ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ
Γράφει ο Δημήτριος Καρανάτσιος, Β΄3
Μερικά από τα ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση στον πλανήτη είναι και τα εξής:
Χελώνα καρέτα καρέτα
Οι απειλές που αντιμετωπίζει η χελώνα καρέτα σχετίζονται με την υποβάθμιση των παραλιών και των οικοσυστημάτων, σε συνδυασμό με την ρύπανση από πλαστικά στη θάλασσα καθώς και την φωτορύπανση και ηχορύπανση. Συχνά κινδυνεύει από σύγκρουση με σκάφη που πλέουν στην περιοχή της ή παγιδεύεται σε αλιευτικά εργαλεία, ενώ δυστυχώς θλιβερή πραγματικότητα είναι και η ηθελημένη θανάτωση από ανθρώπους. Τέλος ευθύνονται οι εξορύξεις υδρογονανθράκων που απειλούν την ζωή της και φυσικά η γενικότερη κλιματική αλλαγή.
Τίγρη
Μόλις το 5% των περιοχών που κάποτε αποτελούσαν το σπίτι της είναι πλέον διαθέσιμο για τις τίγρεις, ενώ μια τίγρη πωλείται έως και 70.000 δολάρια στο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, για τις δήθεν μαγικές και θεραπευτικές ιδιότητες του δέρματος και άλλων κομματιών του σώματός της.
Πάντα
Δυστυχώς, η διάνοιξη δρόμων, η αποψίλωση των δασών για ξυλεία ή για καλλιέργειες, η κλιματική κρίση αλλά και η άναρχη ανάπτυξη του τουρισμού περιορίζουν και κατακερματίζουν τον βιότοπό του, απειλώντας το με εξαφάνιση.
Δελφίνι
Ο μεγαλύτερος «φυσικός εχθρός» των δελφινιών είναι δυστυχώς ο άνθρωπος. Η τυχαία ή ηθελημένη θανάτωση σε δίχτυα, η πετρελαϊκή ρύπανση, η μόλυνση από τη συσσώρευση τεχνητών χημικών ενώσεων στους ιστούς τους, η όχληση από σκάφη αναψυχής, η κλιματική αλλαγή, η ηχορύπανση, η συνολική υποβάθμιση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και η μείωση της διαθέσιμης τροφής, απειλούν όλα τα είδη δελφινιών.
Πολική αρκούδα
Οι πολικές αρκούδες εξαρτώνται άμεσα από τον θαλάσσιο πάγο για να αναθρέψουν τα μικρά τους αλλά και για να βρουν τροφή. Το ραγδαίο λιώσιμο των πάγων, λόγω της κλιματικής κρίσης, καταστρέφει λοιπόν το ίδιο τους το σπίτι.
Φώκια
Η Μεσογειακή φώκια στις μέρες μας είναι από τα σπανιότερα θηλαστικά της Ευρώπης. Με τα ψάρια των θαλασσών να έχουν υποστεί δραματική μείωση, κινδυνεύει από έλλειψη τροφής. Παγιδεύεται συχνά στα αλιευτικά εργαλεία, όπου μπορεί να τραυματιστεί ή και να θανατωθεί, ενώ ειδικά τα νεαρά φωκάκια, που δεν έχουν μάθει ακόμα να κολυμπούν, μπορεί να τραυματιστούν θανάσιμα από τα «δίχτυα φαντάσματα» που ξεμένουν στον βυθό της θάλασσας. Όπως και όλα τα θαλάσσια θηλαστικά, κινδυνεύει επίσης από την ρύπανση των θαλασσών, την όχληση από τα σκάφη και την κλιματική κρίση.
Βάτραχος της Καρπάθου
Ο βάτραχος της Καρπάθου ( Pelophylax cerigensis) αποτελεί ενδημικό είδος, καθώς συναντάται μόνο στην Ελλάδα. Παράλληλα, αξιολογείται ως το πιο απειλούμενο είδος βατράχου στην Ευρώπη. Οι απειλές που δέχεται – κυρίως έμμεσες, αλλά εξαιρετικά σοβαρές – σχετίζονται με την απώλεια ή υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων του, δηλαδή του «σπιτιού» του.
Όπως συμβαίνει και με άλλα είδη αμφιβίων που ζουν σε συνθήκες διπλού νησιωτισμού, δηλαδή σε μικρές διάσπαρτες υδατοσυλλογές πάνω σε νησιά, οι δυνατότητες διασποράς του είναι ελάχιστες. Αν και στις απομονωμένες τοποθεσίες όπου ζει προστατεύεται από πιθανές επικίνδυνες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γεννούν μία σειρά από κινδύνους που, λόγω της περιορισμένης κατανομής του, απειλούν άμεσα το σύνολο του εύθραυστου πληθυσμού του.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.