eTwinning Press Release

ΤΟ 1ο ΓΕ.Λ ΚΑΛΥΒΙΩΝ «ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ» ΕΥΡΩΠΗ …

Στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού συνεργατικού προγράμματος ηλεκτρονικής αδελφοποίησης «eTwinning», συμμετέχει για δύο σχολικά έτη (2023-25) το 1ο ΓΕ.Λ Καλυβίων Θορικού με ομάδα μαθητών όλων των  τάξεων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση. Ο τίτλος του εγκεκριμένου έργου που υλοποιείται είναι «Α MedMosaic: Bridging Bonds through a HEL-ITA EduXProject» (Ένα Μεσογειακό Μωσαϊκό: Γεφυρώνοντας τους Δεσμούς μέσω μιας Εκπαιδευτικής Ανταλλαγής) και το σχολείο με τα οποίο συνεργαζόμαστε είναι το Liceo Ginnasio Statale A. Canova που βρίσκεται στο Τρεβίζο της Ιταλίας. Στόχος των μαθητών είναι να γνωρίσουν τους ακατάλυτους δεσμούς που έχουν διαμορφωθεί με τη γειτονική χώρα και να βιώσουν εμπειρικά την Ευρωπαϊκή πολυμορφία μέσω της ανάληψης ποικίλων δραστηριότητων.

Η θεματική μας

Ο συντονιστής της δράσης, Αθαν. Πυρετζίδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό αυτό πρόγραμμα καλεί τους Ευρωπαίους μαθητές και τις μαθήτριες από την Ιταλία και την Ελλάδα να αναζητήσουν και να βάλουν τις ψηφίδες που αποτελούν το μωσαϊκό της ιστορικής πορείας των δύο λαών και να επισκεφθούν τις αντίστοιχες πόλεις τους μέσα από την τάξη τους! Αφού οι συμμετέχοντες  γνωριστούν μεταξύ τους, θα συστήσουν τις πόλεις τους μέσα από τη δημιουργία βίντεο, την υλοποίηση σύγχρονων διαδικτυακών τηλεδιασκέψεων και την τελική δημιουργία ενός συνεργατικού ψηφιακού βιβλίου για την αξιολόγηση του συνολικού έργου. Μέσα από το έργο αυτό ευελπιστούμε να ταξιδέψουμε στην Ιταλία, αλλά και να γνωρίσουμε τα Καλύβια στους Ιταλούς συμμαθητές και τις συμμαθήτριές των παιδιών μας».

Στοχοθεσία και Παιδαγωγική Ομάδα της Δράσης
Κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η καλλιέργεια της παραγωγής και κατανόησης γραπτού λόγου στα αγγλικά σε συνθήκες που προσομοιάζουν στην πραγματική ζωή, η προώθηση της ανοχής στη διαφορετικότητα, η καλλιέργεια της αίσθησης ότι τα παιδιά μπορούν να δρουν ως πολίτες του κόσμου (πολιτειότητα) και η συνειδητοποίηση της σημαντικότητας της αγγλικής ως διεθνούς γλώσσας. Οι δραστηριότητες θα είναι ποικίλες και θα προωθούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής στα αγγλικά, την αυθεντική επικοινωνία, τη συνεργατική μάθηση, την καινοτομία στην εκπαιδευτική διαδικασία και τον ψηφιακό γραμματισμό.
Η παιδαγωγική ομάδα που απαρτίζεται από την διευθύντρια του Λυκείου, Κ. Γώγου την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής, Σ. Αλεξίου, τη φιλόλογο Κ. Μπαλαφούτη και τον Αθαν. Πυρετζίδη έχει οργανώσει ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων σχετικά με την Ευρωπαϊκή δράση και θα υποστηρίζει τους μαθητές και τις μαθήτριες καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

Τι είναι το eTwinning
Το eTwinning είναι μια ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.

Μέσω του eTwinning, περισσότεροι από 230.000 εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη συνεργάζονται στο πλαίσιο διεθνών σχολικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 110.000 σχολικά ιδρύματα από 32 ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα το eTwinning είναι ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών στην ιστορία της εκπαίδευσης.

Υπάρχει διαδικτυακή ασφάλεια;
Μια από τις προτεραιότητες του eTwinning είναι να παρέχει στα σχολεία της Ευρώπης ένα ασφαλές περιβάλλον για δικτύωση και συνεργασία. Καθώς η περισσότερη δουλειά γίνεται online, εγγυάται στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές μια προστατευμένη περιοχή όπου η δουλειά τους παραμένει απόρρητη και στην οποία δεν έχουν πρόσβαση εξωτερικοί χρήστες.
Η πλατφόρμα eTwinning έχει κάποιες περιοχές που η διαδικτυακή ασφάλεια παίζει σημαντικό ρόλο, όπως το eTwinning TwinSpace, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες δουλεύουν μαζί σε ένα συνεργατικό πρόγραμμα. Η περιορισμένη αυτή περιοχή και τα εργαλεία της είναι προστατευμένα με όνομα χρήστη και συνθηματικό. Η ομάδα του eTwinning εξασφαλίζει ότι αυτό το επίπεδο ασφαλείας διατηρείται στον μέγιστο βαθμό. Ακόμη και όταν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες δουλεύουν εκτός των ωρών του σχολείου, για παράδειγμα από το σπίτι τους, η ασφάλεια αυτή παραμένει.

Με πνεύμα καλής διάθεσης και όρεξη για επίτευξη των προκαθορισμένων στόχων της δράσης, ευελπιστούμε στην καθολική αποδοχή και συνεργασία με απώτερο στόχο τα συνεργαζόμενα σχολεία να πραγματοποιήσουν και τις προσδοκώμενες εκπαιδευτικές ανταλλαγές.

Επιμέλεια: Πυρετζίδης Αθανάσιος, ΠΕ06

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης