτικό, «έφτιαξε» τα δικά της πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και σας καλεί να τα ακούσετε :

κάλαντα ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Ευτυχισμένο το 2024 !

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης