ΤΑ ΠΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΑ ΠΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 Του Κώστα Στ. 

 

Το Πάσχα είναι μια από τις πιο γνωστές χριστιανικές γιορτές στον κόσμο. Η κάθε χώρα έχει και  τα δικά της έθιμα. Ποια είναι όμως τα πιο περίεργα; 

Φιvλανδία

Νέα εικόνα (27)

Αυτό το έθιμο θυμίζει λίγο Halloween. Tα παιδιά μασκαρεύονται και ζητιανεύουν στους δρόμους, ενώ στα χέρια τους κρατούν δύο μπαγκέτες. Στην δυτική, μάλιστα, Φινλανδία τα πυροτεχνήματα είναι το κέντρο της προσοχής. Σκοπός των κρότων και των πυροτεχνημάτων είναι να τρομάξουν τις μάγισσες που περιφέρονται ελεύθερες στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μεγάλης Παρασκευής και Μεγάλου Σαββάτου.

Ισπανία

Νέα εικόνα (28)

Τη Μεγάλη Τρίτη στην Ισπανία λαμβάνει χώρα ένας παραδοσιακός χορός (ο χορός του θανάτου) μέσα στους στενούς μεσαιωνικούς δρόμους. Κάθε άτομο που συμμετέχει στο χορό είναι μασκαρεμένο. Στο τέλος η παρέλαση καταλήγει σε μια πελώρια συγκέντρωση μασκαρεμένων σκελετών που κρατούν στα χέρια τους κουτιά γεμάτα στάχτη. Ο χορός αρχίζει τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για τρεις ώρες, μέχρι τις τρεις το πρωί που τα φαντάσματα προκαλούν την Αγία Τριάδα.

Γαλλία

Νέα εικόνα (29)

Περισσότερα από 4.500 αβγά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μιας γιγάντιας ομελέτας στους δρόμους της πόλης Χοξ, στη Γαλλία. Το γεύμα προορίζεται να σιτίσει 1.000 άτομα, ενώ το ψήσιμο γίνεται στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Σλοβακία

 Νέα εικόνα (30)

Τη Μεγάλη Δευτέρα σύμφωνα με την παράδοση τους οι άντρες πρέπει να βρέχουν τις γυναίκες τους με αρκετό νερό και στη συνέχεια με χειροποίητα μαστίγια φτιαγμένα από ιτιά να τις μαστιγώσουν. Το μαστίγωμα είναι συμβολικό για να έχουν  οι γυναίκες υγεία για όλο τον χρόνο. 

Γερμανία

Νέα εικόνα (17)

Στη Γερμανία, είναι εδώ και πολλά χρόνια έθιμο τα παιδιά να ψάχνουν την Κυριακή του Πάσχα χρωματιστά αυγά που έκρυψε ο λαγός την προηγούμενη νύχτα στους κήπους. Για τα παιδιά στην Γερμανία το κρύψιμο των αυγών και τα δώρα που φέρνει ο λαγός είναι το σημαντικότερο έθιμο. Κάτι αντίστοιχο του Αη Βασίλη που φέρνει τα δώρα τα Χριστούγεννα.

Ελβετία

Νέα εικόνα (22)

Σε ολόκληρη την Ελβετία αλλά ιδιαίτερα στα μικρά χωριά οι ντόπιοι μετατρέπουν τις βρύσες τους σε «πασχαλινά πηγάδια». Πιο συγκεκριμένα, βάφουν τις όψεις των πηγών και τοποθετούν λουλούδια για τη διακόσμησή τους. Σκοπός είναι να γιορτάσουν τη σημασία τους για τις ξηρές περιοχές των Άλπεων.

Σχολιάστε