Γιατί το σάντουιτς οφείλει την ύπαρξή του στα τυχερά παιχνίδια;

Το σάντουιτς δεν ήταν εξαρχής το πασίγνωστο σνακ που είναι στις μέρες μας, αλλά μια ιστορική πόλη στη νοτιοανατολική Αγγλία με 6.800 κατοίκους. Ο τέταρτος κόμης του Σάντουιτς, ο Τζον Μόνταγκιου (1718- 1792), έμεινε στην Ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που «επινόησε» το συγκεκριμένο είδος φαγητού, το οποίο μάλιστα πήρε τιμητικά το όνομά του.

Ας δούμε, όμως, την ιστορία από την αρχή. Ο κόμης ήταν μανιώδης χαρτοπαίκτης και όπως ήταν φυσικό περνούσε όλες τις ώρες τις ημέρας κρατώντας μια τράπουλα! Πολλές φορές, μάλιστα, ξεχνούσε ακόμη και να φάει ή δυσκολευόταν να τρώει και να παίζει ταυτόχρονα. Συνήθως οι υπηρέτες του έφερναν σε ένα πιάτο λίγο χοιρομέρι και ψωμί, για να έχει ο κόμης το κατιτίς του, να του φύγει η… λιγούρα.

Ο Τζον Μόνταγκιου έπιανε ένα κομμάτι κρέας με τα δάχτυλα και λίγο ψωμί, όποτε πεινούσε, ενώ συνέχιζε να κρατά την τράπουλα και να παίζει. Το αποτέλεσμα ήταν να λαδώνονται τα χαρτιά και αυτό να δυσανασχετεί τους συμπαίκτες του, οι οποίοι άρχισαν να παραπονιούνται για τη συνήθειά του αυτή. Μην ξέροντας τι να κάνει, ο κόμης σκέφτηκε κάτι… ιδιοφυές.

Έδωσε εντολή στον υπηρέτη να βάζει το χοιρομέρι μέσα σε δύο φέτες ψωμί, έτσι ώστε να μπορεί να πιάνει το φαγητό του χωρίς να λερώνει τα χέρια του. Έτσι κι έγινε! Η ιδέα αυτή ενθουσίασε τον κόμη αλλά και τους συμπαίχτες του, οι οποίοι ζητούσαν συνέχεια να φάνε και αυτοί «το ίδιο με τον Σάντουιτς». Έτσι καθιερώθηκε προσθέτοντας διάφορα υλικά μέσα σε δύο φέτες ψωμί. Από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί τη Νο1 επιλογή γρήγορου φαγητού σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο «λαδωμένος» κόμης έμεινε στην ιστορία για την εμπνευσμένη δημιουργία του και όχι για κάποιον πολεμικό ή πολιτικό του… άθλο!

Εκτός από τον Κόμη Montagu, υπάρχει ένα ακόμη πρόσωπο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξάπλωση του ψωμιού με γέμιση. Ο Αμερικανός εφευρέτης Otto Frederick Rohwedder είναι εκείνος που έκανε viral τη γαστρονομική πρόταση, πολύ πριν ο όρος γίνει cool, δημιουργώντας την πρώτη αυτοματοποιημένη μηχανή κοπής ψωμιού, το 1928. Ο Rohwedder παρουσίασε τη δημιουργία του στην Chillicothe Baking Company του Μιζούρι, και σύντομα αρτοποιεία και παρεμφερείς επιχειρήσεις της περιοχής έσπευσαν να τη προμηθευτούν, κάτι που στη συνέχεια έκαναν πολλοί και από γειτονικές πολιτείες των ΗΠΑ. Δυστυχώς για τον ίδιο, δεν πρόλαβε να κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία του, με αποτέλεσμα άλλες εταιρείες να το κάνουν και να οικειοποιηθούν ασφαλώς τα κέρδη που προέκυψαν τις επόμενες δεκαετίες.

 Μια καταπληκτική συνταγή για σάντουιτς

images (1)

Υλικά

      Ψωμί της αρεσκείας μας (μπαγκέτα)

      Γαλοπούλα ή όποιο αλλαντικό προτιμάτε

      Τυρί του τοστ

      Ντομάτα

      Μαρούλι

      Μαγιονέζα

      Αυγό

      Αβοκάντο

      Μαρμελάδα ντομάτας

      Αγγούρι σε φλούδες

Εκτέλεση

Κόβουμε την μπαγκέτα στη μέση. Έπειτα τηγανίζουμε ένα αυγό και το κρατάμε στην άκρη. Τοποθετούμε μέσα στα δύο κομμάτια ψωμί το τυρί του τοστ, την γαλοπούλα, το αυγό, την ντομάτα, το μαρούλι, το αβοκάντο, το αγγούρι, την μαγιονέζα και την μαρμελάδα ντομάτας. Κόβουμε στην μέση και απολαμβάνουμε.

♥Καλή όρεξη!♥

Α.Κ

Πηγές:

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης