«Η δύναμη της ψήφου των νέων: Γιατί οι νέοι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα εκλογικά μας δικαιώματα»

της  Αθηνάς Σκιντζή

 

Τα εκλογικά δικαιώματα αποτελούν τη θεμελιώδη πτυχή της δημοκρατίας. Παρέχουν στους πολίτες τη δυνατότητα να επιλέγουν τους ηγέτες τους και να διαμορφώνουν το μέλλον της χώρας τους. Ωστόσο, πολλοί νέοι είναι απαθείς απέναντι στην ψήφο, και πιστεύουν ότι η ψήφος τους δεν έχει σημασία ή ότι δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι για να πάρουν μια απόφαση. Σε αυτό το άρθρο (με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές), θα συζητήσουμε γιατί οι νέοι πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας τα εκλογικά μας δικαιώματα και γιατί η ψήφος μας έχει σημασία.

 

Πρώτα απ” όλα, οι νέοι είμαστε το μέλλον της χώρας μας. Θα είμαστε αυτοί που θα κληρονομήσουν τις συνέπειες των αποφάσεων της κυβέρνησης. Αν δεν ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, ουσιαστικά παραιτούμαστε από τον λόγο μας για το πώς διοικείται η χώρα μας. Κάθε ψήφος μετράει και οι νέοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ψήφος μας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των εκλογών.

 

Δεύτερον, οι νέοι έχουμε μια μοναδική οπτική απέναντι στον κόσμο. Έχουμε μεγαλώσει σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τους γονείς και τους παππούδες μας, με διαφορετικές αξίες, εμπειρίες και ανησυχίες. Ψηφίζοντας, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η φωνή μας θα ακουστεί και τα συμφέροντά μας θα εκπροσωπηθούν. Επιπλέον, συμμετέχοντας στη δημοκρατική διαδικασία, μπορούμε να επηρεάσουμε τις αποφάσεις για θέματα που είναι σημαντικά για μας, όπως η κλιματική αλλαγή, η εκπαίδευση και η κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Τρίτον, οι νέοι έχουμε τη δύναμη να διαμορφώνουμε το πολιτικό τοπίο. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει μια έξαρση της συμμετοχής των νέων στην πολιτική, είτε μέσω διαδηλώσεων, είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη φωνή μας και να επηρεάσουμε πραγματικά την πολιτική σφαίρα. Ψηφίζοντας, μπορούμε να συμβάλουμε στην εκλογή ηγετών που μοιράζονται τις αξίες μας και θα εργαστούν για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

 

Τέλος, τα εκλογικά δικαιώματα είναι σκληρά κερδισμένα και δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο δεν έχουν το δικαίωμα ψήφου και, σε ορισμένες χώρες, άνθρωποι έχουν αγωνιστεί ή και πεθάνει για αυτό το δικαίωμα. Επιλέγοντας να μην ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, δεν σεβόμαστε τις θυσίες που έκαναν όσοι αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία. Φαίνεται επίσης σαν να αγνοούμε το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που στερούνται αυτό το βασικό δικαίωμα.

 

Συμπεραίνοντας λοιπόν, οι νέοι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα εκλογικά μας δικαιώματα. Ψηφίζοντας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στο μέλλον της χώρας μας, να διαμορφώσουμε το πολιτικό τοπίο και να διασφαλίσουμε ότι η φωνή μας ακούγεται. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ψήφος μας έχει σημασία και ότι κάθε ψήφος μετράει. Σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία απειλείται διαρκώς, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για όλους μας να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα και να συμμετέχουμε στη δημοκρατική διαδικασία.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης