FAST FASHION

Η Γρήγορη Μόδα ( Fast Fashion) και η επιρροή της

Η γρήγορη μόδα αποτελεί τη βασική θεματολογία σε πολλά blog , σε Youtube κανάλια , αλλά και σε συζητήσεις νέων .

Η γρήγορη μόδα αφορά την βιομηχανία της μόδας , την οποία πολλές εταιρίες επιλέγουν ως μέθοδο προωθητικών ενεργειών να κυκλοφορούν και να παράγουν συνεχώς νέα κολεξιόν ρούχων , δημιουργώντας πολλές και διαφορετικές σεζόν μέσα στις ήδη υπάρχουσες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον από τον όγκο των ρούχων που παράγονται και από τα υλικά που χρησιμοποιούν. Τα ρούχα είναι μαζικής παραγωγής , χαμηλής τιμής και ποιότητας και δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Εκείνοι που είναι ενάντια στην βιομηχανία της γρήγορης μόδας , δεν επιλέγουν να αγοράζουν ρούχα τέτοιων επιχειρήσεων , καθώς δεν συμφωνούν με την πολιτική των εταιρειών αυτών . Άλλωστε , το χαμηλό κόστος σημαίνει φθηνό εργατικό δυναμικό , που στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύεται από άθλιες συνθήκες εργασίας και κατ’επέκταση κακομεταχείριση . Αυτό που προσπαθούν να πετύχουν οι άνθρωποι με την αγοραστική τους δύναμη είναι να σταματήσουν να αγοράζουν ρούχα με σκοπό να συνετίσουν τις εταιρείες να αλλάξουν τον τρόπο παραγωγής τους και τον τρόπο αντιμετώπισης του προσωπικού τους.

Εδώ έρχεται η δική μου ένσταση . Στην ουσία , όλοι είμαστε κατά της ιδεολογίας της γρήγορης μόδας , όμως είναι πραγματικά δύσκολο να αλλάξει αύτη η νοοτροπία. Επιπλέον, μπορεί θεωρητικά  οι πεποιθήσεις μας να είναι σωστές,  όμως είμαστε όλοι επιρρεπείς σε ‘ καταχρήσεις ’ ακόμη και αν γνωρίζουμε τις συνέπειες αυτών. Παρόλ’ αυτά κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την σημασία της λέξης εγκράτεια , ενώ κάποιοι άλλοι ίσως όχι.

Ο μοναδικός σκοπός μιας εταιρείας είναι το κέρδος με οποιοδήποτε κόστος , ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα υπερβεί τα όρια . Ωστόσο , η σοβαρότητα της κατάστασης δεν θα επηρεάσει στον ίδιο βαθμό όλους τους ανθρώπους , διότι καθένας έχει την δική του κριτική σκέψη και αντιλαμβάνεται  το ζήτημα διαφορετικά.

Έτσι , για να μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα της γρήγορης μόδας , δεν είναι αρκετή η ενημέρωση του κόσμου , καθώς το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Για να λυθεί , θα πρέπει να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους αυτών των εταιρειών να αναγνωρίσουν την προσωπική τους αξία και να μην δέχονται να δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Κάτι που δεν είναι εφικτό στις υποανάπτυκτες χώρες λόγω έλλειψης εκπαίδευσης , η μόνη λύση είναι να κάνουμε τους εργαζόμενους στις ήδη ανεπτυγμένες χώρες να σταματήσουν να εργάζονται για αυτές τις εταιρείες. Ουσιαστικά , οι άνθρωποι , όσο λυπηρό και αν είναι , θα ενδιαφερθούν περισσότερο για τον εαυτό τους παρά για τον συνάνθρωπο τους. Αλλά από την στιγμή που ο καθένας αρχίζει να σκέφτεται αποκλειστικά τον εαυτό του , οι ενέργειες του επηρεάζουν θετικά τους γύρω του , τους συνανθρώπους του.

Όσοι εργάζονται σε διεφθαρμένες επιχειρήσεις θεωρούνται συνεργοί στο έγκλημα. Αν ο καθένας είχε αυτοεκτίμηση στην ηθική θα ήταν δύσκολο να κλονιστεί η σχέση με τον εαυτό του .Ο άνθρωπος που αναγνωρίζει την αξία του και βάζει τον ίδιο του  τον εαυτό πάνω από όλους και από όλα. Αν όλοι έπρατταν με αυτό τον τρόπο, θα εξαλειφόταν η αδικία , επειδή αν δεν δέχονται να εργάζονται κάτω από συνθήκες εργασίας που δεν τους αξίζουν , τότε αυτομάτως η εταιρεία θα χάσει το εργατικό δυναμικό της , τα προϊόντα της , άρα και τα έσοδα της. Εφόσον , δεν θα έχει κέρδος θα αναγκαστεί να αλλάξει την πολιτική της.

Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε τα αρνητικά της » Γρήγορης Μόδας» να μετατραπούν σε θετικά στοιχεία μιας περισσότερο » Βιώσιμης Μόδας». Αρκεί ελάχιστη προσπάθεια από τον καθένα μας , για να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή.

Ντούνια Χρυσούλα – Ιωάννα

Β4

16/12/2021

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης