Τσιντσιλά, ένα ζωάκι που κινδύνεψε λόγω της ομορφιάς του

Το τσιντσιλά είναι ένα ζωάκι, μικρό σε μέγεθος που μοιάζει με λαγό. Το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του είναι  το  λεπτό και μαλακό σαν μετάξι  τρίχωμα του με περισσότερες από 20.000 τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό. Αυτός ήταν ο λόγος που το τσιντσιλά έγινε είδος προς εξαφάνιση αφού οι άνθρωποι το κυνηγούσαν για την εκμετάλλευση της γούνας του. Το διεθνές εμπόριο της γούνας του  ξεκίνησε το 1500 μ.Χ., με απoτέλεσμα τα τσιντσιλά να είναι πολύ σπάνια τον 19ο αιώνα.

Τότε άρχισε η εκτροφή αυτού του όμορφού ζώου για να παράγονται ακόμα πιο εύκολα οι πανέμορφες γούνες που κάθε κυρία ονειρευόταν να αποκτήσει χωρίς να τη νοιάζει η τύχη αυτών των αξιαγάπητων τρωκτικών.

Ευτυχώς για τα τσιντσιλά, στον αιώνα μας αναπτύχθηκε το φιλοζωικό κίνημα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έκαναν δράσεις για να σταματήσει η παραγωγή γούνας από ζωάκια και να αντικατασταθεί με συνθετικά υλικά.

chinchilla 2

Συνήθως έχει χρώμα γκρίζο ασημί, αλλά υπάρχουν διάφορες χρωματικές παραλλαγές που αναπτύχθηκαν στην αιχμαλωσία. Στη φύση, τα τσιντσιλά ζουν σε αποικίες. Συνήθως ξεπερνούν τα 20 χρόνια ζωής, εκτός αν ζουν σε χώρες που δεν μπορούν να συνηθίσουν το κλίμα.

Ι.Κ

Πηγή: Βικιπαίδεια

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης