ΤΑ ΘΕΙΑ ΠΑΘΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

 

αρχείο λήψης (1)

» Ο Μεσσίας» 

Ο Μεσσίας είναι έργο που συνέθεσε ο Γκέοργκ-Φρήντριχ Χαίντελ το 1741. Ο Χαίντελ συνέθεσε το περίφημο ορατόριό του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να το παρουσιάσει στο Δουβλίνο, όπου θα μετέβαινε κατόπιν πρόσκλησης του αρμοστή της Ιρλανδίας, κόμη του Ντέβονσαϊρ, στο πλαίσιο μιας σειράς φιλανθρωπικών συναυλιών.

Πρόκειται για το δημοφιλέστερο ίσως θρησκευτικό έργο όλων των εποχών, που εξακολουθεί να μαγεύει τους ακροατές του ακόμα και σήμερα, 250 χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού του.

Το αγγλικό ποιητικό κείμενο του ορατορίου, βασίζεται κυρίως σε αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης (Προφητείες, Ψαλμοί, Ευαγγέλια, Επιστολές Παύλου, Αποκάλυψη Ιωάννου) και φέρει την υπογραφή του Τσαρλς Τζέννενς.

- Το έργο χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη: το πρώτο περιλαμβάνει τις προφητείες του Ησαΐα και τον ευαγγελισμό των ποιμένων, το δεύτερο επικεντρώνεται στο Θείο Πάθος και κλείνει με το περίφημο χορωδιακό «Αλληλούια», ενώ το τρίτο και τελευταίο μέρος έχει ως κεντρικό θέμα την Ανάσταση των νεκρών.

 

250px-Johann_Sebastian_Bach » Τα κατά Ματθαίον Πάθη»

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη (Matthäuspassion και Matthæus Passion) είναι ορατόριο  του Γιόχαν  Σεμπάστιαν Μπαχ . Ο Μπαχ συνέθεσε τα Κατά Πάθη το 1727. Μόνο δύο από τα τέσσερα (ή πέντε) πάθη που συνέθεσε σώζονται σήμερα, το άλλο είναι τα Κατά Ιωάννη Πάθη. Τα Κατά Ματθαίον Πάθη πρωτοπαίχτηκαν κατά πάσα πιθανότητα την Μεγάλη Παρασκευή  (11 Απριλίου) του 1727 στον Ναό του Αγίου Θωμά της Λειψίας  . Τα αναθεώρησε το 1736, και τα παρουσίασε ξανά στις 30 Μαρτίου 1736, συμπεριλαμβάνοντας αυτή τη φορά δύο εκκλησιαστικά όργανα στην ενορχήστρωση. Τα Κατά Ματθαίον Πάθη δεν ακούστηκαν έξω από την Λειψία μέχρι το 1829, όταν ο Φέλιξ Μέντελσον εκτέλεσε μια συντομευμένη και τροποποιημένη εκδοχή τους στο Βερολίνο  με μεγάλη επιτυχια.

To Ρέκβιεμ του Φορέ250px-John_Singer_Sargent_-_Gabriel_Fauré

 

Ο Γκαμπριέλ Φορέ (Gabriel Faure 1845-1924) είναι Γάλλος συνθέτης, οργανίστας, πιανίστας και δάσκαλος. Ήταν ένας από τους κορυφαίους Γάλλους συνθέτες της γενιάς του, και το μουσικό του ύφος επηρέασε πολλούς συνθέτες του 20ού αιώνα.

 

 

 

 

 

«Οι τελευταίες επτά λέξεις του Σωτήρα μας στον Σταυρό»

250px-Joseph_Haydn,_målning_av_Thomas_Hardy_från_1792

 

Υπήρξε παραγγελία του επισκόπου της ισπανικής πόλης Κάδιξ για να παιχθεί κατά τη διάρκεια των λειτουργιών της Μεγάλη Παρασκευής. Η πρεμιέρα του δόθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής του 1787 στον καθεδρικό ναό του Κάδιξ, μέσα σε υποβλητική ατμόσφαιρα. Η Εκκλησία ήταν καλυμμένη εσωτερικά με μαύρα πανιά. Το μοναδικό φως προερχόταν από ένα αναμμένο κερί στο κέντρο της εκκλησίας. Ο Χάυδν στοχάζεται μουσικά πάνω στα τελευταία λόγια του Χριστού, προτού παραδώσει το πνεύμα πάνω στο Σταυρό και μας δίνει ένα από τα πιο δυνατά έργα του.

 

Σχολιάστε

Top