Αυτά Είναι τα πιο Παράξενα Πασχαλιάτικα Έθιμα από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Από Γιώργο Μ.

Βερμούδες Στις Βερμούδες τη Μεγάλη Παρασκευή οι ντόπιοι πετάνε χαρταετό, τρώνε κέικ από μπακαλιάρο και ζεστά ψωμάκια σε σχήμα σταυρού. Η παράδοση λέει πως το έθιμο ξεκίνησε από μια δασκάλα που προσπαθούσε να εξηγήσει στους μαθητές της την Ανάληψη του Χριστού στους ουρανούς. Έτσι έφτιαξε έναν χαρταετό σε σχήμα σταυρού και από τότε αυτό το έθιμο καθιερώθηκε.

Θράκη  μετά το  κάψιμο Η στάχτη μοιράζεται στους κατοίκους για να τη ρίξουν πάνω από τα μνήματα των αγαπημένων τους προσώπων.

Πολωνία Αν βρεθείτε Πάσχα στην Πολωνία και σας μπουγελώσουν μην παραξενευτείτε. Το μπουγέλωμα είναι παραδοσιακό έθιμο των Πολωνών και το αποκαλούν «Smingus-Dyngus». Τη Δευτέρα του Πάσχα έφηβοι βρέχουν τον κόσμο με κουβάδες και νεροπίστολα. Το έθιμο, μάλιστα, λέει πως τα κορίτσια που θα βραχούν εκείνη τη μέρα θα παντρευτούν μέσα σε ένα χρόνο.

Γαλλία Το Πάσχα στη Νότια Γαλλία περιλαμβάνει μια τεράστια ομελέτα στο κέντρο της πόλης. Τη Δευτέρα του Πάσχα φτιάχνεται μια ομελέτα από 4.500 αυγά και με αυτήν ταΐζονται 1.000 άνθρωποι. Το έθιμο ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια όταν ο Ναπολέων μαζί με τον στρατό του σταμάτησε σε μια πόλη εκεί κοντά και έφαγε ομελέτα. Η ομελέτα άρεσε τόσο πολύ στον Ναπολέων που διέταξε τους κατοίκους της πόλης να μαζέψουν τα αυγά τους και να φτιάξουν μια τεράστια ομελέτα για τον στρατό του για την επόμενη μέρα.

 Νέα εικόνα (13)

Φινλανδία Στη Φινλανδία τα παιδιά βάφονται και ντύνονται με έντονα χρώματα και φουλάρια στα κεφάλια τους. Τριγυρνούν στους δρόμους μεταφέροντας σκουπόξυλα, μπρίκια και κλαδιά ιτιάς. Σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Φινλανδίας οι άνθρωποι καίνε φωτιές την Κυριακή του Πάσχα, μια σκανδιναβική παράδοση που απορρέει από την πεποίθηση ότι οι φλόγες διώχνουν τις μάγισσες.

Νορβηγία Στη Νορβηγία έχουν ένα ιδιαίτερο παράξενο έθιμο. Οι κάτοικοι διαβάζουν ανατριχιαστικές ιστορίες και βιβλία θρίλερ. Η παράδοση λέει πως το έθιμο ξεκίνησε το 1923 όταν ένας εκδότης θέλησε να διαφημίσει ένα βιβλίο εγκλήματος στην μπροστινή σελίδα εφημερίδας. Ο κόσμος δεν κατάλαβε ότι επρόκειτο για διαφήμιση και θεώρησαν την είδηση του εγκλήματος αληθινή. Από τότε, κάθε Πάσχα οι περισσότεροι διαβάζουν ένα αστυνομικό βιβλίο ή θρίλερ.

Ζάκυνθος Στη Ζάκυνθο τα πασχαλινά έθιμα αποκαλούνται αντέτια και είναι και πολλά και πολύ ενδιαφέροντα. Ένα από τα πιο περίεργα έθιμα είναι αυτό που γίνεται την Μεγάλη Παρασκευή. Οι κάτοικοι αφαιρούν τις πινακίδες των καταστημάτων και τις πηγαίνουν στην πλατεία. Οι μαγαζάτορες πηγαίνουν την επόμενη μέρα το πρωί να βρούνε την πινακίδα τους. Αυτό είναι ένα έθιμο που κρατάει από πολύ παλιά, αν και τα τελευταία χρόνια με τις ηλεκτρικές πινακίδες έχει γίνει λίγο πιο δύσκολο το όλο εγχείρημα. Κατά τα άλλα, και στη Ζάκυνθο οι νοικοκυρές ρίχνουν κανάτια από τα μπαλκόνια τους. Το Ευαγγέλιο ψάλλεται με μουσικό τρόπο όπως προστάζει η Επτανησιακή παράδοση και η Αναστάσιμη ακολουθία γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μόνο στην πλατεία του Αγίου Μάρκου

http://spirossoulis.com/afta-einai-ta-pio-paraxena-pashaliatika-ethima-apo-tin-ellada-kai-ton-kosmo/.

Σχολιάστε