Περί…. Δημοκρατίας

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Μάι• 17•20

Η λέξη δημοκρατία είναι μια λέξη που έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα και σίγουρα την ακούμε και την λέμε εκατομμύρια φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Τι είναι, όμως, η Δημοκρατία και πόσα ξέρουμε για αυτήν;
Ο όρος «Δημοκρατία» επινοήθηκε κατά τον πέμπτο αιώνα π.Χ., στην κλασική Ελλάδα, και χρησιμοποιήθηκε ως αντίθετη της μοναρχίας, της αριστοκρατίας και της ολιγαρχίας. Ο Κλεισθένης ήταν ο ιδρυτής της πρώτης δημοκρατίας κατά το 508-507 π.Χ. Αυτή δηλώνει «το πολίτευμα εκείνο στο οποίο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της συνέλευσης των εχόντων πολιτικών δικαιώματα».
Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης στην διάκριση των πολιτευμάτων αναφέρει ως πολιτεία την πραγματική δημοκρατία στην οποία όλοι εργάζονται για το κοινωνικό σύνολο. Αυτή είναι η πραγματική δημοκρατία το πολίτευμα που έχει ως σκοπό του το συνολικό καλό.
Όλα όσα μάθαμε ήταν πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα. Μα πόσα από αυτά γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο σχολικό μας συγκρότημα; Για να το διαπιστώσουμε σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια σύντομη έρευνα.

Έρευνα
Το δείγμα μας ήταν οι 28 εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς, στο Ειδικό Νηπιαγωγείο και στο Ειδικό Δημοτικό Καστοριάς. Όλοι συμπλήρωσα το παρακάτω ερωτηματολόγιο.

α

Για να διαμορφώσουμε την τρίτη και την τέταρτη ερώτηση χρησιμοποιήσαμε τα στατιστικά στοιχεία του Economist Intelligence Unit του 2018. Στην εικόνα που ακολουθεί βλέπουμε με πράσινο τις χώρες που έχουν μερική ή πλήρη Δημοκρατία.

β

Ερώτηση 1
Ποιος θεωρείται ιδρυτής της Αθηναϊκής Δημοκρατίας;

α

Ερώτηση 2

Ποιος αρχαίος Έλληνας είπε ότι «ο νόμος μοιάζει με τον ιστό της αράχνης: Τα μικρά αδύνατα πιάνονται σ’ αυτόν, ενώ τα ισχυρά τον σχίζουν και τον περνούν».

β

Ερώτηση 3
Πόσες χώρες έχουν δημοκρατία παγκοσμίως;

γ

Ερώτηση 4
Κυκλώστε τις χώρες που δεν έχουν Δημοκρατία;

δ

 

γ δ

Συμπεράσματα

Παρατηρώντας τις απαντήσεις που έδωσαν οι εκπαιδευτικοί στις δυο πρώτες ερωτήσεις μπορούμε να πούμε ότι περίπου οι μισοί γνώριζαν την σωστή απάντηση, τόσο για το ποιος ήταν ο ιδρυτής της Δημοκρατίας όσο και για τον νομοθέτη Σόλωνα.
Το 64% των εκπαιδευτικών φαίνεται να γνωρίζει πόσες χώρες έχουν Δημοκρατία παγκοσμίως. Οι 17 από τους 18 που απάντησαν σωστά στην ερώτηση 3 μπόρεσαν και να εντοπίσουν τις χώρες που δεν έχουν Δημοκρατία.
Η Ρωσία ήταν μια χώρα που προβλημάτισε το δείγμα μας. Αυτό συνέβη διότι το πολίτευμα της είναι Ομοσπονδιακή Προεδρική Δημοκρατία. Δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε τα χαρακτηριστικά αυτού του πολιτεύματος. Μπορούμε όμως να ανατρέξουμε σε παγκόσμιους οργανισμούς σύμφωνα με τους οποίους η Ρωσία δεν έχει Δημοκρατία.

 

Σχολιάστε

Top