Βακίτα, μικρή θαλάσσια αγελάδα

Το Βακίτα  είναι ένα θηλαστικό θαλάσσιο  ζώο υπό εξαφάνιση.  Είναι ένα από τα πιο σπάνια είδη  δελφινιού και το όνομά της σημαίνει «μικρή αγελάδα».

Ζει σε μια περιοχή 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Άνω Κόλπου της Καλιφόρνιας. Διαλέγει επίτηδες τα πιο θολά νερά για να αποφεύγει τους ψαράδες. Δυστυχώς η Βακίτα κινδυνεύει να εξαφανιστεί, αφού στην τελευταία καταγραφή βρέθηκαν μόλις 60. Καθώς οι ψαράδες κυνηγάνε μικρότερα ψάρια και γαρίδες, πιάνουν στα δίχτυα τους και τη Βακίτα. Συνήθως κυνηγάνε ένα μικρό ψάρι, που λέγεται totoaba και η τιμή του φτάνει σε μερικές  χιλιάδες δολλάρια. Έτσι η Βακίτα γίνεται παράπλευρη απώλεια των γκουρμέ προτιμήσεων των ανθρώπων.

Το μέσο μήκος για το θηλυκό είναι 1,40 μέτρα. Το αρσενικό είναι λίγο μικρότερο, 1,34. Τα πτερύγιά του είναι αναλογικά μεγαλύτερα από αυτά των συγγενών του. Τις περισσότερες φορές καταγράφονται να κυκλοφορούν ανά δύο, ή και -σπανιότερα- σε ομάδες των 8-10. Γενικά θεωρούνται πολύ κοινωνικά και αλλάζουν συχνά ομάδες συνεύρεσης. Αναπαράγονται συνήθως γύρω στον Μάρτιο, με κύηση που φτάνει τους 10-11 μήνες. Φτάνουν το πολύ σε ηλικία 21 ετών.

αρχείο λήψης (3)

Άραγε υπάρχει ελπίδα να σωθεί αυτό το συμπαθητικό θηλαστικό της θάλασσας; Σύμφωνα με τον  Ομάρ Βιντάλ, επικεφαλή του WWF Μεξικού, «Αν ο πρόεδρος θέλει να σώσει το είδος, αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να απαγορεύσει εντελώς το ψάρεμα με δίχτυα και να ελέγξει την εφαρμογή του. Δεν υπάρχει χρόνος να γίνει οτιδήποτε άλλο».

Πηγή: wikipedia

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Φ.Α

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης