Πόσο καλά γνωρίζετε τα μυρμήγκια;

Από τον Άγγελο Π. 

 Τα μυρμήγκια

Νέα εικόνα (19)

Με τα μυρμήγκια συχνά «μοιραζόμαστε» ακόμα και το φαγητό, μας αφού έρχονται τα ίδια απρόσκλητα στο σπίτι μας. Τα μυρμήγκια απ΄ότι ξέρουμε είναι πιο παλιό είδος από εμάς κατά 145 εκατομμύρια χρόνια και έτσι έχουν και αυτά αναπτυχθεί.

Από τα πλάσματα του κόσμου μας ξέρουμε ότι μόνο τέσσερα βασίζονται στην γεωργία για την επιβίωσή τους. Αυτά είναι ένα ίδιος σκαθαριού που ζει στους φλοιούς των δέντρων, ο άνθρωπος ,οι τερμίτες και τα μυρμήγκια.

Πριν μια νεαρή βασίλισσα εγκαταλείψει τη φώλια της πάει σε ένα κήπο που έχουν μέσα στην φωλιά τους.  Εκεί μπορεί να βρει πολλούς μύκητες για να καλλιεργήσει, να φάει και να αναπαραχθεί.

Το μυρμήγκι μοιάζει πολύ στην εργατικότητα με τον άνθρωπο,  αλλά υπάρχουν κάποια είδη που δεν είναι εργατικά και δεν μπορούν, αλλά ούτε και ξέρουν να επιβιώσουν μόνα τους.  Έτσι κάνουν μάχη με άλλες φυλές για να πάρουν σκλάβους για να τους βοηθάνε στην επιβίωση τους. Επίσης τα μυρμήγκια μπορούν και θάβουν τα πεθαμένα μέλη της φυλής τους.

Νέα εικόνα (20)

Τα μυρμήγκια τα χρησιμοποιούν και οι ιθαγενείς, μιας και μπορούν να ράψουν πληγές ανθρώπων. Λοιπόν ας υποθέσουμε ότι είμαστε στην σαβάνα και έχουμε χτυπηθεί και δεν έχουμε ιατρικό εξοπλισμό. Τότε αν πάρουμε ένα συγκεκριμένο είδος μυρμηγκιού που ζει στην σαβάνα, μπορούμε να κλείσουμε την πληγή μας με τα χεριά μας και να αφήσουμε το μυρμήγκι να μας δαγκώσει στην πληγή. Μετά από όλα αυτά πρέπει να του κόψουμε το σώμα και να αφήσουμε το κεφάλι πάνω στο σχίσιμο της πληγής δαγκώνοντας την και έτσι μπορούμε να «ράψουμε» μια πληγή! 

Εμένα προσωπικά μου αρέσει να παρατηρώ τη συμπεριφορά τους. Αυτόν το καιρό έχω φτιάξει ένα μικρό εργαστήριο στο σπίτι μου όπου βλέπω καθημερινά τι προτιμάνε να τρώνε. Δείτε την παρακάτω εικόνα που σας έχω βάλει.  Είναι εντυπωσιακά ζώα τελικά!!!!!

Νέα εικόνα (21)

Σχολιάστε