Αλκοολισμός

Αλκοολισμός ονομάζεται η πλήρης εξάρτηση ενός ατόμου από το αλκοόλ ή αλλιώς οινόπνευμα. Είναι η ακατανίκητη και ακατάσχετη δίψα και λαχτάρα για ποτό, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για τον ίδιο τον αλκοολικό όσο και για την οικογένειά του και για την κοινωνία γενικότερα. Ο αλκοολισμός είναι «ασθένεια» και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, όταν υπάρχει ιστορικό αλκοολισμού  στην οικογένεια, είναι πιθανόν να κληρονομηθεί ως προδιάθεση, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το παιδί ενός αλκοολικού ατόμου θα γίνει οπωσδήποτε αλκοολικό. Ο εθισμός στο αλκοόλ συχνά οδηγεί το άτομο σε παραβατικές συμπεριφορές  με ολέθριες επιπτώσεις, όπως σοβαρά τροχαία ατυχήματα, εγκατάλειψη σχολείου ή εργασίας, ενδοοικογενειακή βία, δυσκολία εύρεσης εργασίας, δυσχερείς κοινωνικές σχέσεις. Η στέρηση  οινοπνευματωδών ποτών κάνει το εθισμένο άτομο να υποφέρει και να εμφανίζει το σύνδρομο στέρησης αλκοόλ με τα εξής συμπτώματα:  ναυτία, τρέμουλο, αίσθημα έντονου φόβου, τρόμο, εφίδρωση, παραισθήσεις, κράμπες, ευερεθιστότητα, αυξημένη ή μειωμένη αρτηριακή πίεση, τάση για έμετο, έντονους σπασμούς, αναστάτωση, σύγχυση.

Η ίαση ενός αλκοολικού ατόμου δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με ιατρική βοήθεια και στήριξη από ειδικούς. Υπάρχουν πολλά προγράμματα θεραπείας αλκοολισμού, αρκεί το άτομο να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί το πρόβλημά του, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Η  οικογένεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό, καθώς οφείλει να πείσει το άτομο ότι χρειάζεται βοήθεια, να το στηρίξει, να δείξει κατανόηση, υπομονή και αγάπη και να ακολουθήσει μια σειρά συνεδριών μαζί με τον πάσχοντα, ώστε να επιστρέψει σιγά σιγά στην κανονική ζωή. Ωστόσο, αν ο ίδιος ο αλκοολικός δεν συναινέσει, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

Ο αλκοολισμός αποτελεί μάστιγα της κοινωνίας μας και οφείλουμε όλοι να μεριμνήσουμε. Βέβαια, το προλαμβάνειν είναι βέλτιστο του θεραπεύειν. Αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να λάβουμε μέτρα και να κάνουμε ό,τι περνάει απ΄ το χέρι μας, για να καταφέρουμε να πείσουμε τον εθισμένο στο αλκοόλ άνθρωπο να ζητήσει βοήθεια και να ξαναχτίσει από την αρχή τη ζωή του που έχει συθέμελα γκρεμιστεί.

Παρασκευή Πάτσια

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης