Η Γέννηση

ἐν αὐτῇ γὰρ 
οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες 
ὑπὸ ἀστέρος ἐδιδάσκοντο

Την περίοδο των Χριστουγέννων όλοι φέρνουμε στον νου μας την αφήγηση για την γέννηση του Ιησού Χριστού.
Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη οι Μάγοι, οι σοφοί «αστρονόμοι» της Ανατολής, οδηγήθηκαν στον νεογέννητο Μεσσία από την λάμψη του περίφημου άστρου της Βηθλεέμ.
Screen Shot 2023-12-06 at 17.59.07
Ο Θεοφάνης Στρελίτζας ή Μπαθάς (1490 – 1559), από τους θεμελιωτές της κρητικής αγιογραφικής σχολής, όταν ζωγράφισε την Γέννηση,  όπως  φαίνεται στην διπλανή φωτογραφία, απέδωσε το άστρο συμβολικά.

Ποιο φυσικό φαινόμενο θα θύμιζε ένα τέτοιο άστρο που θα ήταν ορατό ακόμη και στην διάρκεια της ημέρας;
Πώς θα παρατηρούσαμε σήμερα ένα τέτοιο φαινόμενο;
Τι θα μας έδειχνε η φωτογραφία ενός τέτοιου άστρου, αν είχε ληφθεί από το τηλεσκόπιο Hubble ή το τηλεσκόπιο Webb;

Αν αυτό που καθοδήγησε τους τρεις Μάγους ήταν μια έκρηξη σουπερνόβα (supernovae), όπως υποθέτουν ορισμένοι επιστήμονες, τότε στις φωτογραφίες του τηλεσκοπίου θα βλέπαμε κύματα αερίων και νέφη σκόνης που θα απομακρύνονταν με μεγάλη ταχύτητα.

Screen Shot 2023-12-06 at 17.58.45

Η έκρηξη αυτή δηλώνει τον θάνατο ενός άστρου. Τα χημικά στοιχεία που είχαν σχηματιστεί από τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις που συνέβαιναν στον πυρήνα του άστρου, εκτοξεύονται στο διάστημα.  Ο χώρος εμπλουτίζεται με νέα χημικά στοιχεία. Έτσι  δημιουργούνται νέα αστέρια και νέα πλανητικά συστήματα που έχουν πιο σύνθετη χημική σύσταση από τα παλαιότερα.

Η έκρηξη ενός σουπερνόβα μας δηλώνει το τέλος ενός παλαιού κόσμου και την γέννηση ενός νέου, ό,τι δηλαδή σηματοδοτεί και η γέννηση του Χριστού.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης