Εφηβική Χορτοφαγία

Γράφει η Βασιλοπούλου Ελένη Γ1
Όλο και περισσότεροι έφηβοι επιλέγουν να μην τρώνε κόκκινο κρέας, πουλερικά ή ψάρι και προτιμούν να γίνουν χορτοφάγοι. Ωστόσο, συχνά αντιμετωπίζουν τόσο την πίεση των γονιών τους, οι οποίοι ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους και επιθυμούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους, όσο και από τους συνομήλικούς τους, οι οποίοι βρίσκουν την απόφασή τους παράξενη.
Πιθανόν οι πιο συχνές ερωτήσεις που δέχονται οι χορτοφάγοι έφηβοι έχουν να κάνουν με την διατροφική επάρκεια των φαγητών που επιλέγουν να τρώνε, ιδιαίτερα οι έφηβοι οι οποίοι είναι στην ανάπτυξη και έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν με ασφάλεια να απολαύσουν την διατροφή των χορτοφάγων. Το κλειδί για μια υγιεινή χορτοφαγική διατροφή είναι η ποικιλία. Στην σκέψη ότι η καθημερινή διατροφή μας αποτελείται μόνο από ανθυγιεινά φαγητά, πρέπει να ανησυχούμε εξίσου, αν τρώμε μόνο σαλάτες και λαχανικά κάθε μέρα.
Μια υγιεινή και γεμάτη ποικιλία χορτοφαγική διατροφή περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, φυλλώδη λαχανικά, ολικής αλέσεως προϊόντα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια. Μερικοί χορτοφάγοι προτιμούν να περιλαμβάνουν και γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά στην διατροφή τους.
Οι έφηβοι χορτοφάγοι έχουν διατροφικές ανάγκες όπως κάθε άλλος έφηβος. Τα χρόνια μεταξύ των 13 και 19 είναι μια περίοδος με ιδιαίτερα γρήγορη ανάπτυξη και αλλαγές. Επομένως, οι διατροφικές ανάγκες είναι υψηλές στη διάρκεια αυτών των χρόνων. Οι έφηβοι χορτοφάγοι οι οποίοι ακολουθούν μια ποικίλη διατροφή, σπάνια έχουν κάποια δυσκολία στο να παίρνουν αρκετές πρωτεΐνες, εφόσον η διατροφή τους περιέχει αρκετή ενέργεια (θερμίδες) για να υποστηρίξουν την εφηβική ανάπτυξή τους. Το γάλα της αγελάδας και το χαμηλά λιπαρό τυρί είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά τα φασόλια, το ψωμί, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, το φυστικοβούτυρο, το tofu και το γάλα σόγιας είναι τροφές οι οποίες είναι ιδιαίτερα καλές πηγές ενέργειας.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.