Ανεργία

Unemployment

Ανεργία είναι η αδυναμία εξεύρεσης εργασίας αμειβόμενης και ανάλογης με τα προσόντα, τις ικανότητες και τις κλήσεις του ατόμου. Με τον όρο ανεργία υπονοείται η ακούσια αργία των ατόμων, που προσφέρουν την εργασία τους έναντι μισθού ή άλλου τρόπου αμοιβής εξαιτίας έλλειψης θέσεων εργασίας! Ποσοστό ανεργίας πάλι, είναι ο αριθμός των ανέργων διαιρούμενος με το σύνολο του εργατικού δυναμικού.

               

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2014 η ανεργία στη χώρα μας έφτασε το υψηλότατο ποσοστό 26,6%  ενώ το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου σημειώθηκε ποσοστό 27,8% . Παρά την μικρή τους πτώση τα ποσοστά παραμένουν να είναι ιδιαίτερα υψηλά για μία ανεπτυγμένη χώρα όπως η δική μας. 

 

Ξεφεύγοντας όμως από τους αριθμούς οι οποίοι δείχνουν μόνο την επιφάνεια του προβλήματος , αξίζει να διεισδύσουμε στα αίτια και στις επιπτώσεις του προβλήματος αυτού σε κάθε μέσο Έλληνα.

Αρχικά όσον αφορά τα αίτια θα πρέπει να τα αναζητήσουμε τόσο στην ίδια διάρθρωση της σύγχρονης οικονομίας όσο και στην κοινωνία μας. Η γενικευμένη χρήση της τεχνολογίας σε όλες τις φάσεις της παραγωγής και της διακίνησης των προϊόντων, καθώς και στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αποτελεί τη σημαντικότερη, ίσως, αιτία. Η μηχανή, συνδυάζοντας εκπληκτική αποτελεσματικότητα και χαμηλό κόστος συγκριτικά με τις αμοιβές των εργαζομένων, εισάγεται όλο και πιο τελειοποιημένη σε όλους τους τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα ζήτησης λιγότερου εργατικού δυναμικού. Αποτέλεσμα αυτής της δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης είναι αφενός μεν ο κορεσμός ορισμένων επαγγελμάτων, αφετέρου δε η έλλειψη ανθρώπων που διαθέτουν τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, είτε καταργούνται θέσεις εργασίας, είτε υπάρχει αδυναμία να καλυφθούν οι νέες που δημιουργούνται, καταλήγουμε στην ανεργία.

Ιδιαίτερα σημαντικός λόγος για την αύξηση της ανεργίας είναι και η οικονομική ύφεση που παρατηρείτε στην εποχή μας. Κύρια χαρακτηριστικά της χρήσης αυτής είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και, κατά συνέπεια, η μείωση της παραγωγής και οι απολύσεις εργαζομένων, η έλλειψη κεφαλαίων, οι ασύμφοροι όροι δανεισμού και η μεταφορά των παραγωγικών δραστηριοτήτων σε χώρους που εξασφαλίζουν ευνοϊκότερους όρους, κίνητρα, φτηνά εργατικά χέρια, πρώτες ύλες και κατάλληλα έργα υποδομής. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν φαύλο κύκλο, με αποτέλεσμα να κλείνουν επιχειρήσεις και να μην γίνονται επενδύσεις. Έτσι, και πολλοί εργαζόμενοι χάνουν τη δουλεία τους, αλλά και δε δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας . Τέλος, η υπερτίμηση της εισαγωγής ξένων προϊόντων, είτε επειδή είναι πιο φθηνά είτε επειδή πολλοί Έλληνες καταναλωτές είναι ξενομανείς, οδηγεί στη συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής και, γι’αυτό τον λόγο, στη μείωση των θέσεων εργασίας.

Μπορεί η ανεργία να οφείλεται σε οικονομικούς κυρίως λόγους, οι οδυνηρές, όμως, επιπτώσεις της επεκτείνονται σε όλες τις εκδηλώσεις της προσωπικής και κοινωνικής ζωής του ανέργου.

Με την εργασία του ο άνθρωπος εξασφαλίζει όχι μόνο τα αναγκαία προς το ‘’ζην’’ , αλλά και προς το ‘’ευ ζην’’. Εξοικονομεί τους απαραίτητους πόρους και τη μόρφωση του, τη ψυχαγωγία του και την άνεση του. Είναι ευνόητο πως ο άνεργος, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα αυτή, καταδικάζεται σε ένδεια και ποικίλες στερήσεις. Το χειρότερο είναι πως οι ανάγκες τον ωθούν συχνά σε συμβιβασμούς και εξαρτήσεις που τραυματίζουν το κύρος της προσωπικότητας του και την αξιοπρέπεια του. Τα  επιδόματα ανεργίας, που έχουνε θεσπιστεί, έρχονται μάλλον να επιβεβαιώσουν την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο άνεργος παρά να λύσουν κάποια προβλήματα.

Η ανεργία δε θέτει μόνο σε φοβερή ψυχική δοκιμασία τον άνθρωπο, αλλά του απαγορεύει επειδή του στερεί τις ευκαιρίες, να ολοκληρώσει τη προσωπικότητα του. Η ολοκλήρωση της προσωπικότητας προϋποθέτει την ανάπτυξη των πνευματικών δυνατοτήτων, αρμονικές σχέσεις με το συνάνθρωπο, ηθική και συναισθηματική πληρότητα. Ο άνεργος. Όμως, υστερεί σ’αυτό, όχι τόσο γιατί δε διαθέτει τα απαραίτητα μέσα που προσπορίζει στον άνθρωπο η εργασία, όσο γιατί η ίδια η εργασία, πέρα από την υλική, έχει κι εκπαιδευτική αξία. Στην εκτέλεση οποιουδήποτε έργου αντιμετωπίζονται δυσκολίες που, για να ξεπεραστούν, χρειάζεται να καταβάλουμε σωματικές δυνάμεις, να επιστρατεύσουμε τη φαντασία μας, να ασκήσουμε τη προσοχή μας, να δοκιμάσουμε τη κρίση μας και την αντίληψη μας, να επιμορφωθούμε, να ανταλλάξουμε σχέσεις με άλλους ανθρώπους και να συνεργαστούμε. Με όλα αυτά καινούργιοι ορίζοντες ανοίγονται μπροστά μας και η ζωή μας παίρνει άλλες διαστάσεις. Επειδή, λοιπόν, η εργασία δεν είναι απλώς ένα βιοποριστικό μέσο, αλλά προσφέρει ανεξάντλητες δυνατότητες για την ολοκλήρωση του ανθρώπου, είναι αυτονόητη η μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται ο άνεργος!

 Σακκάς Δημήτρης

 

 

Δημήτρης Σακκάς

Μπραχουσάι Θανάσης Ρενάλντο

Σχολιάστε

Top