Πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία

Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου στις 5:00 το πρωί ήχησαν οι σειρήνες των βομβαρδισμών στην Ουκρανία.  Ο περισσότερος κόσμος εγκατέλειψε τα σπίτια του και έτρεξε σε καταφύγια.

Ο  Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρεί την Ουκρανία και τη Ρωσία αχώριστες, «έναν λαό, ένα ενιαίο σύνολο».  Αμφισβήτησε, ουσιαστικά, την ύπαρξη της Ουκρανίας, αναφέροντας ότι έχουν παρόμοια γλώσσα, κοινή ιστορία και πολιτισμό. Η Ουκρανία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, πριν την κατάρρευσή της, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1991, και συνορεύει, ανατολικά, με τη Ρωσία. Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης είχε αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της Ρωσίας, μείωσε τα εδάφη της και αποδεκάτισε τον πληθυσμό της. Αποδυνάμωσε, ακόμη, την εικόνα της Ρωσίας ως υπερδύναμη και, όπως θεώρησε η Μόσχα, την κατέστησε περισσότερο ευάλωτη σε επιθέσεις, μετά τη γνωστοποίηση των προθέσεων της Ουκρανίας να ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι σήμερα ο απολογισμός των καταγεγραμμένων θυμάτων από τη ρωσική εισβολή, ανέρχεται σε 352 αμάχους νεκρούς από τις επιθέσεις και πάνω από 1.680 τραυματίες.  Στους 10 έχουν φτάσει οι Έλληνες νεκροί στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από βομβαρδισμούς, το Σάββατο 26/2.

Στιγμιότυπο οθόνης 2022-02-28 211453

Οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ουκρανία που κατέφθασαν στην Ελλάδα, διέφυγαν ως τη Ρουμανία με τα πόδια, οι περισσότεροι έχουν συγγενείς που ζουν μόνιμα στη χώρα μας, ενώ κάποιοι είναι Έλληνες ομογενείς.

Τα θύματα του πολέμου είναι πάντοτε οι απλοί άνθρωποι που δε φταίνε σε τίποτε.  Τα παιχνίδια των ισχυρών παίζονται στις πλάτες τους, όπως έχει δείξει η ιστορία.

Μακάρι αυτός ο πόλεμος να λήξει γρήγορα.

Πηγές:

https://www.news247.gr/kosmos/polemos-stin-oykrania-i-zoi-ton-anthropon-sta-katafygia.9545529.html

https://www.avgi.gr/diethni/408521_koitontas-piso-apo-parapetasma

https://www.ethnos.gr/greece/article/197521/polemosoykraniaseathhnakaithessalonikhoiprotoiprosfyges

https://www.tanea.gr/2022/02/28/greece/oukrania-stin-athina-oi-protoi-prosfyges-pos-ksefygan-apo-ton-efialti-tou-polemou/

Πηγή εικόνας άρθρου: Capital.gr

Χ.Ζ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης