Εκπαιδευτική εκδρομή στη Ρώμη, σχ. έτος 2023-2024

Στις 19-22 Απριλίου 2024 οι μαθητές της Α´ λυκείου επισκεφθήκαμε την πόλη της Ρώμης στο πλαίσιο του προγράμματος «Τα σπουδαιότερα μουσεία σε Ελλάδα και Ευρώπη». Οι κυρίες Γώγου, Καβαλλιεράτου, Κατσιόλα και Σούτη και ο κος Παπασωτηρίου ήταν οι καθηγητές που μας συνόδευσαν. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της εκδρομής, ο οποίος με τις γνώσεις του εμπλούτισε κάθε μας επίσκεψη, ήταν ο ξεναγός μας κος Νίκος Μαύρος!

ρωμη 2

Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στην όμορφη Ρώμη την πρώτη μέρα, επισκεπτόμενοι τις πλατείες del Popolo, navona και de Spania, η τελευταία από τις οποίες διαθέτει το μόνο συντριβάνι με πόσιμο νερό! Ωστόσο, τις εντυπώσεις έκλεψε η φαντασμαγορική Fontana di trevi, η κρήνη των τριών δρόμων (tre vie). Σε μία πόλη που κοσμούν αναρίθμητα, ογκώδη, περίτεχνα, ολόλευκα και πεντακάθαρα συντριβάνια η Fontana di trevi είναι το μεγαλύτερο μπαρόκ συντριβάνι ύψους 25,9 m και πλάτους 49 m.

Το Βατικανό, το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος στην Ευρώπη, βρισκόταν φυσικά και αυτό στη λίστα των επισκέψεων μας. Εξερευνήσαμε τα μουσεία του βλέποντας συλλογές με έργα ανεκτίμητης αξίας, όπως «Η σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ και «Η γέννεση του Αδάμ» του Michelangelo μέσα στην cappella sistina, ένας από τους πιο πολλαπλασιασμένους θρησκευτικούς πίνακες όλων των εποχών. Κατά την περιήγησή μας στο Βατικανό θαυμάσαμε την Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η δημιουργία της οποίας κράτησε 150 χρόνια, κτισμένη πάνω από το σημείο που ταφής του Αποστόλου Πέτρου.  Ένας εντυπωσιακός ναός συνολικής έκτασης 15.160 m²,  που μπορεί να χωρέσει άνετα 60.000 άτομα! Σημαντικά ονόματα της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής και τέχνης ασχολήθηκαν με την οικοδόμηση αυτού του ναού. Ανάμεσα σε αυτά δεσπόζουν εκείνα του Μπραμάντε, του Μιχαήλ Αγγέλου, του Μπερνίνι και του Τζιάκομο Ντέλλα Πόρτα. Μέσα στο ναό συναντήσαμε πολύ εντυπωσιακά και σημαντικά δημιουργήματα της παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως η Pieta (η αποκαθήλωση) του Μιχαήλ Άγγελου και το Ιερό Κουβούκλιο (Μπαλτακίνο) του Μπερνίνι. Καλλιτεχνικά, ο Άγιος Πέτρος αντιπροσωπεύει το θρίαμβο του ρωμαϊκού μπαρόκ, το οποίο έφτασε στο ζενίθ του σε μια ιστορική στιγμή όπου η καθολική εκκλησία ήθελε να αντιπροσωπευτεί και να ταυτιστεί με μια ασυναγώνιστη μεγαλοπρέπεια άνευ προηγουμένου.

Τις δύο τελευταίες μέρες πήγαμε στο Κολοσσαίο, το θρυλικό κέντρο των αιμοφόρων θεαμάτων που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή στην εποχή της παρακμής της. Είδαμε από κοντά την αρένα όπου χιλιάδες χριστιανοί έγιναν μάρτυρες της πίστης τους εισερχόμενοι από την πύλη της ζώσης σαρκός ενώ οι νεκροί απομακρύνονταν από την νεκρική πύλη. Ξεκουράσαμε το βλέμμα μας στους όμορφους κήπους της villa borgese και συνεχίσαμε επισκεπτόμενοι τον Βωμό της Πατρίδας ή palazzo Vittoriano, χτισμένο προς τιμήν του Βίκτωρα Εμμανουήλ, του πρώτου βασιλιά της ενοποιημένης Ιταλίας. Εκεί βρίσκεται και το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Ήρθε και η ώρα της επιστροφής. Γεμίσαμε τις βαλίτσες με τις νέες μας εμπειρίες και συμφωνήσαμε όλοι ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε ξανά στην αιώνια πόλη!

πωμη 3

Επιμέλεια: Μαυριδάκη Μαργαρίτα, Α΄ 3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης