Συνέντευξη με τον κ. Βλαστάρη (δικαιώματα και εκπαίδευση)

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Μάι• 17•20

Είχαμε την χαρά και την τιμή να συνομιλήσουμε με τον κ. Κωνσταντίνο Βλαστάρη και να του πάρουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Γιατί, όμως επιλέξαμε τον συγκεκριμένο άνθρωπο; Μήπως επειδή είναι δάσκαλος; μήπως γιατί είναι εμπνευστής του Μαγικού Πανεπιστημίου; Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με το θέμα της εφημερίδας μας που είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Είστε σίγουροι πως από τις πρώτες κιόλας γραμμές θα σας λυθούν όλες σας οι απορίες.

 κ

• Πού γεννηθήκατε;
Γεννήθηκα στην Καβάλα, αλλά η καταγωγή μου είναι από τα Λιμενάρια της Θάσου. Μεγάλωσα, λοιπόν, στα Λιμενάρια.
• Πού μένετε;
Τώρα μένω στην Καβάλα κοντά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο εργάζομαι.
• Τι δουλειά κάνετε;
Τώρα είμαι διευθυντής στο 2ο Δημοτικό σχολείο Καβάλας, αλλά βασικά είμαι και αισθάνομαι δάσκαλος.
• Γιατί επιλέξατε αυτή τη δουλειά;
Όταν σπούδαζα δεν ήμουν βέβαιος ότι θα γίνω δάσκαλος. Όταν όμως έκανα μάθημα στα παιδιά ως πρακτική εξάσκηση, την τελευταία μέρα όταν σχόλασα, έκλεισαν το δρόμο μου. Μου είπαν να ξαναπάω οπωσδήποτε από τη Δευτέρα. Αυτή η επικοινωνία και η αποδοχή που είχα από τα παιδιά με έκανε να νιώσω πως αυτή ήταν η δουλειά που θα μου ταίριαζε.
• Ποια τάξη ήταν η αγαπημένη σας και πώς έχετε περάσει σε αυτή;
Θα πω δυο τάξεις που τις θυμάμαι με πολλή αγάπη. Όταν ήμουν Δ δημοτικού φοιτούσα σε ένα σχολείο στη Θεσσαλονίκη. Εκεί μου έμαθαν πολλά παιχνίδια, αλλά κυρίως μου έμαθαν να αγαπώ τον αθλητισμό. Εκεί απέκτησα πολλούς φίλους. Ένας από αυτούς είναι και ο δημοσιογράφος Γιάννης Βοϊτσίδης που καλύπτει θέματα για την πόλη του και για τον ΠΑΟΚ. Η άλλη τάξη ήταν η ΣΤ τάξη που ήμουν στα Λιμενάρια με έναν καταπληκτικό δάσκαλο, τον κ. Ρακιντζή που πραγματικά έδινε έμπνευση στα παιδιά.
• Πότε γεννηθήκατε;
Γεννήθηκα στις 19 Ιουνίου του 1965.
• Έχετε παιδιά;
Ναι, έχω ένα γιο, ο οποίος είναι 19 χρονών. Είναι τώρα φοιτητής στην Ξάνθη στην Αρχιτεκτονική Σχολή και του αρέσει να σχεδιάζει.
• Πόσα χρόνια δουλεύετε ως δάσκαλος;
Δουλεύω 27 χρόνια ως δάσκαλος.
• Πόσων χρονών ήσασταν όταν αποφασίσατε να γίνετε δάσκαλος;
Ήμουν 21 χρονών.
• Έχετε κατοικίδιο;
Είχα ένα σκυλάκι για 14 χρόνια. Ήταν η Ζουζού, την είχαμε βρει στο δρόμο και την φροντίσαμε. Τώρα, όμως, δε ζει πια.
• Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο;
Είναι το βιβλίο «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» του Ιουλίου Βερν από πλευράς παιδικής λογοτεχνίας. Μου αρέσει επίσης και το βιβλίο «Το παιχνίδι με τις χάντρες» του Έρμαν Έσσε, το οποίο απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.
• Ποια είναι τα βασικά δικαιώματα των παιδιών;
Πιστεύω πως τα βασικότερα είναι η ελευθερία και η μόρφωση. Φυσικά, έχουν δικαίωμα να φάνε, να πάνε στο γιατρό, να παίξουν και πολλά άλλα. Ξαναλέω, πως για μένα τα πιο σημαντικά είναι η ελευθερία και η μόρφωση γιατί μέσω αυτών μπορείς να εξελιχθείς και να προοδεύσεις.
• Πώς σχετίζεται η εκπαίδευση με τα δικαιώματα των παιδιών;
Τα παιδιά είναι σημαντικό να μπορούν να συμβαδίζουν με την εποχή τους. Να αναπτύσσουν δεξιότητες ώστε να μπορούν να σταθούν ισότιμα αύριο μεθαύριο στην κοινωνία. Ο βασικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι να βοηθά στη δημιουργία ενός πολίτη που να μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και να βελτιώνει την ίδια την κοινωνία. Γι’ αυτό και πιστεύω πως είναι πάρα πολύ σημαντικό όλα τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση.
• Τι είναι το μαγικό πανεπιστήμιο;
Είναι μία οργάνωση που έχει σκοπό να ανοίξει τους δρόμους της γνώσης σε όλα τα παιδιά που το επιθυμούν και να βοηθήσει το κάθε παιδί να βρει την κλίση του. Να κάνει αυτό που αγαπάει.
• Ποιανού ιδέα ήταν η ίδρυσή του;
Η ιδέα ήταν αρχικά δική μου. Ασχολούμουν και με το Πανεπιστήμιο των Παιδιών στην Καβάλα και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα. Βέβαια, ακολούθησε και η πρόταση από τον Θωμά και την Άννα Μπίσμπα για κάτι ευρύτερο. Έτσι, μπορώ να πω ότι κατέληξε να είναι μια κοινή ιδέα και των τριών.
• Ποιοι είναι οι βασικοί συνεργάτες του μαγικού πανεπιστημίου;
Είναι ο Θωμάς ο Μπίσμπας και η Άννα η Μπίσμα, που είναι δύο καταπληκτικοί άνθρωποι από την Κατερίνη. Ο Θωμάς είναι ένας από τους καλύτερους αστροφυσικούς που διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα μας. Ενώ είναι πολύ νέος, (περίπου 35 χρονών) έχει περάσει από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Επίσης, είναι πολύ καλός μαραθωνοδρόμος και πολύ καλός αλεξιπτωτιστής. Ο Θωμάς αγάπησε αρχικά την ιδέα του Πανεπιστημίου των Παιδιών που ξεκίνησε εδώ στην Ελλάδα και μου πρότεινε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και στην Κατερίνη, όπου είναι η πόλη του. Το ξεκινήσαμε με την προοπτική να δραστηριοποιηθούν παιδιά από όλη την Ελλάδα. Και η αδερφή του η Άννα η Μπίσμπα, η οποία είναι φιλόλογος και η οποία επιμελείται την ιστοσελίδα του μαγικού πανεπιστημίου. Είναι μια πολύ όμορφη σελίδα με πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Εκεί μπορεί να βρει κανείς συνδέσμους από τις παρουσιάσεις που έχουν ήδη γίνει.
• Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος στο μαγικό πανεπιστήμιο;
Είναι πολύ απλό. Δηλώνει τη συμμετοχή του σε μία οποιαδήποτε δράση του μαγικού πανεπιστημίου. Μόλις δηλώσει το email του, αν φυσικά το επιθυμεί, θα ενημερώνεται για όλες τις δράσεις που πρόκειται να γίνουν.
• Πιστεύετε πως το μαγικό πανεπιστήμιο σχετίζεται με τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου;
Ένα από τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου, άρα και του παιδιού, είναι το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση. Και το μαγικό πανεπιστήμιο στοχεύει ακριβώς σε αυτό…. Να ανοίξει το δρόμο σε πολλά παιδιά έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε πολλούς τομείς της γνώσης, ακόμη και σε πράγματα που κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν πως είναι δύσκολα για τα παιδιά. Ο απώτερος στόχος μας είναι να δώσουμε στα παιδιά ερεθίσματα και εμπειρίες από πράγματα που δεν συναντούν συχνά.
• Η κυρία Ελένη μας έχει πει πως είστε και συγγραφέας. Ποια βιβλία έχετε γράψει; Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτά;
Έχω γράψει το παιδικό βιβλίο «Ο τρελός». Αυτό το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και αναφέρεται στην αξία του παιχνιδιού και της φιλίας. Τρελό στο σκάκι λένε τον αξιωματικό, επειδή προχωράει λοξά. Επίσης, έχω γράψει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο που λέγεται «Οι κόκκινοι λόφοι» από τις εκδόσεις Σαΐτα. Μιλά για τα προϊστορικά ορυχεία ώχρας στην Θάσο.
• Τι σας ώθησε να γράψετε βιβλία για παιδιά;
Μου αρέσει να είμαι δάσκαλος, να ακούω τα παιδιά και να προσπαθώ να τους δώσω αυτό που χρειάζονται… τα αφουγκράζομαι δηλαδή. Όλα αυτά προσπαθώ να τα επικοινωνήσω με τα παιδιά μέσα από τα βιβλία.
• Τι ευχή θα θέλατε να κάνετε σε όλα τα παιδιά του κόσμου;
Εύχομαι τα μην χάσουν ποτέ την παιδικότητά τους, να παραμείνουν για πάντα παιδιά, με καθαρή παιδική ψυχή, γιατί τα παιδιά ξέρουν να αγαπούν, να νοιάζονται, να συγχωρούν και να δίνουν ευκαιρίες περισσότερο από εμάς τους μεγάλους.
• Ποιο είναι το πιο ωραίο κομμάτι της δουλειάς σας;
Το πιο ωραίο κομμάτι της δουλειάς μου είναι ότι περιτριγυρίζομαι από μικρά παιδιά.

• Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς σας;
Το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς μου είναι ότι η ημέρα έχει 24 ώρες και δεν μου φτάνουν, γιατί πάντα μου αρέσει να σχεδιάζω πράγματα και δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τα παιδιά. Έτσι, θα ήθελα περισσότερο χρόνο.
• Αν θα μπορούσατε να κάνετε κάποια άλλη δουλειά, ποια θα ήταν αυτή;
Θα μου άρεσε να ήμουν ιστιοπλόος ή και ψαράς.
• Ποιες λέξεις σας έρχονται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «ισότητα»;
Μου έρχεται η λέξη δικαιοσύνη και η λέξη ελευθερία. Όλοι πρέπει να είμαστε και να νιώθουμε ελεύθεροι. Γιατί ελεύθερος μπορεί να είναι κάποιος όταν ισχύει η ισότητα.
• Ποια εικόνα σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «φτώχεια»;
Πάντα μου έρχεται μια εικόνα από παιδάκια στην Αφρική, που είναι πάρα πολύ αδύνατα, που σε κοιτάνε στα μάτια την ώρα που πεθαίνουν ή προσπαθούν να σωθούν. Είναι μια εικόνα που έχει τυπωθεί στο μυαλό μου από την παιδική μου ηλικία. Μάλιστα, όποτε έχω κάποιες δυσκολίες, σκέφτομαι πάλι αυτή την εικόνα και αμέσως συνειδητοποιώ ότι οι δυσκολίες μου δεν είναι πραγματικές δυσκολίες.
• Τι σκέψεις κάνετε όταν ακούτε τη λέξη «πρόσφυγας»;
Με πιάνει ένα μικρό ρίγος όταν ακούω τη λέξη «πρόσφυγας». Μου έρχεται στο νου ο πατέρας μου που ήτανε πρόσφυγας από την μικρασιατική καταστροφή και σαν πρόσφυγας ήρθε και εγκαταστάθηκε στη Θάσο. Πάντα τον θυμάμαι, γιατί τώρα δεν ζει, όταν έβλεπε έναν πρόσφυγα ή κάποιον άλλο που άφησε τη χώρα του πάντα τον ρωτούσε να μάθει για την ιστορία της ζωής του και δάκρυζε κάθε φορά που έλεγε τη λέξη πατρίδα.

Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Βλαστάρη για όλα!

Και για όλους εσάς που θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το Μαγικό Πανεπιστήμιο περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο που ακολουθει:

https://www.magikopanepistimio.org/

κξη

Σχολιάστε

Top