Διαλειμματική Νηστεία: Η νέα τάση της διατροφής

Με τον όρο διαλειμματική νηστεία νοούμε το  διατροφικό μοτίβο το οποίο βασίζεται στον περιορισμό της ενεργειακής πρόσληψης. Η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να ταιριάζει αρκετά στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους στο να μην προλαβαίνουν ή στη μη επιλογή να καταναλώσουν πρωινό γεύμα με αποτέλεσμα το πρώτο τους γεύμα να είναι πιο αργά μέσα στη μέρα. μπορεί επίσης, να οδηγήσει στην απώλεια βάρους καθώς το διατροφικό πρόγραμμα αποποιείται καθώς εστιάζει σε λιγότερα, μεγαλύτερα γεύματα αποφεύγοντας τον υπολογισμό των θερμίδων.

Υπάρχουν ορισμένες ομάδες ατόμων για τις οποίες η διαλειμματική νηστεία είναι κατάλληλη, όπως οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, τα παιδιά και οι έφηβοι, οι αθλητές, τα άτομα με διαβήτη που λαμβάνουν αγωγή καθώς και τα άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών.

Οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν στα υγιή άτομα συμπεριλαμβάνουν την πείνα, την ευερεθιστότητα, την κόπωση, τη ζάλη και τους πονοκεφάλους, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος κατανάλωσης πολύ μεγάλων ποσοτήτων φαγητού κατά τη διάρκεια του παραθύρου σίτισης. Επιπλέον, η εκτενής διαλειμματική  νηστεία είναι πιθανό να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις καθώς και σε γαστρεντερικά προβλήματα.

Τα οφέλη της νηστείας ειναι η πέψη και η απορρόφηση που απαιτούν ενέργεια. Η κατανάλωση νερού, τσαγιού, σκέτου καφέ χωρίς ζάχαρη και γάλα δεν σπάει τη νηστεία. Οτιδήποτε περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη ή αλκοόλ θα σπάσει τη νηστεία, αφού θα οδηγήσει σε αύξηση της γλυκόζης μας στο αίμα. Σχετικά με τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως σουκραλόζη, ασπαρτάμη ή τα γλυκαντικά φυτικής προέλευσης σαν τη στέβια, φαίνεται να έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στη γλυκόζη του αίματος, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι όταν καταναλώνονται με μέτρο δεν σπάνε τη νηστεία.

Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει δημοφιλής για την απλότητα και την προσαρμοστικότητά της στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Ενώ δείχνει πολλά υποσχόμενη σε διάφορες πτυχές της υγείας, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο διατροφικό πρόγραμμα.

Πηγή: https://www.lifo.gr/tropos-zois/health-fitness/dialeimmatiki-nisteia-13-apantiseis-gia-tin-pio-dimofili-nea-tasi-sti

Ευαγγελία Πάτσια

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης