ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Χάρτης Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας του Γιώργου Σελλή

 

του Δημήτρη Χαρτοφύλλη (ο χάρτης  δημιουργήθηκε από τον Βασίλη  Σελλή)

 

Στην εποχή της κλιματικής κρίσης και των διενέξεων των κρατών του κόσμου εξαιτίας της ενέργειας, πίσω από φόβο της εξάντλησης των αποθεμάτων του ορυκτού πλούτου, βρίσκεται η πραγματικότητα των ανεξάντλητων πηγών ενέργειας. Το γεγονός αυτό βασίζεται στην αιώνια επανάληψη των φυσικών φαινομένων και της ροής της ενέργειας γενικότερα.

Με τον όρο ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) θεωρούμε τις εκμεταλλεύσιμες μορφές ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος (αιολικά πάρκα), ο ήλιος (ηλιακά πάνελ, ηλιακοί θερμοσίφωνες), η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Έχουν ως στόχο την οικολογική και βιώσιμη παραγωγή ενέργειας και την ανεξαρτητοποίηση του ανθρώπινου γένους από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία επιφέρουν την υπερμεγέθη ρύπανση του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα ως ενέργεια από ανανεώσιμες μη ορυκτές πηγές θεωρείται η αιολική, ηλιακή, αεροθερμική, γεωθερμική, υδροθερμική και ενέργεια των ωκεανών, υδροηλεκτρική, από βιομάζα, από τα εκλυόμενα στους χώρους υγειονομικής ταφής αέρια, από αέρια μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και από βιοαέρια.

Φαίνεται ότι μοναδική λύση για το ενεργειακό ζήτημα δεν η οικονομία στην κατανάλωση του ορυκτού πλούτου αλλά η στροφή σε βιώσιμα μοντέλα εκμετάλλευσης της ενέργειας που ρέει από πάντα και για πάντα γύρω μας. Παρολ΄αυτά τα κράτη επενδύουν περισσότερα στον εύκολο δρόμο της εξόρυξης υδρογονανθράκων παραμελώντας σε μεγάλο βαθμό την τεράστια οικονομική δυναμική που κατέχουν οι ΑΠΕ.

Η Ελλάδα, όπως παρουσιάζεται στον παραπάνω χάρτη, έχει αποκτήσει μέσα σε λιγοστά χρόνια ένα μεγάλο δίκτυο ηλεκτροπαραγωγής με ΑΠΕ ικανό να τροφοδοτήσει περίπου 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά. Μάλιστα στην χώρα μας υπάρχει ένας σημαντικός εθνικός φορέας το ΚΑΠΕ (Κέντρο ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας). Στόχος του είναι να προωθεί τις εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ορθολογικής χρήσης της ενέργειας και της εξοικονόμησής της, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί πως το  ΚΑΠΕ διαθέτει ένα επιτελείο 120 εξειδικευμένων επιστημόνων. Όσο, λοιπόν, η Ελλάδα ενισχύει το ηλεκτροπαραγωγικό της δυναμικό με τις ΑΠΕ, τόσο γρηγορότερα αποσύρονται οι λιγνιτικές μονάδες της χώρας. Γίνεται κατανοητό, πως η Ελλάδα μπορεί να συμβαδίζει με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των ΑΠΕ, στηρίζοντας με τη σειρά της την οικολογική αυτή προσπάθεια των εθνών.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης